Een wetenschappelijk onderzoek om je vingers bij af te likken

  • Bart van Mervennée
  • 20 september 2011

De kick-off bijeenkomst van het professorendiner was op 28 februari 2011. Tijdens deze sessie op de 44e verdieping in de Maastoren hebben we kennis gemaakt met de deelnemers en zijn we ingegaan op het schrijven van een wetenschappelijk artikel. Daarna zijn we met elkaar uitstekend gaan dineren bij restaurant Fred in Rotterdam. Toen was het traject toch echt begonnen. In de komende vier maanden moest een artikel geschreven worden dat klaar zou zijn om gepubliceerd te gaan worden. Een behoorlijke opgave vanzelfsprekend. Wel stonden deze maanden nog drie vervolgdiners – ook in sterrenrestaurants – op ons te wachten. Dat maakt het schrijven van een artikel desalniettemin een beho orlijk stuk aantrekkelijker. Een betere beloning voor de inspanning is eigenlijk ondenkbaar aangezien culinaire aangelegenheden mij enorm aanspreken.

In aanloop naar het onderwerp van mijn artikel merkte ik dat graag wilde gaan schrijven over iets waar (nog) eigenlijk vrijwel niets over is gepubliceerd. Ik wilde heel graag over iets nieuws schrijven opdat nieuwe originele toevoegingen met alle zekerheid kunnen worden gedaan. Ik ben in overleg gegaan met mijn begeleider, prof. dr. P. Kavelaars, en hij heeft mij het onderwerp de (Europese) bankenbelasting aangedragen en aangeraden. Hij vertelde mij dat vanuit de Europese Commissie afgelopen jaar voorstellen zijn vervaardigd teneinde een bankenbelasting (binnen niet al te lange tijd) in te voeren op Europees niveau. In de Nederlandse literatuur was daar nog niets over verschenen. Gezien mijn economische achtergrond en dat het onderwerp een novum zou worden in de Nederlandse fiscale vakliteratuur, zou dit onderwerp een grandioze uitdaging gaan worden! Ik ben aan de slag gegaan met verscheidene verschenen documenten vanuit de Europese Commissie, het IMF etc. en ik ben gaan schrijven! In de vervolgsessies zijn we ingegaan op de ervaringen en de status van de artikelen en stonden eveneens uitstekende diners op de agenda’s op sterrenrestaurants in de buurt van  de Deloitte vestigingen Den Haag, Amsterdam en Eindhoven! Het artikel vorderde inmiddels met rasse schreden en het wordt geplaatst in het Maandblad Belastingbeschouwingen; hoogstwaarschijnlijk in september! Als klap op de vuurpijl is dit fantastische traject afgesloten in restaurant De Librije. Het eten was echt zo verfijnd en magnéfique; een onvergetelijke avond waar de hotelov ernachting ook debet aan was. Mijn dank gaat uit naar allereerst mijn begeleider, prof. dr. P. Kavelaars, de andere hoogleraren en daarnaast uiteraard de organisatie en de overige deelnemers! 

 

Meld je nu aan voor het Professorendiner 2012!

        
 

 

 

Bart van Mervennée

Analyst International Tax

Bart bevindt zich momenteel in de afrondende fase van zijn opleiding Fiscale Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Per 1 oktober start hij als analyst bij Cross-border Tax / Consumer Business in Rotterdam.

“Spreek ik met Marien de Bruijn? Wij willen u graag een contract aanbieden…”

  • Marien de Bruijn
  • 16 september 2011
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven