Hoe nieuws je werk bepaalt

  • Johan Louwerse
  • 22 januari 2013

Ondanks dat 2013 al weer even bezig is, toch een korte terugblik op 2012. 2012 was politiek een rumoerig jaar. Dit kwam natuurlijk door de val van het kabinet Rutte-I en door de daaropvolgende verkiezingen. Daartussen kwam nog het beruchte Kunduz-/Lente-/ 5-partijenakkoord. Deze politieke ontwikkelingen hadden ook gevolgen voor de fiscale praktijk.

Vragen van cliënten
In de loop van 2012 zijn verschillende plannen en voorstellen op fiscaal gebied voorbijgekomen. Sommige plannen zijn of waren ingrijpender dan de andere voorstellen. Een bekend voorbeeld was het mogelijk belasten van de onbelaste reiskostenvergoeding. Door alle commotie die dit voorstel opriep, kwamen ook cliënten met hun vragen naar ons. Ook andere voorstellen leidden tot vragen, zoals verhoging van het btw-tarief. Hierbij hebben wij hen zo goed mogelijk geïnformeerd, ondanks de soms aanwezige onduidelijkheid en onzekerheid. Een voorstel kon bijvoorbeeld een week later alweer zijn gewijzigd. In veel gevallen werd vervolgens een mail gestuurd met de genoemde wijzigingen.

Door de verkiezingen zijn ook weer een aantal plannen van tafel geveegd en zijn er weer nieuwe voorstellen voor in de plaats gekomen. Van veel voorstellen is de definitieve uitwerking nog niet bekend. Daardoor is het niet altijd eenvoudig om cliënten goed te informeren. Voor hen is dit wel van belang bij de beslissingen die zij nemen. Ondanks de onzekerheid, helpen wij hen hierbij zo goed mogelijk.

Invloed van nieuws op het werk
Deze ontwikkelingen geven goed weer op welke wijze het nieuws invloed had en heeft op onze dagelijkse werkzaamheden. Dit vind ik persoonlijk erg interessant. Het laat zien dat de fiscaliteit dynamischer is dan menigeen denkt. Ook in 2013 zal het nieuws ons werk beïnvloeden, gezien sommige punten uit het regeerakkoord, zoals de verhuurdersheffing voor woningcorporaties. Ook heeft de staatssecretaris onlangs aangekondigd om te bekijken of de bijtelling voor leaserijders anders kan. Gezien de hoeveelheid leaseauto’s in Nederland, zullen voorstellen op dit gebied zeker tot vragen van cliënten leiden. Ook 2013 belooft fiscaal dus een interessant jaar te worden!

Johan Louwerse

Tax Analist

Johan studeerde fiscale economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkzaam binnen Business Tax als analyst in Middelburg.

Samen sterker!

  • René van Gassen
  • 11 januari 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven