“Handvaten of handboek?”

  • Tom Ros
  • 08 november 2010

Jan-Peter heeft zijn werk definitief overgedragen aan Mark. Na 8 jaren op dezelfde positie heeft hij een schat aan informatie en ervaring verzameld. Zou hij Mark een to-do lijst hebben gegeven om ‘m voor te bereiden op zijn nieuwe job, of zelfs een compleet handboek? Of misschien enkele praktische tips voor lastige situaties?

Als starter bij Deloitte ben ik zelf ook bezig mijn werk over te dragen aan mijn opvolgster. Vier maanden geleden startte ik op mijn 2e werkdag bij mijn eerste project binnen een grote bank. Nu ik mijn werkzaamheden overdraag merk ik hoeveel ik heb geleerd in de eerste maanden van mijn werkende leven. Je leert in rap tempo wat de rol van Deloitte is bij de klant en wat er van jou wordt verwacht binnen het team, maar daarnaast ook hoe de organisatie van de klant eruit ziet, hoe je alle mogelijkheden van Outlook kunt gebruiken, waar je de lekkerste koffie haalt en bij wie je een toegangspas voor het gebouw aanvraagt. Dit alles heb ik voor mezelf samengevat in een document, mijn eigen handboek.
 
De NOS meldt dat JP zijn kersverse opvolger Mark de komende maanden nog op weg zal helpen. Jan-Peter zou in deze overdrachtsperiode een eventueel handboek kunnen overhandigen en adviseren over heel specifieke details, zoals niet te gaan skateboarden bij een draaiende camera, maar hij zou ook slechts enkele richtlijnen kunnen geven waarna Mark zichzelf verder moet redden. Zelf heb ik gekozen mijn opvolgster wat meer op weg te helpen, maar als de inwerkperiode voorbij is zal ze haar eigen rol vormgeven. Ik denk dat je handvaten nodig hebt om te starten, maar geen handboek van je voorganger om goed te functioneren. Mijn advies: maak je handboek zelf.
 
Interesse in een baan binnen consulting? klik hier

 

Tom Ros

Consultant

Tom is sinds 2 jaar in dienst bij Deloitte Consulting, en actief binnen de Finance praktijk. Hij heeft diverse projecten gedaan in de productiesector en financiële industrie, in het kader van management informatie en optimalisatie van financiële processen. Tom heeft een MSc BA – Finance aan de Rijksuniversiteit Groningen behaald.

Bonjour Madame! – Working for the World Economic Forum

  • Laura De Francisco Campillo
  • 26 oktober 2010
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven