Hoe ideaal is het als Ideale Bijbaner?

  • Anneke Vromen
  • 23 september 2011

Hoe ideaal is het als Ideale Bijbaner?
Toen ik in september 2010 aan mijn master Accounting  in Tilburg begon, besloot ik dat het tijd was voor iets nieuws. Ik had al enkele jaren een bijbaantje bij de klantenservice van een taxi-organisatie in Tilburg wat me goed beviel, maar desondanks had ik zin om iets te doen wat meer in lijn was met mijn studie. Het stond voor mij al vast dat ik geen register-accountant wilde worden; het sprak me totaal niet aan en het idee om na mijn master nóg langer te studeren leek me al helemaal niks. Ik wilde de praktijk in, ervaring opdoen! Zodoende ben ik gaan zoeken en via de website van Deloitte kwam ik bij de vacature Ideale Bijbaner terecht.

Zo gezegd zo gedaan. Ik solliciteerde naar de functie van Ideale Bijbaner in de regio Zuid-Nederland. Op kantoor Breda had ik mijn eerste gesprek met de recruiter. Tijdens dit gesprek bleek dat ik – gezien het feit dat mijn studie gericht was op US GAAP en IFRS – wellicht beter op mijn plek zou zijn bij de Core Audit afdeling. De recruiter beloofde contact op te nemen met wat mensen van Core Audit in Rotterdam en bij mij terug te komen als daar ruimte en interesse was. 

Er volgden twee gesprekken, een met een manager én een gesprek met een partner. Deze gesprekken gingen goed: ik was aangenomen. Vanaf januari 2011 had ik nog maar op twee dagen college en kon ik drie dagen part-time aan de slag. De eerste dag was ik behoorlijk zenuwachtig; het is toch best anders dan wat ik gewend was. Je staat daar voor de Maastoren, op je hoge hakken en in je strakke pak. Het werd toch wel heel serieus allemaal. Gelukkig werd ik op de afdeling warm onthaald, ik voelde me meteen op m’n gemak. Eén dag later begon ‘het echte werk’; naar de eerste klant!

Die dag mocht ik meteen flink aan de slag. Na een korte introductie in het team werd meteen uitgelegd wat ze voor mij in petto hadden voor die week. Voor mijn gevoel werd er nogal wat vertrouwen in me geplaatst zo op de eerste dag, want ik kreeg direct een berg werk op mijn bordje! Gelukkig had ik ‘the hang of it’ snel te pakken. Het scheelde ook dat je zelf veel kon proberen en hulp in kon roepen als het nodig was. Eerst was ik een beetje bang dat ik constant rotklusjes mocht opknappen (lees: kopiëren en koffie halen), maar daar was absoluut geen sprake van. Aan het einde van de week had ik een paar workpapers gemaakt en was ik aardig wat ervaringen rijker.

Nog wat klanten en weken later voelde ik me behoorlijk thuis binnen de hele organisatie. Zes maanden lijken lang maar gaan zo voorbij. Na met veel mensen gepraat te hebben over het werk en de studie heb ik uiteindelijk toch besloten de post-master te overwegen. Om een definitieve keuze te maken heb ik ook een paar keer afgesproken met de loopbaanadviseur van de universiteit. Samen met haar heb ik mijn carrièredoel bepaald (werkzaam zijn binnen een groot internationaal bedrijf in een financiële functie) en vastgesteld dat je dit op twee manieren kunt bereiken: ofwel ergens aan de slag gaan op een financiële afdeling en door middel van ervaring opdoen doorgroeien tot een hogere functie binnen pakweg een jaar of tien. Of (in mijn geval via Deloitte) ervaring opdoen binnen verschillende industrieën en je RA-titel behalen, wat een mooie basis is voor een financiële carrière.

De voor de hand liggende keuze was snel gemaakt. Hoe je het ook wendt of keert: die RA-titel in combinatie met de werkervaring is enorm waardevol, ook als je niet de rest van je leven met alleen financial accounting bezig wilt zijn. Met de basis die ik hier ga leggen vergroot ik mijn toekomstige kansen enorm. Daarvan afgezien heb ik ervaren dat Deloitte een topbedrijf is om bij te werken. De sfeer en gezelligheid binnen onze afdeling is ontzettend goed (en dat is ook te merken op de borrels, feesten en weekendjes). Ik sta nog altijd volledig achter mijn keuze en ben benieuwd wat de komende jaren me gaan brengen. Voor iedereen die overweegt om een bijbaan of stage te gaan doen bij Deloitte: zeker doen! Een ideale ervaring die niemand je meer afneemt.

 

Anneke Vromen

Staff Core Audit

Anneke deed de master Accounting aan de Universiteit van Tilburg. Ze begon als Ideale Bijbaner bij Deloitte Accountants en werkt hier nu als staffer.

De praktische leerroute

  • Ajan van Schijndel
  • 22 september 2011
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven