Kennisdeling over de grens

  • Adriaan van Zelst
  • 14 november 2014

Binnen het Consultancy vakgebied van Deloitte kan je op allerlei projecten in binnen- en buitenland ingezet worden. Dit kan in Europa zijn, maar ook regelmatig op exotische locaties buiten Europa. In mijn geval zoek ik het iets dichter bij huis, sinds april 2013 ben ik namelijk ingezet op een project in België.

Internationale projecten bieden je de mogelijkheid om kennis op te doen van andere markten, maar ook van andere culturen. Het is ook erg goed voor het opbouwen van je netwerk aangezien je in contact komt en samenwerkt met buitenlandse collega’s van Deloitte. Je deelt hierbij kennis met elkaar wat weer bijdraagt aan je ontwikkeling.

Het delen van kennis is de belangrijkste reden waarom ik actief ben in België. Het project dat samen met Deloitte België wordt uitgevoerd betreft namelijk een kennismanagement project bij een Europese Instelling in Brussel. De klant wil in dit geval de aanwezige kennis binnen de organisatie beter exploiteren en efficiënter werken.

Wat is kennismanagement nu precies? Er zijn online en in de literatuur veel definities te vinden, maar over het algemeen wordt er het beschikbaar maken van kennis bij de juiste mensen en in de juiste context mee bedoeld. Het inrichten van kennismanagement is niet alleen een puur technologische aangelegenheid. Er zijn meerdere componenten noodzakelijk voor een succesvolle implementatie. Voor het opslaan en delen van kennis zijn inderdaad systemen nodig. Echter dient de organisatie processen in te richten, rollen op te stellen en verantwoordelijkheden te beleggen. Daarnaast zijn er inspanningen op het gebied van cultuur en gedrag nodig om het delen van kennis te stimuleren.

Elke component vraagt in dit geval om specifieke expertise. Het projectteam, bestaande uit 12 mannen en vrouwen, beslaat daarom verschillende services areas van Deloitte. Samen met drie andere collega’s vertegenwoordig ik de Nederlandse praktijk.

De cultuurverschillen zijn soms wel zichtbaar. De manier van zaken doen in België is een stuk formeler en hiërarchischer. Als Nederlander is dat vaak wel even wennen omdat we in Nederland vaak directer zijn.  In het begin was het dus even aftasten, maar inmiddels kan ik wel concluderen dat we een perfecte balans gevonden hebben en dat beide culturen elkaar versterken.

Er zitten ook wel wat ongemakken aan het werken in het buitenland. Zo is de werkdruk over het algemeen hoger en kan het zijn dat je bijvoorbeeld een aantal dagen per week van huis bent en in een hotel zit. Maar naar mijn mening weegt dit niet op tegen de internationale ervaring om je als persoon verder te ontwikkelen. Ik kan het daarom iedereen van harte aanraden om, mocht de mogelijkheid voorbij komen, in het buitenland werkervaring op te doen. 

Adriaan van Zelst

Enterprise Architecture – Senior

Adriaan van Zelst studeerde Business Information Systems aan de Universiteit van Amsterdam. Medio 2010 studeerde hij af op het onderwerp Document Management waarna hij aan de slag gegaan is als Junior Consultant binnen de service line Enterprise Architecture. Inmiddels is hij Senior Consultant binnen EA

Wat doet een Aerospace Engineer bij Deloitte?

  • Remco Rakers
  • 11 november 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven