Johan adviseert MKB bedrijven: “Ze waarderen jouw bijdrage”

  • Johan Steendam
  • 13 maart 2020
Johan

Johan Steendam wist al op de middelbare school dat hij bij een accountantskantoor wilde werken. Inmiddels werkt hij een aantal jaren voor Deloitte bij de afdeling MKB Accountancy & Advies. Hij vertelt over zijn overstap van controleur naar adviseur, het werken in kleine teams en het maken van impact in adviesprojecten.

“Laat ik om te beginnen vertellen dat ik 7 jaar binnen de controlepraktijk heb gewerkt. Daarbij heb ik het werk van een assistent accountant gecombineerd met de studie Accountancy die ik volgde aan Nyenrode Business Universiteit. Deze periode heeft me een schat aan wijsheden meegegeven. Eén van deze wijsheden is dat accountants geen grijze muizen zijn, uitzonderingen daargelaten. Ook vind ik dat het leven leuker wordt als je klanten gaat adviseren in plaats van controleren.

Van controleur naar adviseur

Eén van de eerste dingen die ik merkte toen ik overstapte naar de adviespraktijk, was dat klanten zelf aan je vragen om hen te komen helpen. Jouw bijdrage wordt gewaardeerd. Ik haal veel voldoening uit het maken van een impact bij klanten door hen verder te helpen binnen de financiële functie. Dit kan zijn door werkzaamheden uit te voeren binnen de bedrijfsprocessen waardoor de organisatie verder wordt geprofessionaliseerd. Welke werkzaamheden dit zijn zie je verderop in dit blog.

Ik haal veel voldoening uit het maken van een impact bij klanten door hen verder te helpen binnen de financiële functie.

Kleine teams in een enorme organisatie

Werken bij Deloitte betekent dat je werkt bij een organisatie met ruim 5.500 medewerkers in Nederland en 244.000 wereldwijd. Dit houdt in dat je werkt bij een professionele organisatie waar alles goed geregeld is, naar mijn mening. Maar het mooie van werken in de Accountancy & Adviespraktijk vind ik het werken in kleine teams. Dus ondanks dat je voor een multinational werkt, heb je een hechte band met je directe collega’s.

We hanteren flexibele werkplekken, zo kan het voorkomen dat je binnen een week zowel naast directe collega’s zit als naast partners en directors van andere disciplines. Goed voor je interne netwerk en bijzonder leuk en leerzaam om zo met collega’s in gesprek te zijn!

Mijn auditkennis gebruiken in adviesprojecten

Je kunt het zo gek niet bedenken of Deloitte heeft de expertise in huis. Voor mij betekent dit dat ik veelvuldig gebruik kan maken van mijn auditkennis om adviesopdrachten uit te kunnen voeren. Zo heb ik onlangs geholpen bij het opstellen van een rapportage tool, met als doel de informatieverschaffing vanuit verschillende vestigingen op eenduidige wijze te laten plaatsvinden. We hebben de uitvraag in de tool aan laten sluiten op de lijst van de controlerend accountant. Zo is een bedrijf direct voorbereid op de komst van de accountant. Wel zo handig!

Bij een ander snelgroeiend bedrijf, dat op weg is naar controleplicht, hebben we een zogenaamde ‘foto’ van de administratieve organisatie en interne beheersing gemaakt. Aan de hand van interviews met betrokken medewerkers hebben we de huidige situatie van de organisatie in kaart gebracht. Vervolgens hebben we de klant advies gegeven welke stappen ondernomen zouden moeten worden om de beheersing op orde te brengen en zo tot een goedkeurende verklaring van de controlerend accountant te kunnen komen.

Last but not least, assisteer ik klanten bij het opstellen van een SBR jaarrekening. Om deze werkzaamheden zo goed en zo snel mogelijk uit te voeren, heb ik het afgelopen jaar het proces rondom het maken van een SBR jaarrekening verder verfijnd en vormgegeven. Hierbij moet je denken aan het aansturen en opleiden van multidisciplinaire teams. Ook heb je dagelijks contact met controleteams en met de klant, waardoor je regisseur bent over het opstellen van een SBR jaarrekening. Ook blijf je actief binnen je netwerk, zowel binnen als buiten Deloitte, om de SBR propositie verder onder de aandacht te brengen.   

Wil je meer weten over mijn dagelijkse werk of dat van mijn collega’s? Lees ook de blogs van Laurens en Marjanne.

Johan Steendam

Junior Manager MKB Accountancy & Advies

Johan Steendam werkt sinds 2017 in de Accountancy & Adviespraktijk bij Deloitte. Daarvoor is hij ruim 6 jaar werkzaam geweest in de Auditpraktijk. Johan heeft ruime ervaring met (jaarrekening)controles, samenstel- en adviesopdrachten. Ook kun je bij hem terecht voor vragen op het gebied van SBR jaarrekeningen.

‘Als controller en adviseur help ik de klant op 4 niveaus’

  • Laurens Krikke
  • 13 maart 2020
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven