Esther Schagen – van Luit als afgevaardigde naar One Young World

  • 06 november 2019

Eind oktober vond de One Young World 2019 summit plaats in London. Tijdens dit event kwamen young leaders van over de hele wereld bij elkaar om hun verhaal te vertellen en samen te discussiëren over actuele internationale kwesties. De deelnemers worden begeleid door politieke, zakelijke en humanitaire leiders, zo is Meghan Markle dit jaar ook aanwezig.

Namens Deloitte waren er vijftig afgevaardigden, waaronder twee uit Nederland: Tom Marshall en Esther Schagen – van Luit. Esther werkt als Specialist Master bij Cyber Risk Services en werd als afgevaardigde genomineerd door de partner van haar afdeling, Niels van de Vorle. Hij vertelt waarom hij Esther nomineerde.

“Al ruim 17 jaar ben ik werkzaam bij Deloitte en momenteel leid ik het Cyber team. Wat ons differentieert is dat we met verschillende teams samenwerken. We weten genoeg van cyber of red teaming, maar wij hebben ook mensen in het team met zowel consulting skills als technische skills en daardoor zijn wij breed inzetbaar. We zijn verschillend, zo behoren sommigen tot de beste hackers van de wereld en anderen helpen de boardroom. De één loopt in een hoodie en op sneakers en de ander in pak. Wat ons verbindt is dat we allemaal nerds zijn en daar zijn we trots op!

Het Cyber team wil de wereld veilig maken. Ons motto is dan ook: We love doing good by solving complex cyber challenges for fantastic clients by impressing them with our awesome skills. We zijn creatief en op het gebied van cyber helpen we graag bij het oplossen van puzzels. Mensen zitten er om te leren en om zichzelf te ontwikkelen. Ik zie dat ook terug in Esther.

  • De Deloitte afgevaardigden voor OYW 2019

Nominatie als afgevaardigde voor One Young World

Esther’s doel is om meer vrouwen in de techniek te krijgen. We hebben drie vrouwelijke partners binnen cyber en er zitten veel dames in het team. Los daarvan is het team sowieso divers, want het is gevuld met maar liefst 27 nationaliteiten en met zowel jonge als oudere collega’s. 

Vrouwen in cybersecurity promoten we eigenlijk allemaal. Als je kijkt naar de Deloitte ambitie om levens te verbeteren, moet je klein beginnen. En dat doet Esther. Ze zet altijd een stap extra en kijkt verder dan de Deloitte grenzen, vanaf het begin al. Ze is veel bezig met haar missie en dat verdient een groter podium. Mij werd de vraag gesteld wie er voor One Young World in aanmerking zou komen als het gaat om diversiteit en het maken van een impact. Eigenlijk was daar maar 1 kandidaat voor en dat was Esther met haar fantastische inzet, zowel binnen als buiten Deloitte.

  • Esther won in 2018 de publieksprijs voor Female Technology Talent

Esther is altijd zichtbaar geweest in de internationale Cyber community, waarbinnen zij aan haar persoonlijke profiel werkte. Dit deed zij in combinatie met haar passie voor de creatie van diversiteit binnen cyber door middel van het gebruik van Artificial Intelligence. Ze is er een ervaren public speaker en heeft al vaak gesproken op diverse internationale conferenties. Haar werk is niet onopgemerkt gebleven, want vorig jaar won zij de publieksprijs voor Female Technology Talent tijdens de Techionista Awards en ze was tevens genomineerd als VIVA400 tech talent.

Toen Esther het nieuws hoorde dacht ze eerst dat het een phishing mail was. De email kwam ’s avonds laat binnen en ze was niet op de hoogte dat ze genomineerd was noch bekend met One Young World. Maar vervolgens stroomden de felicitaties van partners binnen en realiseerde ze zich dat ze daadwerkelijk als delegate mocht deelnemen aan dit bijzondere evenement.

Esther als Young Leader

Wat ik knap vind is dat Esther zo’n duidelijk doel voor ogen heeft en daar met focus en dedication achteraan gaat. Toen ik zo oud was als Esther toen zij aan haar missie begon, dacht ik aan wat ik het komende weekend zou gaan doen. Zij niet, ook in haar persoonlijke leven is ze met haar missie bezig. Je moet juist niet bang zijn om je te onderscheiden en dat is één van de belangrijkste leiderschapskwaliteiten.”

Esther heeft na haar ervaring van One Young World genoeg te vertellen.  Ze kijkt terug op het event en heeft er veel van geleerd:

“Ik wist eigenlijk niet goed wat ik kon verwachten, dus het was lastig om voor te bereiden. Van tevoren werd ons verteld dat het een levensveranderende ervaring is, en dan denk je ‘ja, dat zal wel’. Maar het was echt waar. Nu ik terug ben kan ik het ook niet goed aan andere mensen uitleggen. Het is eigenlijk heel raar om na zo’n ervaring gewoon weer terug aan het werk te gaan.   

One Young World is een soort school in activisme – nu ik geslaagd ben wil ik mijn stem meer laten horen.

Nu ik terugkijk op wat ik deed voordat ik naar One Young World ging, denk ik dat er nog een heleboel aan mijn leiderschap te verbeteren valt. Ik heb altijd een sterke mening over zaken gehad, maar voelde niet altijd de behoefte om die te delen. Soms omdat mijn naam verbonden is aan Deloitte, soms omdat ik mezelf geen expert vond en soms om simpelweg andere mensen aan het woord te laten. Door One Young World realiseer ik mij dat het ontzettend belangrijk is om me toch uit te spreken als het over iets belangrijks gaat, ookal ben ik geen expert. Juist omdat ik bij Deloitte werk heb ik een relatieve positie van macht waarin mensen daadwerkelijk naar mij luisteren als ik mij hard maak voor iets, zowel in real life als online op social media. One Young World is een soort school in activisme – nu ik geslaagd ben wil ik mijn stem meer laten horen.

De delegates die op het podium stonden hadden vaak een traumatisch verleden en dat hebben ze weten om te zetten naar prachtige initiatieven. Het doet je realiseren hoe makkelijk we het hier hebben in Nederland. Ik denk dat ik op OYW voornamelijk ‘gehaald’ heb en dat was een hele nederige ervaring. Het belangrijkste is wat ik nu mee terugneem. Ik was slecht bekend met de UN Sustainable Development Goals en ik denk dat er een wereld te winnen is door deze kennis met collega’s te delen en hen te betrekken in het activisme voor een betere wereld. Daarnaast kijk ik er naar uit het gesprek aan te gaan met onze Nederlandse en internationale Deloitte partners om te zien of wij leider in de markt kunnen zijn als het gaat om bewust en doelgericht waarde te brengen voor onze collega’s, klanten en de maatschappij.”

WorldClass is het maatschappelijke impact initiatief van Deloitte om 50 miljoen mensen in staat te stellen te slagen in de snel veranderende wereldeconomie tegen 2030. Deze inzet is in lijn met de SDG's, inclusief SDG 4 - Kwaliteitsonderwijs en SDG 8 - Fatsoenlijk werk. Bij Deloitte geloven we dat we de grootste sociale impact hebben met behulp van onze kernexpertise om werkvaardigheden te ontwikkelen, educatieve resultaten te verbeteren en kansen te creëren voor degenen die achterblijven in de vierde industriële revolutie. One Young World is een belangrijk wereldwijd partnerschap dat onze impact op WorldClass helpt versnellen.

Hacking for Charity to make an impact on society

  • Priyam Awasthy
  • 11 oktober 2019
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven