Hoe gamen mij helpt in mijn ontwikkeling als consultant

  • Andreas Boon
  • 26 juni 2015

Wat zijn de overeenkomsten tussen mijn baan als Consultant bij Deloitte en mijn hobby Gamen? Meer dan je in eerste instantie zult denken. Gamen heeft zelfs een grote rol gespeeld in het ontwikkelen van mijn vaardigheden en manier van denken als Consultant. Een spel is eigenlijk een soort “sandbox” waarin je bepaald gedrag kan herkennen en oefenen. Een puzzel die je op moet lossen. En oefening baart kunst. Dit is mede waarom “serious gaming” steeds populairder wordt in de bedrijfswereld; je kan op een leuke manier iets leren. Natuurlijk zijn normale games vooral “fun”; toch kun je een aantal aspecten oefenen en gebruiken in het dagelijks leven als consultant.

Under Pressure

Bij “real time strategy” games is het de bedoeling dat je je tegenstander verslaat door de juiste beslissingen te maken onder hoge tijdsdruk en binnen een veranderende omgeving.

Bijvoorbeeld: Moet ik mijn basis opbouwen of nu aanvallen? Welke tactieken ga ik gebruiken? Anticiperen op wat je tegenstander gaat doen en slim reageren. Daar gaat het om.

Op een veel minder heftige manier is het leven als consultant vergelijkbaar. Wij moeten snel, een goed advies geven, wat de opdrachtgever helpt en dat positief zal landen binnen het politieke speelveld van onze klant. In beide gevallen moet je je hoofd koel houden, snel informatie verwerken, keuzes maken en doorzetten.

Visualize the Problem

Recent heb ik een fantastisch puzzelspel gespeeld waar je verschillende obstakels moet overbruggen of uitschakelen om elke puzzel op te kunnen lossen. Slim omgaan met de middelen die je tot je beschikking hebt is hier van groot belang.

Als consultant moet ik zeer complexe problemen analyseren en alternatieven bedenken ter oplossing. Daarbij gebruik ik vaak dezelfde aanpak: visualisatie. In zo’n spel doe ik dat in mijn hoofd, maar in mijn werk gebruik ik altijd conceptuele modellen. Door te simplificeren en verbanden visueel te maken kan je de kern van het probleem blootleggen en makkelijker communiceren naar anderen.

Je hobby’s zeggen veel over jou als persoon; wees daar trots op en schroom je niet om gamen op je CV te zetten. Er is plenty argumentatie om aan de recruiter uit te kunnen leggen waarom gamen je een nog betere consultant kan maken.

Andreas Boon

Senior Consultant

Andreas Boon studeerde Technische Bestuurskunde aan de Technische Universiteit van Delft. In 2011 begon hij bij Deloitte als Business Analyst binnen de Enterprise Architecture service line. Buiten het vakgebied kan je altijd bij hem terecht voor een goed gesprek over games, films, boeken en filosofie.

10.000 kilometer van huis

  • Marnix Franssen
  • 23 juni 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven