Kijkje in de keuken bij gemeenten door het hele land

  • Isabelle van den Bouwhuijsen
  • 07 juli 2014

In het begin van dit jaar zijn de accountants weer volop bezig geweest met de jaarrekeningcontrole. Bij ongeveer de helft van de gemeenten in Nederland controleerden de accountants de jaarrekening 2013. Voor het onderdeel 'grondexploitaties en gebiedsontwikkeling’ is vaak advies aan Deloitte Real Estate gevraagd. De accountant moet op een aantal gebieden expertise inschakelen om waarderingen en risico’s te kunnen beoordelen, en dat doen wij op dit gebied voor hen.

Advisering jaarrekeningcontrole
Dit betekent dat in de lente het aantal kilometers op de teller in mijn auto explosief steeg. Bij gemeenten door het hele land nam ik een kijkje in de keuken van het grondbedrijf (of afdeling grondzaken). Ik vroeg relevante stukken op bij de gemeente en hield een interview met betrokken personen. Zo analyseerde ik de onderbouwing van het financiële plaatje dat wordt geschetst bij een project. Belangrijke punten hierbij zijn:

-        de aansluiting tussen het financiële plaatje en juridische en bestuurlijke afspraken;

-        of een realistische, actuele onderbouwing beschikbaar is;

-        een actuele risicoanalyse.

 

Mijn bevindingen legde ik uiteindelijk vast in een memo. Na overleg met de gemeente verstuurde ik de adviesmemo naar onze accountants.

Ervaring opdoen als consultant
In korte tijd zie je in de periode van de jaarrekeningcontrole projecten in het hele land. Bij gemeenten zie je een grote diversiteit aan projecten:

-        projecten met innovatieve of traditionele ontwikkelconcepten; 

-        projecten die wel of niet van de grond komen;

-        projecten waarin de samenwerking goed verloopt of juist vastloopt;

-        projecten met een omvang van 10 of 100 hectare.  

 

Niet alleen de projecten, ook de gemeenten verschillen. Dat gaat het niet alleen om de omvang of locatie, maar ook om het type organisatie. Bij de ene gemeente liggen alle mappen met informatie netjes voor je klaar en heb je een prettig gesprek. Bij een andere gemeente moet je trekken om de juiste informatie boven tafel te krijgen.

En toch: het kost wat uurtjes in de auto maar ik ken weinig opdrachten waarbij je in relatief korte tijd zo veel ziet en leert!

 

Mocht je meer willen weten over de werkzaamheden van Deloitte Real Estate en in het bijzonder Development & PPP (public-private partnerships), kijk op www.werkenbijdeloitte.nl

Isabelle van den Bouwhuijsen

Financieel consultant

Mijn naam is Isabelle van den Bouwhuijsen. Ik ben ruim 2,5 jaar werkzaam als (financieel) consultant bij Real Estate Area Development & Partnerships. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit financiële en procesmatige advisering omtrent gebiedsontwikkeling en in het bijzonder grondexploitaties. Ik heb economie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht.

Met een klik en een swipe door naar een volgend project

  • Marloes de Raad
  • 03 juli 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven