Het Professorendiner: uitdagend én culinair genieten

  • Arjan Nijboer
  • 20 december 2012

Tijdens een tentamentraining van professor Freudenthal op kantoor Groningen deelde Heleen Wedzinga, recruiter voor tax, flyers uit van het Professorendiner. Het Professorendiner is een traject van vier maanden waarbij je als student onder de begeleiding van vier professoren een wetenschappelijk artikel gaat schrijven met als doel publicatie. Meteen leek mij dit een geweldig evenement om aan deel te nemen, enerzijds vanwege het feit dat het traject een enorme uitdaging is en anderzijds omdat dit een prachtige mogelijkheid is om kennis te maken met Deloitte. Ik heb toen besloten hiervoor te gaan solliciteren en gelukkig behoorde ik tot de vijf studenten die hieraan deel mochten nemen.

Het programma bestond uit vier bijeenkomsten waarbij we ’s middags een inhoudelijke sessie van één van de professoren kregen over een aspect van het schrijven van een goed wetenschappelijk artikel. Voor de eerste bijeenkomst diende iedereen een tweetal onderwerpen voorbereid te hebben waar je uiteindelijk je onderwerp uit zou moeten kiezen. Tijdens deze bijeenkomst maakten we kennis met alle deelnemers, werd er gediscussieerd over onze onderwerpen en werden we gekoppeld aan een professor door wie je gedurende het schrijfproces werd begeleid. Elke bijeenkomst sloten we af met een diner in een sterrenrestaurant, wat een buitengewone ervaring was. Na de eerste bijeenkomst gingen we eten in restaurant Ivy in Rotterdam. Dat was meteen al erg spectaculair, aangezien ze hier gespecialiseerd zijn in de moleculaire keuken.

Het schrijven van een wetenschappelijk artikel was een hele ervaring. Hoe bouw je het op en wat wordt er van je verwacht, was de vraag. Je had de gelegenheid om op elk kantoor in Nederland aan je wetenschappelijk artikel te schrijven. Zelf ging ik één keer in de week naar kantoor Groningen. Zo kon ik advies vragen aan de mensen daar en kon ik tevens een kijkje op de werkvloer nemen.

Het moeilijkste van het proces vond ik het kiezen van een goed onderwerp en het bepalen van de richting, die je met je artikel opgaat. Om het artikel publiceerbaar te maken, moet je vernieuwend zijn. En dat laatste is met onze beperkte kennis en ervaring als student een behoorlijke uitdaging. Na een aantal keren geswitcht te zijn van onderwerp, heeft mijn begeleider Hans van den Hurk, hoogleraar belastingrecht in Maastricht en internationaal tax partner bij Deloitte in Eindhoven, mij op het idee van principle based regulering in de renteaftrek gebracht. Daar heb ik uiteindelijk mijn artikel over geschreven. In dit artikel heb ik beschreven wat principle based regulering precies inhoudt en hoe dit een oplossing zou kunnen bieden voor de huidige renteaftrekproblematiek.

Nu het professorendiner alweer afgelopen is en de tijd onvoorstelbaar snel voorbij is gegaan, kan ik zeggen dat het een unieke ervaring was. Aan de ene kant is het natuurlijk geweldig om de professoren, allen mensen die naam hebben gemaakt in de fiscale wereld, te leren kennen en van hen te leren en aan de andere kant is het een fantastische ervaring om elke bijeenkomst weer in een sterrenrestaurant te mogen genieten van de culinaire hoogstandjes en smaaksensaties, die zij te bieden hebben. Ik kan dan ook maar één ding zeggen en dat is: als je het leuk vindt om fiscaal inhoudelijk de diepte in te gaan en je hebt de tijd ervoor, geef je dan zeker op! Voor mij was dit traject erg leerzaam, maar bovenal leuk en gezellig. En mede dankzij het professorendiner begin ik per 1 december op de Cross Border-afdeling bij Deloitte in Utrecht.

Arjan Nijboer

Masterstudent Fiscaal Recht in Groningen

Arjan Nijboer heeft Fiscaal Recht gestudeerd in Groningen. Hij is per 1 december 2012 als analyst begonnen in het Cross Border team in Utrecht. Daarvoor heeft hij stage gelopen bij Deloitte in Groningen en meegedaan aan het Professorendiner 2012. Voordat Arjan aan zijn studie Fiscaal Recht begon, heeft hij jarenlang Geneeskunde gestudeerd in Groningen.

Meet Deloitte Tax op 6 december, een terugblik

  • Deloitte Nederland
  • 19 december 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven