Finance & Architecture – een gouden combinatie

  • Erik Hegeman
  • 02 april 2015
Erik

Als consultant bij Deloitte krijg je de kans om projecten bij verschillende soorten klanten te doen en om deel uit te maken van uiteenlopende teams. Medio 2014 besloot ik dat het me wel leuk en nuttig leek eens iets bij een financiële instelling te gaan doen. En zo geschiedde: na enig bellen en mailen kon ik gaan meedraaien in een bestaand projectteam bij een dergelijke klant, werk genoeg had en waar mijn profiel en interesses bij aansloten.

Teams bij Deloitte kunnen erg divers zijn. Dat gold zeker ook voor het team waar ik bij de betreffende klant deel van uit ging maken. Het was in beginsel een team van mensen vanuit Deloitte Risk Services, specifiek de Financial Risk Management afdeling. Zij hielden zich voor de klant op dat moment voornamelijk bezig met het faciliteren van gegevensuitvragen vanuit de ‘regulator’ (DNB of ECB). Denk hierbij aan gedetailleerde gegevens op het gebied van kredietrisico, renterisico, liquiditeit, vermogenssamenstelling, die allemaal moesten worden verzameld en geconsolideerd. Niet iets waar je je als Enterprise Architect normaal gesproken veel mee bezighoudt.

Het is in een nieuw team altijd even zoeken naar je rol. Al snel bleek er veel synergievoordeel te behalen te zijn uit de wat curieuze combinatie van ‘Regulatory Reporting’ en Enterprise Architecture. Dit begint al bij het feit dat je in een team met uiteenlopende achtergronden de aanwezige mix van kennis en ervaring kunt inzetten om je project optimaal vorm te geven. Zo bracht ik initieel vooral structuur aan zodat de inhoudelijke experts hun werk optimaal konden doen. Gelukkig had ik enige voorkennis en ervaring op het gebied van Finance en al snel ging ik ook inhoudelijk meedraaien. Dat het een ideale leeromgeving is blijkt uit het feit dat ik inmiddels genoeg van Regulatory Reporting weet om ook de inhoudelijke link met Enterprise Architecture te zien.

Die link blijkt erg groot te zijn: financiële instellingen worden geconfronteerd met steeds complexere gegevensuitvragen vanuit de regulator. De complexe IT-landschappen, die vaak onderhevig zijn geweest aan decennialange technologische en organisatorische ontwikkelingen, maken het niet eenvoudig om deze vragen te blijven beantwoorden. De oplossing ligt in het toepassen van architectuur om rapportageketens te optimaliseren. Dit vergt ten eerste kennis van Enterprise Architecture, ten tweede  kennis van de opbouw van rapportageketens binnen financiële instellingen en ten derde natuurlijk inhoudelijke kennis van de betreffende rapportages. Kennis die bij Deloitte binnen de verschillende disciplines aanwezig is en (zoals we dat bij Deloitte noemen: “As One”) in projectteams gecombineerd kan en moet worden om de beste resultaten neer te zetten.

Voor mijzelf is het een erg leerzame periode geweest. Naar de combinatie van kennis van (IT-)architectuur en Finance gaat in de komende jaren erg veel vraag zijn. Spreekt het jou aan om ook op dit raakvlak aan de slag te gaan? Neem contact op met mij via LinkedIn of met één van onze recruiters.

Erik Hegeman

Senior Consultant Enterprise Architecture

Erik Hegeman (1985) is Senior Consultant Enterprise Architecture bij Deloitte Consulting. Hij studeerde Bedrijfsinformatietechnologie en Technische Informatica aan de Universiteit Twente en is sinds zijn afstuderen in 2011 in dienst bij Deloitte.

Collega Nadieh Bremer wint internationale prijs voor datavisualisatie

  • Nadieh Bremer
  • 01 april 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven