Het online assessment; gelijk scherp zijn!

  • Jacco Euser
  • 17 februari 2017
Jacco

Een eerste baan (of veranderen van baan) kan best gezien worden als een “life changing event”. Nog voordat je een eerste sollicitatiegesprek op een kantoor van Deloitte gaat voeren, wordt er aan je gevraagd om een online assessment te maken. Delen hiervan zijn selecterend; als je niet voldoet aan de minimale eisen, dan wordt de procedure niet voortgezet. Je moet dus gelijk scherp zijn! Uit ervaring blijkt dat kandidaten de volgende vier vragen hebben ten aanzien van het assessment; 1. wat wordt er getoetst in het assessment, 2. welke delen zijn selecterend, 3. wat doet Deloitte na afloop met het assessment en 4. hoe kan ik me voorbereiden. In deze blog geef ik antwoord op deze vragen.

Wat wordt er getoetst in het assessment?

Het assessment bestaat uit zes onderdelen; vier onderdelen meten samen je IQ (abstract redeneervermogen, cijfermatig redeneervermogen, logisch redeneervermogen en de verbale aanleg). De andere twee onderdelen meten je drijfveren en je persoonlijkheid. Dat alles wordt in het rapport vertaald naar de mate waarin je de voor Deloitte belangrijke competenties beheerst en een intelligentiescore. De combinatie van die twee zegt vervolgens wat over het (ontwikkel)potentieel wat je als kandidaat hebt, ook dat wat specifiek gerapporteerd wordt.

Welke delen zijn selecterend?

Uit onderzoeken blijkt dat intelligentie de beste voorspeller voor toekomstig succes is; alleen dat deel van de test is selecterend. Per rol is bepaald wat het minimale intelligentie niveau van een kandidaat moet zijn. Jouw resultaten worden daar tegen afgezet én je wordt gebenchmarkt met een groep goed presterende Deloitters. Aangezien competenties ontwikkelbaar zijn en elk individu een eigen persoonlijkheid heeft is dat deel van de test vanzelfsprekend niet selecterend. Recruiters zijn erop getraind zowel de ontwikkelpunten als de kwaliteiten uit het rapport te highlighten én te kijken of een kandidaat in zijn/haar kracht zou zitten in een specifieke baan; dat is in ieders belang. Hoe beter de baan past bij de persoon én hoe beter de persoon bij de baan past, hoe succesvoller de match is.

Wat doet Deloitte na afloop van het assessment met het rapport?

Mocht je onverhoopt niet aangenomen worden, dan worden de resultaten vanzelfsprekend vernietigd. Indien jij dé kandidaat blijkt te zijn, dan is het online assessment de basis voor je persoonlijke ontwikkelplan. Vooral je score op de Deloitte-competenties geeft aan waar mogelijke ontwikkelpunten liggen of juist kwaliteiten die je nog verder kunt versterken. Leidinggevenden binnen Deloitte worden gevraagd om hier actief het gesprek met jou over aan te gaan; persoonlijke begeleiding tijdens het werk vinden we als organisatie enorm belangrijk en daar maken we graag tijd voor!

Hoe kan ik me voorbereiden op het assessment?

Het allerbelangrijkste is dat je in alle rust het assessment maakt en vooral jezelf bent. Het heeft geen enkele zin om sociaal wenselijke antwoorden te geven ten aanzien van je persoonlijkheid of drijfveren; de test is zo ontworpen dat inconsistentie in je antwoorden wordt opgemerkt. En daarbij, je hebt er niets aan om jezelf beter/anders voor te doen dan je bent. Het gaat er uiteindelijk om dat je een baan vindt die volledig bij je past, bij Deloitte of ergens anders. Het helpt om een aantal intelligentietesten vooraf te oefenen, bijvoorbeeld op onze website. Niet omdat je daarmee nu direct een hogere intelligentiescore behaalt (want als je de test meerdere keren zou maken zijn de verschillen verwaarloosbaar), maar wel om niet verrast te zijn als je onverwachte vragen krijgt. Zo krijg je bijvoorbeeld rekenvragen met breuken erin; het zou zomaar kunnen zijn dat je dat je daar al jaren niet mee gerekend hebt… Als je hierdoor verrast zou worden, kan het zijn dat je dicht slaat en je daardoor niet “je beste ik” kunt laten zien.

Dus, neem het online assessment héél serieus, neem er de tijd voor en wees vooral jezelf (dat laatste is het makkelijkste wat er is)! Het rapport zal in het eerste sollicitatiegesprek inhoudelijk met je nabesproken worden. Indien blijkt dat de procedure na het assessment stopt, zijn de recruiters vanzelfsprekend beschikbaar om het rapport telefonisch met je door te nemen; een mooie learning-opportunity!

Mocht je bij Deloitte gesolliciteerd hebben en hebben we je uitgenodigd voor de test; succes!

 

TIPbekijk al onze sollicitatietips of lees meer over de verschillende aspecten van ons sollicitatieproces.

Jacco Euser

Talent Acquisition Manager

In 2006 ben ik als HR-adviseur bij Deloitte gestart, waarna ik in 2011 de stap naar Business Advisor (voor FAS en later Audit) heb gemaakt. In 2014 heb ik de mogelijkheid gekregen om over te stappen naar Talent Acquisition. Op dit moment leid ik een team van 25 professionals, waarmee we op jaarbasis ongeveer 1.350 hires realiseren. Naast het overall managen van de afdeling is een van mijn taken in deze rol het recruiten van kandidaten voor het Audit Delivery Center in Nederland en India (Hyderabad).

Somil Sharma: ‘Culturele diversiteit wordt door Deloitte erkend en gewaardeerd’

  • Somil Sharma
  • 16 februari 2017
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven