Hoe ambities in de loop der tijd kunnen veranderen

  • Melissa Raczak
  • 05 maart 2018
Melissa

"Toen ik twintig was beloofde ik mezelf dat ik nooit een werkende moeder zou worden. Maar soms lopen dingen anders. Ik ben nu moeder van twee dochters (van dertien en veertien jaar), getrouwd met een Nederlander en al achttien jaar werkzaam bij Deloitte. Die belofte heeft nog wel door mijn hoofd gespookt toen ik acht jaar geleden een burn-out kreeg en erover dacht mijn carrière op te geven.

Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. En nu ben ik heel blij dat ik heb volgehouden. De burn-out is een ervaring waar ik veel van heb geleerd en die me heeft geholpen bij het verdere verloop van mijn carrière. Ik kan zelfs zeggen dat ik blij ben dat ik deze dip in mijn leven heb gehad, omdat ik daardoor veel inzichten heb opgedaan die ik nog steeds met mijn collega's deel. We zijn allemaal waardevol. Als je in jezelf gelooft en anderen helpt dat ook te doen, leveren we allemaal een bijdrage aan de maatschappij. Ik ben heel blij dat ik ben blijven werken, ook toen het moeilijk was. Het heeft me veel voldoening gegeven in mijn leven en ik ben er een betere moeder door geworden.

'Tegenwoordig laten vrouwen zich horen als een situatie niet normaal is, en wat nog mooier is: er wordt naar ze geluisterd. Dat is iets om blij mee te zijn en door te geven aan onze zonen en dochters.'

Naast het werk dat ik voor klanten doe, geef ik leiding aan het vrouwennetwerk bij Deloitte. Vanuit die positie zie ik hoe Deloitte verandert en diversiteit en inclusie tot een belangrijke prioriteit maakt. We leven in een spannende tijd en in een wereld waarin veel verandert. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde presidentiële standpunten, Brexit, nucleaire dreigingen en #MeToo. Wat ook verandert, is de stem van de vrouw, en dit brengt een nieuwe golf van positieve persoonlijke groei voor vrouwen met zich mee. Ik kom oorspronkelijk uit Chicago en woon nu achttien jaar in Nederland. Mijn moeder was destijds in Chicago een werkende vrouw en mijn grootmoeder werkte tijdens de oorlog in een staalfabriek toen mijn moeder nog een klein meisje was. Voor mij waren werkende vrouwen normaal. Ik was dan ook geschokt toen ik erachter kwam dat in Nederland vrouwen vijftig jaar geleden nog werden ontslagen als ze gingen trouwen of in elk geval wanneer ze zwanger raakten. Dus er is al veel veranderd sinds die tijd. Maar we zijn er nog niet. Tegenwoordig laten vrouwen zich horen als een situatie niet normaal is, en wat nog mooier is: er wordt naar ze geluisterd. Dat is iets om blij mee te zijn en door te geven aan onze zonen en dochters.

Bij Deloitte staan diversiteit en inclusie boven aan de agenda en ik ben er vast van overtuigd dat we nu in een tijd leven waarin we gaan breken met de trends. Initiatieven zoals het ProudMom-programma, het mentorprogramma, de aanwezigheid vanuit het bestuur, bewustwording bij promoties en nog veel meer andere initiatieven helpen ons een inclusieve cultuur te creëren waarin iedereen zijn authentieke zelf kan zijn op het werk. Daarom ben ik er erg trots op deel uit te maken van dit geweldige bedrijf."

Over ProudMom
Deloitte biedt zwangere vrouwen en jonge moeders gratis het ProudMom work-life programma aan. Het geeft hen de handvatten om zowel mentaal als fysiek weer in vorm te komen.

Meer weten?

Wil je meer weten over Diversity & Inclusion bij Deloitte? Binnen Deloitte Nederland hebben we drie communities op het gebied van diversiteit & inclusie: Cultural DiversityGLOBE en het Women's Network.

Meer blogs over Diversity & Inclusion?

Ook deze Deloitters schreven interessante blogs over Diversity & Inclusion:

  • Leon Pieters over de rol van diversiteit bij het samenstellen van een team.
  • Sander Nieuwenhuizen over waarom Deloitte Diversity & Inclusion hoog op de agenda heeft staan.
  • Somil Sharma over hoe het voor een niet-Nederlandse-sprekers binnen Deloitte is.
  • Peter van Egmond over hoe het is om in een team te werken met meer dan verschillende 20 nationaliteiten.
  • Shaju Basheer over hoe het is om als expat bij Deloitte Nederland te werken.

Benieuwd hoe gelijke kansen bieden voor talent jou het verschil laat maken voor onze klanten? Lees ook de verhalen van Zaitoon Shah, Nabeel Siddiqie en Joost Kremers.

Melissa Raczak

Director

Director in Business Consulting Deloitte Netherlands

Project Manager Audit? Wat moet ik mij daar bij voorstellen?

  • Esther Rozenbeek
  • 28 februari 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven