‘In hoog tempo Explainable AI en een passie in mijn werk ontdekken’

  • Sebastiaan Berendsen
  • 12 november 2020
Sebastiaan

Sebastiaan Berendsen begon, ten einde van zijn master Business Analystics, bij Deloitte Financial Risk management als scriptie stagiair. Gedurende zijn scriptie periode is hij in het opkomende en impactvolle onderwerp Explainable AI (XAI) gedoken en heeft hij een passie ontwikkeld voor dit onderwerp. Nadat hij zijn scriptie succesvol heeft afgerond, zette hij zijn carrière voort binnen Deloitte als consultant. Zijn passie volgend, met een focus op gedegen AI algoritmes voor Deloitte en voor klanten.

‘Nadat ik mijzelf in korte tijd heb ontwikkeld in het veld van XAI en het gebruik van gedegen AI, was ik heel enthousiast dat ik Deloitte kon versterken door me aan te sluiten bij de Deloitte Risk AI Expert Group. Dit is een Deloitte Risk Advisory brede groep die bestaat uit professionals in verschillende AI-domeinen. Binnen deze groep delen we veel kennis met elkaar, verbeteren we onze AI vaardigheden en ontwikkelen we innovatieve AI gedreven uitkomsten voor klanten.

Het is bijzonder interessant om te leren van ervaringen van mensen buiten mijn eigen Risk domein. Dit verbreed je kijk op AI en helpt je om nieuwe concepten te integreren in je eigen domein.

AI gedreven algoritmen en uitkomsten kunnen een aantoonbare een significante boost geven aan verschillende werkterreinen waar data aan te pas komt. Financial Risk is zo’n soort domein. Echter brengt het gebruik van AI wel met de nodige risico’s met zich mee, zoals het ontbreken van fairness, transparantie en het geregeld ondermaats presteren van de algoritmes.

Het aanpakken van deze uitdagingen met onze klanten en het implementeren van gedegen AI algoritmes en frameworks, resulteren in een betere kwaliteit van AI algoritmes. Deze verbeterde kwaliteit heeft een positieve invloed op onze diensten bij klanten en is daarmee indirect ook bevorderlijke invloed op de maatschappij. Het motiveert mij om in mijn werk iedere dag een positieve impact te maken. Dat geeft mij steeds weer energie om ermee aan de slag te gaan.

Het Financial Risk team is een jong en energiek team met een innovatieve sfeer. Telkens weer komen er binnen het team vernieuwende ideeën naar boven. Ik voel me er geheel op mijn plek. Een goed voorbeeld van zo’n vernieuwing is Glassbox. Dit is een door Deloitte ontwikkelde tool die AI algoritmes beoordeelt op fairness en transparantie. Ik heb geholpen bij de ontwikkeling van deze tool, waarbij ik ontdekte dat het aandragen van nieuwe ideeën sterk wordt gewaardeerd.

Binnen ons Financial Risk team worden er constant nieuwe kansen en verbeteringen onderzocht, waardoor we onze kennis telkens weer naar een hoger level brengen.

Ik houd ervan om te werken met een doel voor ogen. Deloitte heeft me geholpen om dat doel te ontdekken en om erachter te komen wat belangrijk is in mijn dagelijkse werk. Voor nu zou ik zeggen dat de Deloitte mindset bij mij past en dat ik met plezier een significante impact maak op de maatschappij en klanten."

Sebastiaan Berendsen

Consultant Financial Risk Management

During my Master Business Analytics, I joined Deloitte as a graduate intern. I had the opportunity to research the rising and impactful field of Explainable AI (XAI).  After I successfully finished my thesis, I continued my career at Deloitte as a consultant. Now, I further research XAI and focus on the responsible use of AI for ourselves and for our clients. This gives me the opportunity to work on something I find important.

Van student naar starter: een zachte landing

  • Deloitte Nederland
  • 23 oktober 2020
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven