Kinderen de magie van technologie en robotica laten ervaren

  • Deloitte Nederland
  • 17 januari 2020
Deloitte

Het verlagen van de drempel naar technologie. Dat is voor Nikie en Ygrain niet alleen de rode draad in al hun werkzaamheden voor klanten, maar met het project ‘Building Bots with Kids’ ook voor kinderen.

Nikie begon in 2013 bij Deloitte als 'Ideale Bijbaner' en daarna als werkstudent. Haar interesse ging al snel uit naar het optimaliseren van processen met behulp van technologie. Na een masterclass over Robotic Process Automation (RPA) ging het balletje rollen. Als eerste fiscale RPA developer binnen Deloitte bouwde Nikie bij een klant een eerste software robot. Inmiddels is zij Strategic Lead, Deloitte RPA Center of Excellence, en onderneemt ze samen met Ygrain sociale innovatietrajecten op scholen om haar visie ook een maatschappelijk stempel te kunnen geven. "Anderhalf jaar geleden ben ik hiermee gestart en heb ik dit project samen met de Deloitte Impact Foundation vorm gegeven."

  • Building Bots with Kids | Deloitte Netherlands

Ygrain is analyst en volgt het Talent Opportunities Programme om de diversiteit van vakgebieden binnen de fiscale wereld te verkennen. Na een cursus aan de Universiteit van Tilburg over Tax and Technology wilde zij dit graag in de praktijk toepassen. "Ik maakte de overstap naar Tax Management Consulting, het team van Nikie. Daar kwam ik in aanraking met RPA en bouwde ik samen met klanten simpele software robots om hen te laten zien hoe je werk kunt automatiseren. Nikie benaderde mij vervolgens om mee te doen met BBwK en dat leek mij erg leuk!"

Nikie: "We doen sessies met kinderen van 10-14 jaar en willen de ‘angst’ wegnemen dat programmeren niets voor hen is. Je hoeft niet per se een technische studie te kiezen, maar je moet wel weten hoe je omgaat met technologie om in de maatschappij van de toekomst goed te kunnen functioneren. Zo komen we op scholen in alle uithoeken van Nederland. We laten de kinderen eerst een half uurtje spelenderwijs met LEGO robots een parcours doorlopen, ontwikkeld door Ygrain. Maar onze focus ligt op de software robots."

Je hoeft geen technische studie te kiezen, maar je moet wel weten hoe je omgaat met technologie om in de maatschappij van de toekomst goed te kunnen functioneren.

Ygrain: "Het is mooi om te zien dat kinderen die niet veel in aanmerking komen met technologie, door onze trainingen geïnspireerd raken om meer met technologie te doen. Zo is het geen ver-van-mijn-bed-show meer voor hen. We ontwikkelen nu een after care pakket wat docenten kunnen verwerken in hun lesprogramma. Overigens lijkt het ons ook erg leuk om eens in Ahoy te staan om de lessen aan een groter publiek aan te bieden."

"Technologie is geen black box waarin magische dingen gebeuren," zegt Nikie, "maar waarin logische activiteiten elkaar opvolgen op basis van gestandaardiseerde processen. Als klanten dat begrijpen kunnen we bij hen ook beter technologie implementeren. Daarom is het ook belangrijk om kinderen op jonge leeftijd te laten kennismaken met technologie. Dat faciliteert Deloitte en ik vind de vrijheid die we hiervoor krijgen, maar ook de support van onze CEO Hans Honig, erg mooi. Hans was aanwezig tijdens een van de sessies en vond het superleuk om de kinderen zo enthousiast te zien."

Ygrain vult aan: "Hij gaf aan het belangrijk te vinden dat we scholen bezoeken waar kinderen nauwelijks in aanraking komen met technologie, bijvoorbeeld door weinig budget, omdat je dan echt impact maakt. Als een kind merkt een robot te kunnen bouwen en misschien daardoor verder wil studeren, is dat het allermooiste."

Of er ooit een Nederlandse Bill Gates uit het project voortkomt? Nikie: "Voor mij was een waardevol moment toen een meisje dat eerst totaal niet enthousiast was, na afloop aangaf te willen leren programmeren. Bij haar was een klik ontstaan waardoor ze begreep dat dit iets is waar ze goed in kan worden. Als je na zo’n sessie zegt dat je programmeren het tofst vond heb je iemand die inderdaad misschien wel de toekomstige Bill Gates kan worden…"

Deloitte Nederland

5 Redenen om als Executive Assistant bij Deloitte te komen werken

  • Sabrina Lijtsman
  • 02 januari 2020
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven