Hoe passen wij AI toe? Drie collega's over hun projecten

  • Deloitte Nederland
  • 16 september 2018
Deloitte

De scholen en universiteiten zijn inmiddels begonnen en de meeste mensen zijn terug van vakantie. Ook bij Deloitte gaan de meeste collega’s weer volop aan de slag aan diverse toffe projecten, onder meer op het gebied van artificial intelligence (AI). Wij lichten drie AI-projecten voor je uit en stellen de collega’s achter die projecten aan je voor.

Project #1 Eagle Eye: early credit warning system using semantic analysis

Tim met zijn teamleden Derk, Reinout, Stef en Boijdar. Roald ontbreekt op de foto in verband met vakantie.

Tim Waaijer: “Ik werk drie jaar bij Financial Risk in het Market & Credit Risk team en heb altijd een grote interesse in innovatie gehad. Omdat ik dit kenbaar heb gemaakt en ook proactief innovaties heb aangedragen, ben ik gevraagd om mee te helpen met de ontwikkeling van Eagle Eye. 

Eagle Eye schat kredietrisico in van bedrijven op basis van de semantiek in nieuwsartikelen van openbare nieuwsbronnen en doet dit in verschillende talen. Het doel is om bedrijven continu inzicht te geven in het risicoprofiel van de partijen waarin zij geïnteresseerd zijn. Het kunnen bijvoorbeeld risicomanagers bij banken zijn die willen weten hoe het gaat met de ondernemingen waaraan zij leningen verstrekken, maar het kan ook geschikt zijn voor portfoliomanagers van een institutionele belegger die wilt weten hoe hun investeringen in het nieuws komen. De database waarop Eagle Eye steunt wordt elke 10 minuten geüpdatet met nieuwe artikelen en bronnen waardoor je bijna real-time inzicht hebt en niet hoeft te steunen op eigen onderzoek naar artikelen of kwartaalcijfers.

Het mooie aan Deloitte is dus dat veel dingen die je interessant vind ook kan realiseren of aan kan bijdragen. Eigen initiatief wordt gewaardeerd is mijn ervaring.”

Project #2 DocQMiner: contract analysis through AI

Werken bij Deloitte in een startup-sfeer: het projectteam van DocQMiner vanuit Startup Village

Niels van der Heijden: “Ik ben nu bijna een jaar in dienst als werkstudent. Ik heb net het eerste jaar van de MSc Business Analytics aan de VU afgerond en begin met een tweede MSc track in Artificial Intelligence aan de UvA. Omdat ik mij wilde ontwikkelen op zowel algemeen professioneel vlak als op technisch vlak heb ik gekozen om bij Deloitte te gaan werken.

Bij mijn manager heb ik aangegeven op zoek te zijn naar een echte uitdaging, het liefst op het gebied van AI. Niet veel later kwam de perfecte mogelijkheid om te leren hoe AI in de business toegepast kan worden: DocQMiner. Vanaf de start van het project mocht ik werken aan de AI-engine en gaandeweg is het team uitgebreid.

  • DocQMiner- contract analysis through AI | Deloitte Nederland

DocQMiner is een applicatie die helpt bij het analyseren van documenten. Stel je voor dat je als bedrijf 100.000 contracten hebt liggen waarvan je uit elk contract zo’n 40 datapunten moet halen, zoals de startdatum van het contract, een indexering of de vraag of een bepaalde clausule is bijgesloten. Elk contract is anders en zo’n 40 tot 200 pagina’s lang. Alles met de hand doen kan dus alleen met een leger aan (gespecialiseerde) mensen. Het doel is om deze mensen te assisteren met behulp van AI. Er worden modellen getraind om te leren deze datapunten te vinden en te weergeven aan de analisten. Hierdoor hoeft uiteindelijk niet meer het hele contract gelezen te worden, maar moet er alleen gecontroleerd worden of de gegeven suggesties kloppen: een enorme tijdsbesparing dus!”

Lees ook de blog van Niels waarin hij uitgebreider ingaat op dit project en vertelt over creativiteit en ondernemerschap bij Deloitte »

Project #3 Virtual assistants: beyond the hype

Tim Crone: “Ik ben business analyst bij een ‘incubator’ van Deloitte Digital, dat is een klein team dat zich volledig richt op een specifieke nieuwe technologie en deze volledig binnenstebuiten keert om klanten te helpen hier waarde uit te halen. Dat is één van de tofste dingen van Deloitte, dat er belang wordt gehecht aan het proberen, experimenteren en leren. We bouwen slimme chatbots of denken na over hoe nieuwe homepods zoals de Amazon Echo en de Google Home Assistant gebruikt kunnen worden als nieuw kanaal voor klanten. We bouwen van alles, denk aan machine learning, natural language understanding, back-end integraties en zorgen dat dit alles blijft draaien. Wel zo prettig! :-)

"Eén van de tofste dingen van Deloitte is dat er belang wordt gehecht aan het proberen, experimenteren en leren."

Zelf ben ik een soort mix van creatief en UX, wat zoveel wilt zeggen dat ik nieuwe serviceconcepten bedenk op basis van chat en voice, maar ook nadenk over hoe je als bedrijf in de gesprekken met klanten de juiste toon gebruikt. Ik kom uit Utrecht en woon hier samen met mijn vriendin in het centrum van de stad. Aan de Universiteit Utrecht heb ik Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW) gestudeerd en daarna een specialistische master gevolgd: Information & Knowledge Management (IKM). Waar bij CIW de nadruk wat meer ligt op interculturele communicatie en de wisselwerking van technologie en de samenleving, is IKM wat meer gefocust op technologie in het bedrijfsleven. Uiteindelijk trok me dat toch meer.

Ik heb mijn scriptie geschreven in dit team en ben eigenlijk niet meer weggegaan. Mijn scriptie lag ook helemaal in lijn met waar we ons als team mee bezig houden: chat. Specifiek heb ik onderzocht of de vermenselijking van deze chattools (in de manier van praten bijvoorbeeld) invloed heeft op of wij iets willen aannemen van deze tools en of we ze wel vertrouwen. Best wel belangrijk als steeds meer organisaties dit nieuwe kanaal omarmen."

Het team achter het project Virtual assistants (van links naar rechts: Wiechert, Dennis, Bart en Marius). Tim was op weg naar Chicago om zijn scriptie te presenteren bij de jaarlijkse conferentie van de Academy of Management, namens Deloitte.

Deloitte x Artificial Intelligence

Bij Deloitte doen we veel op het gebied van AI. Wil je hier meer over weten? Bekijk een overzicht van alle cases over projecten op het gebied van AI op de Deloitte-website. Lees ook de blog van Niels van der Heijden over het project DocQMiner.

Deloitte Nederland

Niels over creativiteit en ondernemerschap bij Deloitte: 'ook als werkstudent wordt inzet en visie beloond'

  • Niels van der Heijden
  • 16 september 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven