Enterprise Architecture: Theorie versus Praktijk

  • Erik Hegeman
  • 29 oktober 2015
Erik

Consultancy wordt door sceptici wel eens gezien als een snelle en oppervlakkige professie. Op basis van flinterdun onderzoek adviseren consultants maar wat raak, zo beweert men, hierbij meeliftend op arbitraire trends. Resultaten worden met veel visueel geweld en overtuigingskracht naar voren gebracht, waarmee matige onderbouwing gecompenseerd wordt.

Op universiteiten daarentegen houdt men zich bezig met gedegen onderzoek, inclusief onderbouwing en validatie. Echter loopt men daar vele jaren achter de feiten aan, zo wordt in het bedrijfsleven wel eens beweerd, waardoor van praktische toepasbaarheid van onderzoeksresultaten weinig sprake is.

Zie hier twee hardnekkige vooroordelen over twee verschillende werelden. Mijn ervaring is dat ze beiden niet waar zijn. Bij Deloitte ervaar ik dat de twee genoemde werelden zelfs prima kunnen worden gecombineerd, waardoor ze elkaar versterken.

Valorisatie

Universiteiten zijn steeds meer bezig met ‘valorisatie’: het in de markt zetten van hun onderzoeksresultaten. Zo is ‘mijn’ Universiteit Twente daar goed in, getuige ook het grote aantal succesvolle commerciële spin-offs dat zich op het naast de universiteitscampus gelegen Business & Science Park bevindt. Tegelijkertijd zie ik dat een bedrijf als Deloitte veel contacten onderhoudt met universiteiten en ook actief probeert om ervaring vanuit de praktijk te ‘verwetenschappelijken’.

M’n eigen vakgebied, Enterprise Architecture, is niet alleen een professie maar kan ook als wetenschap beschouwd worden. Mensen met een studie-achtergrond in het spectrum van Bedrijfskunde tot Informatica zullen dit herkennen: zowel in theorie (op de universiteit) als in de praktijk (bij Deloitte) wordt Enterprise Architecture ‘beoefend’. Door dit samen te doen ontstaat synergie en wordt één en één ineens drie.

Voorbeelden

Maar hoe doet Deloitte dat dan, dat creëren van synergie? Op veel manieren. Een paar voorbeelden van dingen die we bij specifiek bij Enterprise Architecture doen:

  • Het schrijven van (populair-)wetenschappelijke artikelen in periodieken als CIO magazine en TIMT magazine;
  • Het aanbieden van afstudeerplekken op onderwerpen die zich lenen voor academisch onderzoek, waaruit zowel wetenschappelijke publicaties als commercieel bruikbare resultaten voortkomen;
  • Het verzorgen van gastcolleges voor (master)studenten, via relevante vakken of studieverenigingen;
  • Het participeren in de organisatie van het Landelijk Architectuur Congres (‘LAC’), een symposium met een wetenschappelijk karakter;
  • Het samen bespreken van (wetenschappelijke) boeken over ons vakgebied, om te kijken wat we hieruit kunnen halen voor de praktijk.

Het meedoen met dit soort dingen hoeft niet als je bij Deloitte werkt, maar mag wel. Dit geldt overigens voor heel veel dingen. Er zijn collega’s die zelfs promoveren tijdens hun carrière bij Deloitte. Een keuze om na je afstuderen bij Deloitte te gaan werken hoeft dus niet te betekenen dat je de academische wereld vaarwel zegt. Toevallig (of niet?) zit het nieuwe pand van Deloitte in Amsterdam, the Edge, gevestigd naast de Vrije Universiteit, waar onze COO Mario van Vliet zelfs professor is.

Ook werken als Enterprise Architect?

Heb je een relevante studie en spreekt het je aan om als Enterprise Architect in het bedrijfsleven te werken, en tóch de mogelijkheid te houden om je academisch te blijven ontwikkelen? Wellicht is Deloitte dan iets voor jou. Neem contact op met mij via LinkedIn of met één van onze recruiters voor meer informatie.

Bekijk ook voorbeelden van stageopdrachten bij Enterprise Architecture.

Erik Hegeman

Senior Consultant Enterprise Architecture

Erik Hegeman (1985) is Senior Consultant Enterprise Architecture bij Deloitte Consulting. Hij studeerde Bedrijfsinformatietechnologie en Technische Informatica aan de Universiteit Twente en is sinds zijn afstuderen in 2011 in dienst bij Deloitte.

4 redenen om je in te schrijven voor onze M&A Inhousedag

  • Eveline van Horssen
  • 19 oktober 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven