'Eigenlijk controleren wij de controllers'

  • Ellen Brans Brabant
  • 06 december 2013

Ik heb mijn bachelor Bedrijfseconomie in Tilburg behaald en ben nu werkzaam als senior staff audit in Maastricht. Daarnaast doe ik nu een master Accounting en Controlling. Dat is best druk; in tijden van tentamens is het lastig de balans te vinden tussen mijn werk, studie en privé. Het is ook allemaal leuk. Mijn functie houdt grof gezegd in dat we de jaarrekeningen van klanten controleren. Eigenlijk controleren wij de controllers. Dat doen we voor instanties in de non-profit sector zoals woningcorporaties, onderwijs en zorginstellingen. Nee, saai is het nooit. Een jaarrekening moet betrouwbaar zijn. En dat geldt dubbel en dwars voor publieke instellingen die maatschappelijke verantwoording moeten afleggen aan de overheid.

Ideale bijbaner
Ik ben begonnen als ‘ideale bijbaner’. Ja, zo heet het echt. ‘Ideale bijbaner’ is een functienaam die Deloitte gebruikt om aan te geven dat deze bijbaan perfect te combineren is naast je studie. Ik denk dat Deloitte daar gelijk in heeft. Die ‘ideale bijbaan’ heb ik ongeveer een jaar lang gedaan. Twee dagen in de week heb ik meegelopen met accountants binnen Deloitte die mij het vak hebben geleerd en mij heel goed hebben begeleid. In het begin pak je de iets eenvoudigere posten op; zoals debiteuren, crediteuren en liquide middelen. Het leuke vond ik dat je tijdens je studie al een voorsprong opbouwt op je studiegenoten. Je hebt een soort vliegende start van je carrière en dat hield wel even aan, want ik ben later in korte tijd opgeklommen tot senior staff.

Verantwoordelijkheid
Ik vind verantwoordelijkheid nogal een zwaar begrip. Ja, er wordt veel van me verwacht. Ja, de verwachtingen zijn hoog en je wordt uitgedaagd daaraan te voldoen. Als dat verantwoordelijkheid is, dan heb ik die wel. Behoorlijk wat zelfs! Ik denk dat er bij Deloitte wel een bepaalde prestatiecultuur heerst. Daar krijg je alle ruimte en diverse mogelijkheden voor aangereikt in de vorm van coaching, interne opleidingen en trainingen en veelvuldig vaktechnisch overleg. Overigens is er niets met een beetje prestatiedrang hoor. Ik houd daar wel van, zeker omdat er op een prettige manier met elkaar samengewerkt wordt binnen Deloitte, iedereen gunt elkaar succes.

Carrière
Over twee jaar hoop ik m’n master Accounting en Controlling te hebben afgerond. En dan de stap naar junior manager te maken. Als junior manager ga je ook zelf input leveren voor accountantsverslagen en managementletters, en ga je meer communiceren met klanten op een hoger niveau, daarbij zijn de verwachtingen weer een stukje hoger. Door de grote mate van verantwoordelijkheid, gecombineerd met het afwisselende karakter van het werk krijg je volop kansen bij Deloitte. Je maakt een ontwikkeling door die heel waardevol is, ook bij een eventuele volgende werkgever. Maar voorlopig zit ik hier goed!

Ellen Brans Brabant

Senior Staff Audit

Ellen Brans Brabant (24) is bij Deloitte werkzaam als Senior Staff Audit in de publieke sector.

Roze koeken voor Carla

  • Arjen Van Dommelen
  • 05 december 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven