Halfvol, halfleeg of een ontwerpfout?

  • Ronald van Etten
  • 03 augustus 2012

Linksaf, rechtsaf… Wat heb je gedaan, maar vooral: waar wil je heen. Na op ongeveer de helft van het boekjaar in november ingestroomd te zijn, is nu het moment gekomen om de activiteiten van dit jaar af te ronden. In eerste instantie klinkt dit gek, aangezien de eerste helft van het jaar er eigenlijk pas nét op zit. Na de uitleg dat boekjaren bij Deloitte van juni tot en met mei lopen, begon er al een en ander te dagen. Dit is dus het moment bij uitstek om te reflecteren op de vraag: Was het jaar half vol of half leeg?

Halfvol jaar met nieuwe ervaringen
Wel, terugkijkend op het afgelopen half jaar kunnen we in diverse categorieën succesverhalen identificeren. Ten eerste is er natuurlijk vooruitgang op geestelijk gebied geboekt door de verschillende trainingen die gevolgd zijn. Van een opfriscursus XML (manier van data representatie), via het modelleren van bedrijfsprocessen in Aris tot het absolute hoogtepunt: de New Hire week. Verscheidene blogs over deze week zijn de revue al gepasseerd, daarom blijft het in deze blog beknopt tot: ‘Mooie ervaring om continue bezig te zijn met reflecteren, over jezelf nadenken en teambuilding’. Hoewel het niet helemaal in het straatje van dingendieikwelkan.nl valt, blijft het apart om over jezelf te praten en is het vooral zeer nuttig om ‘development needs’ te identificeren.

Uiteraard afhankelijk van het referentiekader, is er ook op lichamelijk gebied vooruitgang geboekt. Na een eerste ervaring met skiën met collega’s is de smaak van sporten redelijk doorgedrongen. Zo is er zelfs het voornemen om met een groot aantal collega’s deel te nemen aan de Dam-tot-Dam loop van dit jaar. Ook de eetgewoonten zijn op deze sportieve prestatie toegespitst, door zowel het verlangen deze uitdaging binnen de gestelde tijd te voldoen plus de reacties over de ietwat eentonige eetgewoonten.

Feedback tegenspreken, not-done
De laatste categorie succesverhalen staat eigenlijk haaks op de voorgaande categorie, tijdens de vele feedback momenten die de New Hire week rijk was, zijn er een paar dingen naar voren gekomen die niet helemaal in de lijn der verwachtingen lagen. Zo kwamen er twee uiterst positieve eigenschappen naar voren: de hoge mate van positiviteit en de uitgestraalde rust. Hoewel het niet gebruikelijk en zelfs niet eens de bedoeling is, moeten deze twee positieve puntjes toch een klein beetje ontkracht worden. De beperkte bewegingsvrijheid die opgelopen was door de enkelbanden als elastiek te gebruiken kun je niet op een andere manier benaderen dan het gewoon maar te accepteren en er het beste van te maken, de positiviteit kwam dan ook vooral door de acceptatie-factor.

De uitgestraalde rust is nog steeds een raadsel, ‘iemand met een overschot aan energie’ zou wellicht een betere omschrijving zijn. Er is dan ook een reden waarom kleurstoffen en suiker op de ‘houdt-alsjeblieft-ver-bij-Ronald-vandaan’-lijst staan en er nog nooit koffie aangeraakt is. Al met al is het goed om te weten altijd kritisch te kunnen blijven, vandaar ook dat de mening blijft staan dat het glas nooit halfvol of halfleeg is. Het feit dat het niet helemaal gevuld is wordt gemakshalve maar toegeschreven aan een ontwerpfout.

 

Ronald van Etten

Consultant

Afgestudeerd informatie architect @TUDelft ǀ Enterprise Architecture ǀ Kan moeilijk kiezen, vooral niet tussen Ajax en AZ, maar Barcelona staat op nummer 1 ǀ Heeft een van de weinige rustmomenten tijdens het autorijden ǀ Zoekt graag het randje op van wat toelaatbaar is ǀ Schroomt vooral niet om een weloverwogen mening te uiten ǀ Is zeker niet vies van slechte woordgrappen

Van boekhoudingen controleren naar Impact Day organiseren

  • Richa van Zoelen
  • 01 augustus 2012
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven