Human Resources: Puur mensenwerk!

  • Janneke Roks
  • 10 januari 2014

Doorstroom
Ik heb een HBO opleiding Management, Economie en Recht gevolgd waarbij ik me het laatste jaar verdiept heb in HRM. Op dit moment werk ik als HR adviseur binnen Deloitte. Ik adviseer de HR portefeuillehouders in alle lopende HR zaken. De functie die ik heb, verschilt in de basis met functies binnen accountancy, consultancy, tax of andere vakgebieden binnen Deloitte. Ik ben puur en hoofdzakelijk met mensen bezig. Binnen een bedrijf heb je instroom, doorstroom en uitstroom van personeel. En omdat Deloitte groot is, gebeurt er veel op dit gebied. Ik ben voornamelijk betrokken bij de laatste twee onderdelen. Doorstroom houdt simpelweg in dat medewerkers voorgedragen en begeleid worden bij promoties of een interne switch. Maar dat kan ook een advies zijn om iemand weer op het juiste spoor te krijgen. Helaas gaan er ook wel eens mensen weg bij Deloitte. Dat noemen we uitstroom. Op zo’n moment voer ik dan een outtake gesprek met de medewerker om te kijken waar Deloitte als werkgever goed scoort en waar er nog ruimte is voor verbetering.

Draai
Het was wel even wennen toen ik bij Deloitte kwam. Ik kwam uit de semi-overheid waar ik hetzelfde werk deed voor een stadsvervoersbedrijf. Dan is werken bij Deloitte een heel andere ervaring. Waar ik voorheen werkte voor een lokale organisatie waar we met alle HR-adviseurs op een kamer zaten, kwam ik nu in een zeer zakelijk en professionele omgeving terecht waarbij de collega’s verspreid zitten voer het hele land. In het begin moest ik hier heel erg aan wennen. Wat ik heel goed vind, is dat er vanuit Deloitte veel gedaan wordt om elkaar regelmatig te ontmoeten. Zo heb ik elke maand een teammeeting en twee keer per jaar wordt er een HR dag georganiseerd voor alle HR collega’s. En je hebt hier de vrijheid om flexibel te werken en collega’s op te zoeken. Heb je een afspraak met een collega in Amsterdam, dan kun je daar ook prima verder werken de rest van de dag. Ik heb mijn draai nu wel gevonden.

Back-up
Bij Deloitte schenken ze je vertrouwen in plaats van je geregeld te controleren. Daar moet je het type mens voor zijn maar ik heb dat in ieder geval omarmd. Dat vertrouwen zorgt dat je zelfverzekerder wordt. Als je toch ergens over wil overleggen, bijvoorbeeld in een bepaalde case, dan is er altijd back-up van collega’s. Ik vind dat heel prettig. En dat heeft niks te maken met gebrek aan senioriteit, eerder met het feit dat het team heel hecht is. Mocht het mis gaan, dan word je gesteund. Ook kun je open en eerlijk zijn naar je leidinggevende, dat wordt alleen maar gewaardeerd.

Buddy’s
Ik zit zelf bij meerdere beoordelingsmeetings, maar ik word natuurlijk op een gegeven moment zelf ook beoordeeld. Ik durf te zeggen dat ik een flinke groei heb doorgemaakt in de afgelopen twee jaar. Dat heb ik letterlijk teruggekregen in mijn evaluatie. Die groei is overigens niet vanzelf gegaan. Een afwachtende houding wordt niet gestimuleerd bij Deloitte, een pro actieve houding des te meer. Daarnaast krijg ik veel begeleiding. Elk jaar maak ik een careerplan. Waar wil ik over een jaar staan? En wat heb ik nodig om dat te bereiken? Dit plan bespreek ik vervolgens met mijn leidinggevende. Ook hebben we binnen het team van HR-adviseurs zogenaamde buddyteams in het leven geroepen. Een buddyteam bestaat uit twee of drie buddy’s waarmee je knelpunten kan bespreken zowel vakinhoudelijk als op persoonlijke vlak. Tevens hebben we in een groter teamverband intervisie; hierbij kan iedereen een case inbrengen waarbij we dan met elkaar op zoek gaan naar verschillende oplossingsmogelijkheden. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om begeleiding te krijgen, het is dan natuurlijk wel aan jezelf om deze mogelijkheden ook goed te benutten. Daardoor kun je wel goed meedraaien, ik vind het een compliment als mensen denken dat je hier al heel lang werkzaam bent, terwijl het pas twee jaar is. De stap van een enigszins softe sector naar een zakelijke en professionele omgeving heeft er in ieder geval aan bijgedragen dat ik zakelijk steviger in mijn schoenen sta. Dus ook op persoonlijk vlak maak je een ontwikkeling door.

Carrièrepad
In de toekomst kun je niet kijken. Maar ik zit nu op een positie waarin ik me de komende tijd zeker verder kan ontwikkelen. Daar ben ik niet bang voor. Binnen het Group Support Centre ligt dat wel anders dan bij overige vakgebieden binnen Deloitte. In tegenstelling tot vakgebieden als consultancy of accountancy heb je bij de supporttak geen vaste carrièrepaden die je kunt volgen. Het loopt anders en minder gepland. Maar ik zou het leuk vinden om te zijner tijd een stap te kunnen maken, bijvoorbeeld meer de strategische kant op. Zo ver is het nu nog niet en tot die tijd werk ik met veel plezier in mijn huidige functie!

Janneke Roks

HR Adviseur - Group Support Centre

Janneke Roks is 30 jaar oud en werkt bij Deloitte als HR Adviseur binnen het Group Support Centre.

Deloitte University: three inspiring days!

  • Joost Keijzers
  • 08 januari 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven