Hong Kong: the place where East meets West

 • Erwin Humme
 • 12 september 2016
Erwin

Naar aanleiding van de online promotie van de Deloitte Business Course 2015 naar Hong Kong, was ik direct enthousiast. Helemaal overtuigd om te solliciteren was ik na het spreken van een aantal medewerkers van Deloitte tijdens een evenement met de studievereniging PNO. Hoe dan ook, ik moest en zou mee op de Deloitte Tax Business Course naar Hong Kong!

Sollicitatieprocedure

Na de aanmelding is de eerste stap het maken van een intelligentie- en persoonlijkheidstest. Als je deze test goed afrondt, kan je worden uitgenodigd voor de hierop volgende selectiedag. Hier wordt deze test als het ware in de praktijk gebracht met een persoonlijk gesprek en een fiscale case. Bij de fiscale case werk je in een kleine groep aan een fiscaal probleemstuk waar het niet enkel draait om je fiscale kennis, maar tevens om de manier van werken in een groep. Na dagenlang wakker te hebben gelegen, zenuwen bedwongen te hebben en spanningen de baas geprobeerd te blijven, kreeg ik dan eindelijk het verlossende telefoontje: ik had een ticket naar Hong Kong!

Kick-off en predays

De kick-off start op het Deloitte kantoor in Rotterdam en dan besef je pas eigenlijk dat je daadwerkelijk voor een potentiële cliënt gaat presenteren in Hong Kong. Je leert de andere deelnemers kennen en daarnaast spreek je ook voor het eerst de deelnemende Deloitters. Het project wordt stapsgewijs uitgelegd en het vraagstuk wordt in vier onderdelen verdeeld over vier groepen. Zelf werd ik ingedeeld bij Transfer Pricing, een onderwerp wat mij totaal onbekend was als bachelor student. De voorafgaande weken was ik dan ook veel tijd kwijt aan het inlezen op het onderwerp. Gelukkig worden daarnaast predays georganiseerd op de kantoren Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Hierdoor werd mij het vraagstuk duidelijk en werd een strak kader gegeven voor de beantwoording hiervan.

Hong Kong

In Hong Kong aangekomen, werd je direct geconfronteerd met de grote massa. Hong Kong is veertig keer kleiner dan Nederland met enkel de helft van ons inwoneraantal, resulterend in een overvloed aan wolkenkrabbers, onafgebroken files en kuddes aan mensen. Iedere ochtend gingen de laptops vroeg open om te werken aan de case op het Deloitte kantoor in Hong Kong. Het was bijzonder om te zien dat we in een zeer korte periode een heel hechte en enthousiaste groep hadden gekregen met allen hetzelfde doel. Daarnaast was er iedere dag ruimte om een stukje van Hong Kong te beleven. Denk hierbij aan de skyline vanaf Victoria Peak, de paardenrennen, lokale restaurants en markten, rooftops en natuurlijk karaoke. De invulling van de uitspraak Work hard, play hard werd deze week wel heel duidelijk. Naast de case werd bijna iedere dag aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling door middel van een persoonlijk opgesteld rapport met tips en tops. Na een aantal nachten tot in de late uurtjes doorgewerkt te hebben was vrijdagmiddag het moment en werd de case gepresenteerd aan de cliënt. Op de borrel daarna kwam de ontlading van wekenlange spanningen en het besef van iets unieks: het werken voor een potentiële cliënt in Hong Kong. De Business Course kon daarna worden afgesloten met een zeer goed diner en een uitbundige afterparty!

Start in Amsterdam

Terugkijkend op de Business Course houd ik hier een zeer bijzondere ervaring aan over. Hong Kong: “the place where East meets West”. Veel mensen leren kennen, een nieuwe cultuur gezien, een hoop geleerd en een wereldstad bezocht. Een fantastische ervaring die ik niet had willen missen. Veel van mijn collega’s hebben deze route genomen om te kunnen starten bij Deloitte. Ben jij de volgende die deze weg in durft te slaan? Laat zien dat jij het in je hebt om ook de volgende Business Course tot een succes te maken! Laat zien dat jij bij Deloitte aan de slag wilt gaan en wellicht zit jij aankomende november in San Francisco!

Meld je nu aan voor de Deloitte Tax Business Course! »

 • Business Course
 • Hong Kong
 • Werkstudent
 • Werkstudentschap
 • International Tax
 • Transfer Pricing
 • Bctax
Delen

Erwin Humme

International Tax – Transfer Pricing

Mijn naam is Erwin Humme en aankomend collegejaar ben ik Master student Fiscaal Recht op de Universiteit Leiden. Na de Business Course 2015 naar Hong Kong ben ik gestart als werkstudent op de afdeling International Tax – Transfer Pricing (TPIT). 

Werken bij Tax & Legal Eindhoven (#3) – Een dag als werkstudent

 • Maartje Grevers
 • 05 september 2016
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven