Financial Crime Analytics blijft afwisselend

  • Jaap Nieland
  • 23 februari 2018
Jaap

Jaap Nieland, Business Analyst bij Deloitte Financial Crime Analytics, vertelt enthousiast hoe zijn natuurkundige achtergrond juist van pas komt in bedrijfskundig werk.

“Heb jij wel eens met dit soort data gewerkt?” vraagt mijn collega terwijl hij zijn scherm naar me omdraait. Op het scherm staat een tabel met slechts drie kolommen: “from”, “to” en “relationship”. Het blijkt de database te zijn van de roemruchte Panama Papers. De dataliefhebber in mij is direct klaarwakker. Vanaf de publicatie was ik al benieuwd wat je allemaal met deze data kunt doen, en nu gaan we voor een klantopdracht hiermee aan de slag?

De casus is de volgende: onze klant is mogelijk in zee gegaan met een bedrijf dat wordt verdacht van illegale praktijken. Het lastige is echter dat deze onderneming allerlei dochterondernemingen en nevenbedrijfjes heeft. Effectief zijn deze gelieerde partijen nog steeds van het moederbedrijf, maar hoe achterhaal je nu welke dochterbedrijven dat allemaal zijn? Dat was de eerste vraag die onze klant had. Vervolgens moest er worden uitgezocht welke transacties van de afgelopen 5 jaar konden worden toegeschreven aan (al dan niet via de gelieerde partijen) het moederbedrijf.

Mijn collega zit me vermakelijk aan te kijken terwijl ik, als een kind zo blij met een nieuw stuk speelgoed, een paar queries op de database draai. Meer dan 500.000 unieke entiteiten en minstens zoveel connecties blijken beschikbaar. De huidige inschatting van de klant is dat hier tussen de 20 en 50 entiteiten relevant voor ons onderzoek zijn. Er moet dus met een factor 10.000 gefilterd worden. Dit is waarom we analytics gebruiken: Het is handmatig niet meer haalbaar.

Zo’n twee uur proberen en brainstormen verder hebben we een rudimentair idee hoe dit het handigst is om aan te pakken. We hebben het moederbedrijf kunnen vinden in de database, en als we vanaf daar met een zogenoemde “flood fill” door het netwerk heen gaan, identificeren we direct alle gelieerde entiteiten. We hebben criteria opgesteld welke linkjes we wel en niet volgen en aan wat voor voorwaarden een gelinkte entiteit moet voldoen om daadwerkelijk mee te gaan naar de volgende stap in het onderzoek. We blijken 200 personen en entiteiten om het moederbedrijf heen te moeten bekijken.

Het werk

Gewéldig vind ik dit soort situaties. We beginnen met een vraagstuk en hebben de capaciteiten om een analyse te verzinnen die we nog nooit eerder hebben uitgevoerd. De creativiteit die hier voor nodig is, het niveau en de kennis van bestaande technieken, maken dat ik bij Deloitte Financial Crime Analytics nog bij iedere opdracht word uitgedaagd, iets wat ik als starter op de arbeidsmarkt enorm belangrijk vind.

Ook het onderlinge vertrouwen binnen ons team maakt dat je direct verantwoordelijkheid krijgt en actief blijft meedenken om een probleem op te lossen. Mijn achtergrond ligt in de Natuurkunde en daarmee is mijn parate boekhoudkundige/bedrijfskundige kennis beperkt.  Daarom merk je juist in dit soort casussen hoe het multidisciplinaire karakter van ons team een sterk gegeven is. Ik heb vaker gewerkt met netwerken, en mijn collega kan heel strak de patronen definiëren die de inclusie- en exclusiecriteria vormen. Op basis daarvan kunnen we razendsnel een eerste versie van de analyse ontwerpen.

Deze casus is een uniek geval, maar omdat we veel ad hoc onderzoeken doen, heeft de helft van onze opdrachten een uniek karakter. Bij al deze gevallen moeten we vanaf de tekentafel beginnen met uitzoeken hoe we de juiste gegevens extraheren. Dit “gebrek” aan routineklussen maakt dat ik enorm blij ben met een baan bij Deloitte Financial Crime Analytics.

Jaap Nieland

Forensic – Business Analyst

Met een achtergrond in Natuurkunde heeft Jaap ervaring met werken met enorme datasets met de meest uiteenlopende type data. Juist vanwege de variëteit en Deloitte’s wens om voorop te (blijven) lopen heeft hij besloten om professioneel de Natuurkunde achter zich te laten en zijn analytische skills te gebruiken bij Financial Crime Analytics.

Het einde van mijn studententijd en een nieuwe, leuke uitdaging voor de deur!

  • Sandy van Rooijen
  • 22 januari 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven