En de Deloitte Rob Slot scriptieprijs gaat naar…

  • Deloitte Nederland
  • 01 december 2011
Deloitte

De huidige traditionele manier van planning en stedenbouw in Nederland lijkt niet te kunnen reageren op de complexiteit van de stad en laat nauwelijks spontane evolutie of initiatieven van burgers toe. De laatste tijd horen we steeds meer over Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO), maar ondanks dit zijn er nog nauwelijks concrete stedenbouwkundige strategieën over hoe de balans tussen ‘top down’ plannen en ‘bottom up’ eruit zou moeten zien. Afgelopen april ben ik cum laude afgestudeerd in de richting stedenbouw aan de faculteit Bouwkunde van de TUDelft. Voor mijn afstudeerproject, ‘FRAMEWORK FOR FLEXIBLE PLANNING’, ging ik op zoek naar een alternatieve methode van stedenbouw waarbij de stad zich stukje bij beetje ontwikkelt binnen de stadsgrenzen. Het resultaat is een concrete strategie voor flexibel plannen waarbij de gemeente slechts een ruimtelijk raamwerk (i.p.v. de metaforische bunker die het bestemmingsplan is) ontwerpt dat verder kan worden ingevuld door middel van CPO. Het resultaat is een boekje met tien basisregels en een boekje met een generiek protocol voor zelfbouw. Het ontwerp voor de testcase, Schieoevers Noord in Delft, bestaat uit de ingrepen voor het stedelijk raamwerk en de invulling van de projectlocatie door een simulatie van CPO met drie city Games.

Na mijn afstuderen ben ik online gaan kijken of ik misschien nog iets meer kon met mijn afstudeer scriptie. Met een 9 voor mijn ontwerp werd ik automatisch aangemeld voor de archiprix, maar ik wist dat er ook aanmoedigingsprijzen zijn voor masterscripties. Zo kwam ik op de Deloitte Rob Slot scriptieprijs voor het beste afstudeerproject op gebied van publiek private samenwerking (pps). ‘Raamwerk voor flexibel plannen’ is een goed voorbeeld van publieke en private samenwerking, maar mijn scriptie was duidelijk vanuit een ontwerpend vakgebied geschreven. Ik schatte mijn kansen daardoor niet erg hoog in. De uitreiking van de Deloitte Rob Slot scriptieprijs was op een minicongres over de ontwikkeling van Rijswijk Zuid. Ik had niet verwacht dat er zo veel mensen zouden zijn uit zo veel verschillende vakgebieden. Halverwege de middag realiseerde ik me dat veel van de sprekers het belang en de mogelijkheden van CPO benadrukte. Nu begon ik toch wel klamme handjes te krijgen, zou mijn project dan toch misschien winnen? Aan het einde van de sessies nam Rob Slot, als lid van de jury, het woord voor een kritische noot over de drie genomineerde scripties. Bij het horen van mijn naam als winnaar rende ik bijna naar voren om de prijs in ontvangst te nemen.

In vogelvlucht vertelde ik over mijn project en deelde mijn gedachten over de sessies van die middag. Het gevaar bij veel CPO-projecten is namelijk dat mensen alleen invloed uit kunnen oefenen op zaken zoals het materiaal van hun gevel. Dit terwijl de vrijheid van private ondernemers juist veel verder kan gaan. Juist door gezamelijk te ondernemen kunnen niet alleen de bouwkosten omlaag, maar kunnen mensen samen meeontwerpen aan de openbare ruimte, parkeeroplossingen, vorm en stijl van de architectuur en duurzaamheid. In mijn afstudeerproject heb ik bewust de grenzen op gezocht: hoeveel vrijheid kunnen we de burgers teruggeven, en wat zijn dus de minimale richtlijnen die we daarvoor moeten geven? Na deze vrijheid in onderzoek en ontwerp is het tijd voor de realiteit. Bij mijn project werd de financiële haalbaarheid en toepasbaarheid genoemd als punt om eventueel verder uit te werken. Het zou fantastisch zijn als ik door zou kunnen gaan met een promotieonderzoek om dit verder uit te diepen. Zo krijgt de Deloitte Rob Slot prijs wellicht nog een staartje...

Ik houd jullie op de hoogte!
Groet,
Ir. Suzan Christiaanse

 

Foto's gemaakt door: Hans Kruse

Deloitte Nederland

De leuke klussen gaan naar Deloitte!

  • Martijn de Haan
  • 29 november 2011
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven