Inspiratie uit de VS voor do’s en dont’s voor de transformatie van de jeugdzorg

  • Channa Minke
  • 02 november 2012

In het tumult van de presidentscampagnes en de over geraasde storm Sandy, schrijf ik in Washington aan mijn onderzoeksrapport. In de afgelopen zeven weken deed ik in de VS onderzoek naar het stelsel van de zorg voor kinderen. Ik sprak daarbij met 22 experts, variërend van Deloitte collega’s in Washington, wetenschappers aan de Harvard Kennedy School in Boston en ambtenaren en medewerkers van jeugdzorginstellingen in de staat South Carolina.

De jeugdzorg in de Verenigde Staten is niet te vergelijken met Nederland. De cultuur, de regelingen en de (politieke) systemen zijn zeer uiteenlopend. Juist daarom was het verfrissend om naar een ander systeem te kijken. Met twee vragen in mijn hoofd: ‘Wat valt er hier positief op?’ en ‘Welke dingen moeten we in Nederland vooral niet overnemen?’ heb ik een lijst van do’s en dont’s opgesteld voor de transformatie van de jeugdzorg.

Eén van de meest opvallende dingen is dat, in tegenstelling tot Nederland, hier niet wordt gesproken over de ‘eigen kracht van burgers’ of over ‘eigen verantwoordelijkheid’. Het is volstrekt normaal dat je datgene wat je zelf nog kan, dat je dat ook zelf doet. Wanneer eigen kracht tijdelijk ontbreekt worden specifieke interventies ingezet om de zelfstandigheid van jeugdigen, hun gezinnen en hun netwerken weer te versterken. Deze interventies kunnen in Nederland ook goed ingezet worden. Ik werk deze interventies in mijn rapport verder uit.

Naast de do’s (‘inzet van vrijwilligers’ en ‘gebruik van data’) en de dont’s (‘geen preventie’ en ‘regels belangrijker dan kritisch denken’) werk ik onderstaande do’s verder uit in het rapport:

  • Stuur op outcome: Begin met het vaststellen van de gewenste uitkomsten van de zorg. Welk resultaat moet met de jeugdzorg bereikt worden? Een ‘outcome’ waarop gemeenten kunnen sturen is bijvoorbeeld: Verminder het aantal kinderen dat opnieuw mishandeld of verwaarloosd wordt. De gewenste resultaten van de zorg zijn leidend bij alle keuzes over inrichting, inkoop, samenwerking, etc.
     
  • Werk vanuit gezamenlijke waarden: Kom met alle betrokkenen - dus ook met de gezinnen zelf - overeen vanuit welke waarden in de jeugdzorg gewerkt moet worden. De waarden geven aan wat een juiste manier van werken is en hoe dat er uit ziet.


Binnenkort is het rapport gereed. Indien je geïnteresseerd bent om het te lezen of als je voor die tijd al opmerkingen of vragen hebt, laat het me dan weten!

 

  

Links: Department of Human Services in Columbia, South Carolina
Rechts: Deloitte kantoor Washington

 

 

Channa Minke

Manager - Public Strategy

Channa Minke is manager bij de serviceline Public Strategy van Deloitte Consulting. Channa heeft zes jaar werkervaring met het uitvoeren van strategische verkenningen, beleidsanalyses en –evaluaties bij zorginstellingen, de rijksoverheid en gemeenten. Channa volgt momenteel de Master of Public Administration, een executive master programma aan de Nederlandse School voor het Openbaar bestuur.

"In gesprekken met mensen ben ik op mijn best."

  • Deloitte Nederland
  • 31 oktober 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven