Home sweet home

  • Sean Zonneveld
  • 23 februari 2016

Na 5,5 jaar werken in de accountancy heb ik besloten het bedrijfsleven in te gaan. Ik miste het leveren van toegevoegde waarde voor een klant. Ik ben Controller geworden bij een snelgroeiend ICT bedrijf en was verantwoordelijk voor de gehele finance kolom binnen de organisatie. Een baan met enorm veel uitdagingen, waarin ik mezelf ontwikkeld heb tot een waardig sparringpartner voor de directie. Hoewel ik het enorm naar mijn zin heb gehad, kwam ik na 2 jaar tot de conclusie dat mijn ontwikkeling stil kwam te staan en was ik toe aan meer afwisseling. Ik ben erachter gekomen dat ik het liefste opereer in een omgeving waar elke vraagstuk iets nieuws biedt en een hoge mate van complexiteit omvat.

Door een voormalig collega bij Deloitte ben ik enthousiast geworden over de Service Line STAR. Klanten adviseren over het volledig bereik van de financiële (en steeds vaker ook niet-financiële) informatievoorziening, zoals verslaggevingsvraagstukken, internal controls en datamanagement. Dàt is voor mij de perfecte nieuwe uitdaging! Na verschillende gesprekken heb ik de knoop doorgehakt en ben ik teruggekeerd naar Deloitte.

Vrijwel direct na mijn indiensttreding, werd ik betrokken bij een zeer uitdagende opdracht, waarover ik hieronder iets meer zal vertellen.

Mijn huidige opdracht vindt plaats bij één van de grootste telefoonfabrikanten ter wereld. De klant heeft onze hulp gevraagd bij het optimaliseren van het huidige rapportage proces en tegelijkertijd de huidige rapportage standaarden te toetsen met de gevraagde regelgeving. Door gebruik te maken van onze brede kennis en ervaring op het gebied van Financial Reporting, Risk Management en Internal Controls helpen wij de klant haar rapportageprocessen naar een hoger niveau te tillen.

Wat deze opdracht zo leuk en uitdagend maakt, is dat we eerst een uitgebreide analyse moeten doen op de huidige situatie, alvorens we verbeteringen kunnen aandragen. Deze uitgebreide analyse bestaat voornamelijk uit het voeren van interviews, het reviewen van door de klant opgestelde documenten en vervolgens het stapsgewijs uitschrijven van alle processen. Hierdoor krijg je een zeer uitgebreid beeld van alles wat er binnen de organisatie speelt.

Pas wanneer de huidige situatie compleet in kaart is gebracht, kunnen we overgaan tot het uitvoeren van een benchmark en vervolgens een gap-analyse. Kort gezegd is dit het vergelijken van de huidige situatie met de “leading practices” in de markt en het analyseren van de verschillen. Deze analyses koppelen we vervolgens terug aan de klant, waarna de klant kan beslissen welke aanbevelingen zij wel of niet wil doorvoeren. De uitdaging voor ons is daarna om de klant zo goed mogelijk te ondersteunen bij het implementeren van de door ons aangedragen verbeterpunten.

Op dit moment zijn we bijna klaar met de eerste fase en hebben een goed beeld kunnen verkrijgen van de huidige situatie. We zijn daarbij een aantal belangrijke attentiepunten tegengekomen die we aan de opdrachtgever hebben gepresenteerd. In algemene termen hebben we onderwerpen geraakt als (i) de juistheid en volledigheid van de geconsolideerde cijfers en de onderliggende data; (ii) de toewijzing van verantwoordelijkheden in de rapportageketen; en (iii) de inzichtelijkheid van de jaarrekening richting de gebruikers daarvan.

Zoals je kan lezen, is bovenstaand project precies hetgeen wat mij enthousiast maakt. Ik ben zowel bezig met de inhoud als met het proces, de mensen en de data. Juist die combinatie en de leuke collega’s van wie ik elke dag weer iets leer, maken dat ik zeer blij ben met mijn keuze voor Deloitte STAR.

Als je zelf ook geïnteresseerd bent in het werken bij Deloitte en je zou graag een keer informeel een aantal vragen willen stellen, dan mag je mij altijd bellen. Misschien tot gauw!

Sean Zonneveld

Senior Consultant Risk Advisory

Mijn naam is Sean Zonneveld en op 1 januari ben ik teruggekeerd naar Deloitte, in de rol van Senior Consultant Strategic Analytics and Reporting (STAR). Direct na het behalen van mijn VWO-diploma heb ik besloten om de Bachelor of Science in Accountancy aan Universiteit Nyenrode te gaan volgen. De reden was simpel: de combinatie werken en studeren sprak mij aan en ik moest er niet aan denken 5 dagen per week in de collegebanken te zitten. Na het succesvol afronden van de Bachelor, ben ik direct doorgegaan met de Master. Tijdens mijn studie kwam ik tot de conclusie dat werken in de accountancy - ondanks het feit dat het enorm leerzaam is – niet bij me past. Ik miste het leveren van toegevoegde waarde voor de klant. Door de toenemende regelgeving kwam het accountantsberoep steeds meer onder vuur te liggen en was er steeds minder de mogelijkheid om de klant te adviseren.

Kennis combineren aan de basis

  • Hamza el Sayed
  • 15 februari 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven