Henk de Ruiter: ‘Ik ben een beetje verliefd geworden op dit werk’

  • Henk de Ruiter
  • 16 augustus 2018
Henk

Overheidsorganisaties hebben bakken vol met data en ze realiseren zich steeds beter dat die heel waardevol is. Als manager Analytics & Cognitive bij Deloitte help ik deze organisaties bij het op een slimme en verantwoordelijke manier gebruiken van deze data om zo hun dienstverlening te kunnen verbeteren.   

Nee, als klein jongetje was het niet mijn grote droom om voor of in de publieke sector te werken. Toch doe ik dat nu al sinds ik in 2001 begon bij mijn eerste werkgever. Je zou kunnen zeggen dat ik zelfs een beetje verliefd geworden ben op dit werk. Wat me erin aanspreekt is dat je iets probeert te bereiken voor de maatschappij in het groot of voor individuele burgers. En soms ook voor een combinatie van die twee. 

Operationeel én strategisch

Bij Deloitte houd ik me vooral bezig met projecten op het gebied van data analytics. Bij het ene project doen we zelf analyses, bij het andere project richten we hele analyticsafdelingen in om organisaties zelf in staat te stellen om meer waarde uit data te halen. Als projectleider/manager ben ik meestal nauw betrokken bij het opstarten van zo’n project en onderhoud ik de contacten met de klant. Tijdens de uitvoering houd ik natuurlijk een vinger aan de pols, maar ben ik vaak wat meer op afstand. 

Een organisatie waarvoor we werken heeft al een data-analyticsafdeling. Daar helpen we met het aanbrengen van structuur. We kijken met de klant mee waar ze beter en slimmer kunnen werken en duiken echt samen met de mensen daar de code in, om deze organisatie zo verder te professionaliseren op het gebied van data analytics.

De kern van een organisatie veranderen

Ergens anders ben ik programmamanager van de transitie naar een informatiegedreven organisatie. Daar ben ik zowel strategisch als operationeel bezig: we onderzoeken wat er hiervoor op bestuursniveau moet veranderen, maar houden ons ook bezig met de implementatie van datagedreven oplossingen in het primaire proces. 

Het gave aan dit programma is dat we echt de kern van zo’n organisatie veranderen: niet alleen het primaire proces, maar ook de hele organisatiestructuur. Daarom werk ik daar samen met een Deloitte-collega vanuit human capital, die de veranderkundige kant van dit project voor haar rekening neemt. 

Binnen de overheid verschilt het volwassenheidsniveau op het gebied van data analytics enorm. Dat vind ik juist interessant: bij de organisaties die voor de troepen uitlopen is vaak wat meer ruimte voor innovatie en experimenten. Andere organisaties doen nog helemaal niets met data analytics. Daar kun je dan weer met een paar simpele ingrepen veel bereiken. De gemene deler van het werk is dat ze vakinhoudelijk allemaal reuze-interessant zijn. 

Bijdrage aan het publieke domein

Ik werkte lange tijd bij het UWV. Anderhalf jaar geleden stapte ik over naar Deloitte om me professioneel verder te kunnen ontwikkelen en ik merk nu al dat ik enorme stappen heb gezet. Niet alleen doordat ik bij veel organisaties ervaring opdoe, ook doordat al mijn collega’s de drive hebben zichzelf verder te ontwikkelen om zo hun opdrachten beter te kunnen doen. 

Er is hier veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, dus we mogen veel trainen en cursussen volgen. Veel van die trainingen geven we aan elkaar: we maken kennis met nieuwe tools en technieken en delen innovatieve aanpakken. Eens per jaar besteden we ook twee volledige dagen aan vakinhoudelijke training.

Mijn collega’s zijn allemaal vakidioten zijn die het belangrijk vinden om een bijdrage te leveren in het publieke domein en hun opdrachten zo goed mogelijk willen uitvoeren. Dat is heel inspirerend. Ik hoop dan ook dat ik dit werk nog vele jaren mag doen.

Henk de Ruiter

manager Analytics & Information Management

Henk de Ruiter (1982), is a manager within the Analytics and Information Management service line. He achieved his MBA at the Nyenrode Business University and has mainly been active in the Public sector. In recent years, he has focused on working with data to improve the performance of organizations within the Public sector. Henk operates on a strategic, tactical and operational level. His passion is to deploy analytics to better serve civilians and help in creating a more functional society.

Nora over het belang van diversiteit en inclusiviteit op werk

  • Nora Lindt
  • 13 augustus 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven