Hoezo ''als fiscalist zit je alleen maar achter je computer''?

  • Erik Gelissen
  • 26 juni 2013

Het is zes uur ’s ochtends, de wekker gaat. Het is nog vroeg, maar vandaag moet ik toch echt vroeg op. Ik werk bij Deloitte in Maastricht op de Business Tax afdeling en we zijn deze week druk bezig met het maken van een proposal voor een grote multinational, gevestigd te Limburg. Het concern is op zoek naar een nieuwe wereldwijde belastingadviseur en heeft een zogenoemde RFP (‘Request for Proposal’) uitgevaardigd. Hier gaan we gezamenlijk met onze tax collega’s van het ‘engagement team’ (tax collega’s van diverse afdelingen, bijvoorbeeld tax accounting/ tax management consulting/ international tax) op reageren. Afgelopen week is er een bespreking geweest, waarin we gezamenlijk met de tax afdeling van de multinational hun RFP hebben besproken om zodoende een beter beeld te krijgen van hun exacte behoeften. Nu de wensen duidelijk zijn, dient het proposal toch echt geschreven te worden en vanochtend staat daar een ‘kick-off sessie’ voor gepland met het ‘engagement team’ in Utrecht. We zullen de opbouw van het proposal en de taakverdeling nader bespreken.

Onderweg stop ik even bij een tankstation om een broodje te halen en op mijn telefoon te kijken naar een e-mail die ik zojuist hoorde binnenkomen. De e-mail is van een controller van een klant, die zich afvraagt of de bespreking van vanmiddag inzake de WBSO en Innovatiebox (zeer gunstige fiscale faciliteiten voor bedrijven die zich bezighouden met innovatie) een uurtje verlaat kan worden. NATUURLIJK kan dat! Gelukkig maar, want dat geeft me iets meer reistijd tussen beide besprekingen in.

Eenmaal aangekomen in Utrecht blijkt een aantal collega’s nog last van files te hebben, maar uiteindelijk druppelen de meeste collega’s na een half uurtje binnen. Er wordt duidelijk besproken wat de ‘story-line’ (opbouw, inhoud, format etc.) van ons proposal zal worden en de taken worden verdeeld. Ik zal onder meer de introductie schrijven, alsook de paragraaf over het team van onze specialisten dat klaar zal staan voor al de vragen aan de zijde van de multinational.

Mooi, dat zit erop, overmorgen moeten de stukken klaar zijn. Nu snel naar de volgende afspraak. Op weg naar de klant bel ik mijn collega, die ook aanwezig zal zijn tijdens de volgende bespreking en gespecialiseerd is in de fiscale R&D faciliteiten, nog even op, om een en ander kort voor te bespreken. Ok, dat is helder, onze klant moet door toepassing van de verschillende R&D faciliteiten flink wat belasting kunnen besparen. Ik ken een vervelendere boodschap om te moeten meedelen…

Alleen deze bespreking nog en dan lekker naar huis om alvast te beginnen aan de stukken voor het proposal. Wat een drukke dag, maar wat geeft het toch een energie om zo bezig te kunnen zijn!

Erik Gelissen

Junior Manager - Business Tax

In 2008 behaalde ik mijn master (International Tax Law) aan de Universiteit van Maastricht, waarna ik, na een ‘Ideale bijbaan’-traject en een scriptie stage bij Deloitte, aan de slag ging bij Deloitte Amsterdam op de Internationale Vennootschapsafdeling. Na een ‘uitstapje’ bij een ander advieskantoor ben ik inmiddels alweer 1,5 jaar aan de slag bij Deloitte Maastricht op de Business Tax afdeling, waar ik me met name focus op Mid Market klanten (omzet EUR 100mio +). Na een drukke werkdag kies ik vaak voor ontspanning door te wielrennen in het mooie Limburgse heuvelland.

De eerste stap

  • Jule Gosschalk
  • 24 juni 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven