Expats in de jungle die inkomstenbelasting heet

  • Jan Bloks
  • 19 juni 2013

Schoenen gepoetst, stropdas recht en klaar om de deur uit te gaan. Het is 7:45 uur in de morgen en de reis naar de klant kan beginnen. Ik zal jullie in deze blog meenemen in een dag van een tax analyst die werkzaam is bij het onderdeel Expat Management van de afdeling Global employer services (GES). Als eerste staat de ‘’entrance meeting’’ met de werknemer van een in Nederland gevestigde onderneming op het programma. Dit is over het algemeen de eerste kennismaking met een expat/inpat (in het vervolg expat) en schept meteen een persoonlijke band, die helpt om de expat zo goed mogelijk bij te staan in de, voor hem, wirwar van Nederlandse fiscale regelgeving gedurende grensoverschrijdende werkzaamheden. Tijdens deze meeting bespreken we alle belasting en sociale zekerheid consequenties van de uitzending van deze expat. Dit is de eerste stap van onze dienstverlening en het bij de hand nemen van de expat in de jungle die inkomstenbelasting heet.

10:00 uur: de expat snapt iets meer van het Nederlandse belastingsysteem en belangrijker nog, begrijpt de fiscale consequenties van zijn uitzending naar Nederland. Wij kunnen weer richting de Maastoren, waar het werk op ons wacht. Op kantoor aangekomen koppelen wij eerst het gesprek terug met de HR contactpersonen van de klant en onze buitenlandse collega’s. Daarnaast liggen meteen de volgende stappen van onze dienstverlening te wachten. Achtereenvolgens wordt er gebeld met een expat om de online vragenlijst (die wij nodig hebben om zijn aangifte inkomstenbelasting op te kunnen stellen) uit te leggen, even tussendoor een aangifte inkomstenbelasting afgerond, een herleiding van buitenlands loon naar Nederlandse fiscale maatstaven gemaakt en deelgenomen aan ons wekelijkse vaktechnisch overleg. Op deze manier is de ochtend alweer voorbij gevlogen. In de middag is er dan eindelijk tijd om de mailbox te openen en de diverse vragen van de expats, klanten en buitenlandse collega’s te beantwoorden. Naast alle vragen van de expats moet er ook gereageerd worden op de correspondentie van de Belastingdienst (bijvoorbeeld een aanslag inkomstenbelasting waartegen bezwaar gemaakt dient te worden). Iets dat leuk is om te doen, maar de expat even laat wachten.

Deze veelzijdigheid van werkzaamheden maakt elke dag weer anders en zorgt ervoor dat je je op verschillende vlakken kunt ontwikkelen binnen GES. De GES praktijk bedient de expat in al zijn behoeften en als analyst ben je vaak van begin tot eind betrokken bij een uitzending. Dit zorgt ervoor dat je betrokken voelt bij je werkzaamheden en de klant. De afdeling expat management is alles behalve enkel een aangiftepraktijk en biedt een veelzijdigheid aan werkzaamheden.

Jan Bloks

Tax Analyst - Global Employer Services

Tijdens het volgen van mijn studie Bedrijfsrecht aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam ben ik als werkstudent begonnen bij Deloitte, om vervolgens full time in dienst te treden als Tax Analyst binnen GES. In het dagelijkse werk houd ik mij voornamelijk bezig met (internationale) loon- en inkomstenbelasting.

Pensioen: niet later, maar nu

  • Christian Burger
  • 17 juni 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven