Finance Integration: van Rotterdam tot Rusland en Gabon…

  • Jan-Willem Hoekstra
  • 16 juli 2012

Amper een week nadat ik voor het eerst het kantoor van de klant in de Rotterdamse haven van binnen had gezien, bevond ik me op een spiksplinternieuwe bowlingbaan, ongeveer een half uur rijden van Dubai. Nog niet wetende dat ik een aantal weken daarna misselijk boven een Nigeriaanse WC zou hangen en weer twee weken later in een 4-wheel drive door Gabon zou rijden…

Het begon een week eerder allemaal in Rotterdam. De aanleiding van ons bezoek was een fusie tussen twee bedrijven: de een met hoofdkantoor in Sharjah, een van de Verenigde Arabische Emiraten, en de ander met het hoofdkantoor in Rotterdam. De CFO van de klant vertelde ons dat hij zo snel als mogelijk de Finance afdelingen van beide bedrijven wilde integreren. Hiervoor was het in eerste instantie belangrijk om een zo volledig mogelijk beeld van beide (Finance) organisaties te krijgen, die vooral actief zijn in Afrika en het Midden-Oosten.

Hiertoe hebben we een bezoek gebracht aan de belangrijkste landen en regio’s van de klant, waar we ons hebben gefocust op vier gebieden (ook wel ‘enablers’ genoemd):

1. Hoe ziet de Finance organisatie eruit, en welke rapportage lijnen bestaan er, zowel binnen als buiten de Finance kolom?
2. Hoe worden de belangrijkste Finance processen, zoals Accounts Receivable, Accounts Payable en Closing en Consolidatie uitgevoerd?
3. Welke informatie wordt door Finance geproduceerd, dan wel geanalyseerd? Welke rapportages bestaan er op lokaal, regionaal en corporate niveau? Hoe wordt dit alles ondersteund door IT?
4. Welke mensen werken er binnen Finance? Waar zijn ze goed in en wat kan beter?


Nadat we afgelopen week ons eindrapport van de ‘as-is’ situatie hebben gepresenteerd, zullen we deze resultaten gebruiken in de volgende fase van het Finance integratie project: de ‘to-be’. De verschillende verbeter-initiatieven die tot deze ‘to-be’ organisatie moeten leiden, hebben we al geïdentificeerd tijdens de as-is analyse. Zaak is nu deze de komende weken en maanden samen met de klant verder te brengen.

 

En wat die bowlingbaan betreft: daar waren we vooral beland, omdat bowlen één van de favoriete bezigheden bleek te zijn van het grote contingent Indiërs, dat werkzaam is op het hoofdkantoor van de klant in Sharjah...

Jan-Willem Hoekstra

Consultant Finance Strategy

Jan-Willem Hoekstra heeft Bedrijfskunde gestudeerd in Groningen en is consultant bij Deloitte sinds September 2008, in de Finance Strategy Service Line.

De trots van een informatiebeveiliger

  • Deloitte Nederland
  • 11 juli 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven