GAAP conversie Japan

  • Steven de Lange
  • 15 juli 2016
Steven

Ik was net terug van een lange vakantie en was, zoals iedereen, met frisse tegenzin weer begonnen aan mijn eerste week werken. Het project waar ik aan werkte op dat moment betrof een impact analyse van de nieuwe internationale verslaggevingsstandaarden IFRS 15 (revenue) en IFRS 16 (leasing) bij een grote openbaar vervoerder in Nederland. Erg uitdagend en met een leuk team. Een project binnen het Financial Reporting domein van Strategic Analytics and Reporting. Andere domeinen zijn Regulatory Reporting en Data, waar specialisten met andere competenties werkzaam zijn. Soms werken meerdere domeinen samen in een project, maar ik kies er voor vaker binnen het Financial Reporting domein te werken.

Op dinsdag werd ik gebeld door een manager van mijn team. Of ik het druk had de volgende week en eventueel kon meewerken aan een nieuwe Financial Reporting opdracht waarmee we de klant zouden ondersteunen met de conversie van het verslaggevingsstelsel (GAAP). Gezien het grote aantal opdrachten waar we als team door klanten voor zijn gevraagd, is het vaak druk. Maar omdat ik net terug was gekomen van vakantie had ik nog wat ruimte in mijn planning. “Ik heb nog wel wat ruimte!” was mijn antwoord dus.

Het project betrof een opdracht om een Amerikaanse onderneming te helpen bij een conversie van jaarcijfers van een dochteronderneming van Amerikaanse verslaggevingsstandaarden (US GAAP) naar Nederlandse verslaggevingsstandaarden (NL GAAP). Dit soort projecten komen vaker voor, bijvoorbeeld wanneer Amerikaanse bedrijven Nederlandse bedrijven overnemen. Deze keer waren wij specifiek gevraagd om een 100% dochter van de Nederlandse tussenholding van de Amerikaanse onderneming te ondersteunen bij de conversie naar NL GAAP. Een belangrijk detail was dat deze dochter was gevestigd in Tokyo. De tussenholding in Nederland waardeert haar dochterondernemingen op nettovermogenswaarde. Voorwaarde is dan wel dat deze dochter haar cijfers conform NL GAAP opstelt, zodat vervolgens de Nederlandse tussenholding de nettovermogenswaarde van de Japanse dochter op NL GAAP basis kan bepalen. Vandaar dat wij gevraagd werden om de US GAAP cijfers van deze Japanse dochter te converteren naar NL GAAP. Een big four kantoor zou vervolgens de cijfers van de Nederlandse tussenholding controleren, waar de nettovermogenswaarde van de Japanse dochteronderneming deel van uitmaakt. Deze controle zou 3 weken later starten, dus stond er een strakke deadline op het project.

Na de eerste telefonisch gesprekken met de klant in Amerika op woensdagavond, werd het als snel duidelijk dat we naar Japan zouden moeten afreizen om deze conversie snel en efficiënt te kunnen insteken. Face-to-face samenwerking met de klant (in dit geval de Japanse onderneming) werkt altijd het beste en bovendien verwachtten we een aanzienlijke complexiteit in de inhoud en taalbarrière. Zodoende zaten we vrijdagochtend in het vliegtuig richting Japan. Gelukkig hadden we 1,5 dag de tijd om daar nog wat van de stad te zien alvorens we maandagochtend bij de klant voor de deur stonden.

We hadden voor de zekerheid aan Deloitte Japan gevraagd om een Engels sprekende certified public accountant aan ons ter beschikking te stellen tijdens ons bezoek. Dit bleek direct van grote waarde, aangezien het niveau Engels van de klant vrij laag was en bij enige vorm van complexiteit de voertaal al snel Japans werd en daarnaast veel documenten ook in het Japans waren.

Van maandag tot woensdag hebben we veel interviews met de klant gehouden om een zo goed mogelijk beeld van de organisatie te krijgen en wat voor transactiestromen er doorheen lopen. Aan het eind van elke dag hadden we en call met de klant in Amerika om met hen de status door te nemen. In de avonden bleef er gelukkig wel wat tijd over om rustig te kunnen eten in een van de wolkenkrabbers van Tokyo!

Al snel kwamen we er achter dat de klant aardig wat conversie aanpassingen zou moeten maken om tot gedegen cijfers te komen op NL GAAP basis. De conversie-journaalposten met onderbouwing zouden we de week daarop ontvangen van de klant. Op de laatste dag spraken we met de klant over deze aanlevering; zowel de klant als wijzelf, kwamen tot de conclusie dat een tweede bezoek aan Japan waarin we de opgeleverde documenten zouden bespreken veruit het efficiëntst zou zijn.

Gedurende de week erna hebben we dit overlegd met onze klant. Deze zag ook de toegevoegde waarde in van een tweede trip richting Japan. Zodoende zaten we een week na terugkomst in Nederland alweer in exact dezelfde vlucht richting Japan! Ook ons tweede bezoek aan Japan verliep zoals gepland. De bevindingen die we nog tegenkwamen konden we in Japan effectief bespreken en oplossen met de klant en aan het eind van de week waren de NL GAAP cijfers in concept reeds gereed.

In de twee weken erna hebben we vanuit Nederland de klant ondersteund met (de voorbereiding van) de accountantscontrole waarin mede de met onze hulp tot stand gekomen cijfers gecontroleerd werden. Dit verliep vrijwel vlekkeloos, wat voor een groot deel te danken is aan onze twee site visits in Japan en de derhalve ontstane diepgaande samenwerking met de klant.

Al met al maakten de strakke deadline, de inhoudelijke uitdaging, het houden van conference calls met mensen over de hele wereld en natuurlijk de reizen naar Japan, deze opdracht erg leuk en interessant. Als je zo terug kijkt na het afronden van en dergelijke job, dan realiseer je je pas dat je bij Deloitte echt voor een Global Firm werkt.

Wil je meer weten over hoe het is om voor Deloitte te werken binnen het Strategic Analytics and Reporting team, dan kun je me altijd bellen of mailen. Wellicht tot ziens!

Steven de Lange

Junior Manager Risk Advisory

Steven de Lange is Junior Manager bij Deloitte Risk Advisory. Hij begon zijn carrière in 2009 in de corporate audit praktijk. Van 2012 tot 2014 werkte hij voor de audit praktijk in Deloitte Medellin, Colombia. Sinds 2015, na afronding van zijn RA opleiding, is hij werkzaam voor Strategic Analytics and Reporting binnen Deloitte Risk Advisory.

Lonneke en Jawad over werken bij Deloitte Audit in Rotterdam en Den Haag

  • Deloitte Nederland
  • 11 juli 2016
Lonneke Machielsen
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven