Komt een kind bij de hacker

  • Esther van Luit
  • 24 april 2015
Esther

13 april 2015, de opening van de Cyber Security Week. Dertig kinderen van de Paschalis school uit Den Haag, zes hackers van Deloitte en buitengewoon veel media-aandacht (waaronder het jeugdjournaal). Voor de achtste keer organiseert Deloitte deze jeugdige versie van HackLab. Het doel: kinderen al op jonge leeftijd in contact brengen met de online mogelijkheden, risico’s en technologische snufjes, en hun interesse voor techniek te wekken.

Gewillig slachtoffer
HackLab-trainer Werner Alsemgeest laat zich maar gemakkelijk beetnemen door de kinderen. Via Google hebben ze kunnen achterhalen waar hij woont, wat hij gestudeerd heeft en wat hij voor werk doet bij Deloitte. Wellicht genoeg om een beveiligingsvraag goed te raden, en ja hoor, de fictieve helpdesk geeft thuis.

Er zit genoeg potentieel in de zaal vandaag; jammer genoeg zal het nog enkele jaren duren voordat de groep 8’ers de arbeidsmarkt als cybersecurity-talent kunnen betreden. Technisch talent wordt alleen maar schaarser. Het HackLab is een goede manier om kinderen, in een vroeg stadium, te motiveren voor technische opleidingen en daarmee later beschikbaar te maken voor een loopbaan in kansrijke technologiesectoren.

Er zijn meerdere initiatieven om kinderen bewust te maken wat er allemaal kan met technologie. Onlangs, 23 april, was het Girlsday en gingen 8500 Nederlandse meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar op bezoek bij technische bedrijven. In het Verenigd Koninkrijk gaan ze nog een stap verder: daar hebben ze sinds september 2014 programmeren als verplicht vak op alle basisscholen en middelbare scholen ingevoerd.

Ook dit zijn projecten om veilig en verantwoordelijk met technologie om te gaan in deze digitale samenleving. Enerzijds heb je met programmeren de volledige vrijheid om alles te creëren wat je wilt, anderzijds moet je wel opletten welke informatie je online plaatst. Het is een stuk minder leuk als je zelf het slachtoffer wordt van identiteitsfraude, realiseren de kinderen van HackLab zich aan het einde van de dag.

Digitaal wereldburgerschap
Bij een eerdere editie van HackLab bleek dat ouders het lastig vinden om grenzen te stellen aan het internetgebruik van hun kinderen, en soms zelf niet goed weten wat veilig en verantwoordelijk met technologie omgaan, inhoudt. Het wachtwoord mag niet de naam van je hond zijn, maar wat is wel een goed wachtwoord? Op welke websites voer je je wachtwoord in en waar juist niet? En in hoeverre mag je alles volgen wat je kind online doet, of heeft hij/zij ook recht op privacy? Deloitte probeert op dagelijkse basis haar steentje bij te dragen om dat digitaal wereldburgerschap verder op te bouwen, onder meer door tips te geven hoe je veiliger kunt internetten.

Start nu
HackLab organiseren we een paar keer per jaar, maar met veilig, verantwoordelijk en respectvol online surfen, kun je nu al beginnen. Om ouders, leraren en kinderen handvaten te geven om veilig gebruik te maken van het internet, heeft het team van Deloitte 5 gouden tips opgesteld. 

Esther van Luit

Consultant - Risk Services

Junior manager at Deloitte Netherlands and currently assistant manager at Deloitte UK on secondment (Sep 2017 - May 2018). My goals are to have a full-stack cybersecurity profile and become a ‘leading lady in cybersecurity’. I am specialized in cybersecurity risk and maturity assessments. I am furthermore a Cyber Risk Services social media champion, public speaker, Hacklab Girls founder and working on getting more women in cybersecurity. I am currently developing a new set of services around cybersecurity workforce development and am about to graduate from my Executive Master in Cybersecurity on the topic of Artificial Intelligence and its impact on the cybersecurity skills gap. In my spare time I like to tinker with microprocessors and develop AI applications for security.

Doorzettingsvermogen en een paar sterke longen - Maastoren Challenge 2015 voor Make-A-Wish NL

  • Sabrina Vuyk
  • 21 april 2015
Naar boven