Kansen. Hacking for charity.

  • Joost Kremers
  • 24 maart 2015

Het zal ongeveer 2007 zijn geweest toen ik de film Swordfish op TV zag: een hacker die in zijn eentje vanuit een donkere kamer miljoenen dollars aan het stelen was. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Nee, hackers zijn niet allergisch voor licht - hoewel de zon soms wel vervelend in onze ogen schijnt. Toch is dit wel vaak het beeld dat mensen van hackers hebben: mannen, niet sociaal, ongewassen en enorme nerds. Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik ben onderdeel van het Hacking team van Deloitte Cyber Risk Services.

Als ik binnen het Hacking team kijk, voldoen we enkel aan de laatste eigenschap: We hebben namelijk wel vrouwen in ons team (hoewel het een beperkt aantal is); iedereen is sociaal aangelegd; en we douchen op regelmatige basis. Wel zijn alle collega’s enorme geeks met enorme affiniteit voor techniek en de beveiliging ervan. Het zal niet de eerste keer zijn dat er opeens een drone over de afdeling vliegt, of dat iemand een handschoen aanheeft met ingebouwde telefoon. Ook de “Hacker Deluxe” (ristretto++) was zo toegevoegd aan het menu van het nieuwe koffiezetapparaat. Of het nu tijdens het werk of in de privésfeer is, wij proberen zo veel mogelijk een steentje bij te dragen aan de digitale veiligheid van de maatschappij.

Hacking for Charity
Binnen Deloitte was het al enige tijd mogelijk om in het kader van de Fair Chance Foundation maatschappelijke betrokkenheid te tonen, met projecten als het NIBUD Geldexamen en de IMC Weekendschool. Rond de tijd dat ik in dienst kwam, bedachten een aantal collega’s dat het goed zou zijn om onze kennis kosteloos in te zetten voor het goede doel. Met die gedachte is Hacking for Charity ontstaan. Tevens is het voor ons een mooi moment om duidelijk te maken dat hackers niet zo wereldschuw zijn als mensen denken.

Inmiddels hebben we met Hacking for Charity een vijftal organisaties geholpen. Zo hebben wij security tests uitgevoerd voor onder andere een culturele instelling, een gezondheidsorganisatie en een mensenrechtenorganisatie. Binnen deze organisaties krijgt de beveiliging van hun systemen en applicaties vaak niet de benodigde aandacht, omdat dit niet hun core business is of omdat het niet binnen hun budget past. De informatie (bijvoorbeeld persoonsgegevens) die zij bezitten is voor aanvallers echter vaak waardevol.

Samen met de klant
Tijdens een Hacking for Charity sessie (’s avonds op kantoor) zitten we samen met de organisatie om ze in een korte tijd zo veel mogelijk verder te helpen. Voor ons een gezellige avond waarop we veel rechtstreeks contact met de “klant” hebben, waarbij we onder het genot van een pizza onze werkzaamheden toelichten. Voor ons team een kans om inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van deze goede doelen en voor de goede doelen de kans om hun digitale landschap veiliger te maken.

Next level
Ook ik mag mijzelf binnen Deloitte profileren en heb de kans gekregen om het hele Hacking for Charity naar het volgende niveau te brengen. Samen met een andere collega heb ik gekeken naar de opzet en mogelijke goede doelen die wij in de toekomst verder kunnen helpen. Omdat ik geloof in de groei van het team door samen te werken, is het nieuwe concept gericht op het delen van kennis. Door twee collega’s met verschillende kennis tijdens een sessie te koppelen halen we nog meer uit zo’n avond. Niet alleen voor de klant, maar ook voor onszelf.

En de klant? Die beseft na zo’n avond ook dat we niet zomaar nerds zijn.

Mocht je nog vragen hebben over het Hacking for Charity initiatief, schroom niet contact met me op te nemen!

Joost Kremers

Consultant - Risk Services

Joost is een security consultant binnen het Cyber Risk Services team. Joost heeft een achtergrond in Informatiebeveiliging door zijn studie aan het Kerckhoff’s Institute. Inmiddels zet hij zijn kennis in op het gebied van Mobile en Cryptography. Sinds kort leidt Joost het Hacking for Charity initiatief, waarin het Hacking team kosteloos haar kennis toepast bij goede doelen.

Van Hong Kong tot Maasgebouw, de Tax Business Course

  • Whitney van Steekelenburg
  • 12 maart 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven