Heijs in Parijs

  • Frans Heijs
  • 05 maart 2012

Mijn eerste blog (een aantal weken geleden) ging over mijn ervaring tijdens de eerste weken van mijn secondment in Parijs. De eerste weken stonden vooral in het teken van wennen, aanpassen en mijn draai vinden op kantoor en in de stad met al haar voorzieningen. Op kantoor ging dit snel en makkelijk, mede door de goede opvang vanuit Deloitte en mijn Franse collega’s. Om ‘bekend’ te geraken met Parijs heeft me toch wel even gekost, dan pas merk je hoe groot Parijs is en wat het allemaal te bieden heeft.

Ik kan nu wel stellen dat de Franse taal en ikzelf geen hele grote vrienden zijn, of zullen worden. Buiten dit is voor mij twee maanden tekort om inhoudelijke gesprekken dan wel discussies te voeren in het Frans. Al snel ontstond er voor beide partijen een werkbare situatie waarin eigenlijk alles in het Frans ging en waarbij ik in het Engels mijn bijdrage leverde. Ondanks dat het spreken van de taal me niet goed afging, ging het lezen en begrijpen des te beter. Zo konden ook presentaties en lunch & learn bijeenkomsten in het Frans door mij goed gevolgd worden.

Op opdrachten daarentegen ging wel alles in het Engels om zo alles begrijpelijk te houden voor zowel mijzelf als mijn Franse collega’s. Opdrachten waarop ik in Frankrijk heb kunnen meedraaien zijn bijvoorbeeld M&A opdrachten, pension accounting opdrachten en ondersteuning van de Franse Audit praktijk in de controle op de pensioenberekening en opgenomen bedragen in de jaarstaten.

Het was ontzettend leerzaam en bovenal leuk voor mij om zo het Franse pensioenlandschap te verkennen. Bovendien heb ik zo ook een kijkje kunnen nemen in de Franse actuariële keuken van Deloitte en de daarbij behorende technieken en diensten die worden geleverd door Deloitte Pension Advisory in Frankrijk. Uiteindelijk zie je dat ondanks de markt en de aangeboden diensten anders zijn, de professionaliteit, inzet en kennis ook in Frankrijk het verschil maken. Deze elementen en de typische Deloitte cultuur maakten het ook makkelijk voor me om te integreren binnen de Franse Pension Advisory praktijk.

Naast werken is ook plezier maken met elkaar belangrijk. Naast de nodige humor op kantoor, werd er ook iedere week wel even geborreld, waarbij vaak het gehele team aanwezig was. Naarmate het einde van mijn secondment dichterbij kwam, naderde ook Kerstmis. Afgezien het feit dat het Kerstfeest in Parijs zorgt voor veel gezelligheid, verlichting en marktjes, zorgde het er ook voor dat ik het Kerstdiner van de Pension Advisory afdeling in Parijs nog even mee kon pikken. Dit diner was tegelijkertijd ook de afsluiting van mijn verblijf op het Franse kantoor en ik kan zeggen dat ik mijn verblijf heb afgesloten met heerlijke wijnen, volop champagne en het beste dat de Franse keuken te bieden heeft.

Inmiddels ben ik weer terug in Nederland en weer volop aan het werk voor onze Nederlandse klanten. Toch denk ik nog regelmatig terug aan de geweldige tijd in Parijs, een ervaring die ik iedereen zou willen aanraden wanneer de mogelijkheid zich voordoet.

Mijn vorige blog sloot ik af met de vraag of de volgende zin ook op mij van toepassing zou zijn: “Als je eenmaal in Parijs hebt gewoond, ben je ongeschikt voor welke stad dan ook”. De zin is niet geheel van toepassing aangezien ik me hier in Nederland weer uitstekend thuis voel. Ondanks dat heeft Parijs me zeker aan haar gebonden en zal ik haar nog vele malen zal bezoeken.
 

Frans Heijs

Consultant

Pension Advisory | Deloitte | Networking | Horses | Hockey | Opposites views | Social Media | Bakery |

Sporten geeft inspiratie

  • Leo Velthuizen
  • 01 maart 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven