Learning on the job!

  • Philip Visser
  • 06 augustus 2012

Ideale start Bouwkunde student
Waarom is een groot accountantskantoor de ideale start voor een bouwkunde student? Eerlijk gezegd was Deloitte niet mijn eerste keuze op voorhand. Maar tijdens de sollicitatiegesprekken kwam ik snel achter mijn ongelijk. Uitermate enthousiast werd ik van de werkzaamheden die Deloitte Real Estate uitvoert en van de mensen die hier werken. Daarnaast is Deloitte Real Estate Advisory (REA) één van de grootste vastgoedadviseurs van Nederland. Kortom, ik zag werken bij Deloitte als een mooi begin van mijn carrière.

Real Estate – Finance & Transactions
REA richt zich op vier pijlers:

• Development & PPP;
• Strategy
• Valuation
• Finance & Transactions (F&T)

Zelf ben ik inmiddels 1,5 jaar werkzaam bij F&T. F&T houdt zich voornamelijk bezig met financieringsvraagstukken voor vastgoedbedrijven, aan- en verkoop van kleine en grote vastgoedportefeuilles en financiële structurering van infrastructurele projecten. Je zou zeggen dat dit erg financieel klinkt voor een bouwkunde student. Maar dit vormt een uiterst waardevolle aanvulling op mijn opleiding, waarin de financiële aspecten van de vastgoedwereld te weinig aandacht hebben gekregen. De klanten voor wie we werken zijn zeer verschillend: woningcorporaties, nationale en internationale beleggers, gemeenten, overheden, bouwbedrijven en ontwikkelaars.

Ik houd me voornamelijk bezig met financieringsvraagstukken voor woningcorporaties en de aan- en verkoop van woningportefeuilles voor woningcorporaties, gemeenten en beleggers. De grootte van deze woningportefeuilles variëert van een paar tientallen tot een aantal duizenden woningen.

Bouwkunde vs. Finance
Misschien vraag je je af hoe een bouwkunde student dergelijke financiële vraagstukken kan behappen. Het simpele antwoord hierop is ‘learning on the job’ en het volgen van specifieke financiële trainingen. Daarnaast heb ik natuurlijk wel affiniteit voor de financiële aspecten. Op de afdeling kennen ze mijn achtergrond en nemen me volledig mee in het project. Mijn eerste financiële opdracht was een financieringsaanvraag voor de commerciële portefeuille van een woningcorporatie ter waarde van € 110 miljoen. In het begin stond ik logischerwijs wat meer aan de zijlijn, maar naar verloop van tijd krijg je steeds meer verantwoordelijkheid. Het mooie aan Deloitte is dat je de kans krijgt om jezelf te laten zien en daar direct ook verantwoordelijkheid naar krijgt. Zo heb ik in dit project onder andere een vergadering geleid met de klant en notaris waarin belangrijke beslissingen zijn gemaakt. Kortom, de werkhouding en werkzaamheden van REA hebben ervoor gezorgd dat mijn leercurve de afgelopen 1,5 jaar enorm is geweest. Mijn verwachting is dat dit de komende jaren zeker niet zal veranderen.

Meer dan alleen F&T
Naast de werkzaamheden van F&T werk ik ook veel samen met collega’s van de drie andere pijlers. Zo heb ik een project met Development & PPP gedaan aangaande de haalbaarheidsanalyse van een ontwikkeling van 900 woningen. Voor Valuation heb ik waarderingen gecontroleerd en ga binnenkort een taxatie uitvoeren. Voor Strategy heb ik een risicoanalyse uitgevoerd voor een grote binnenstedelijke ontwikkeling en heb ik meegewerkt aan een huisvestingsstrategie voor een grote organisatie die de komende jaren met 6.000 fte wordt gereduceerd.

Veel waarde hecht ik aan mijn werkzaamheden en leercurve. Maar daarnaast zijn leuke collega’s minstens zo belangrijk voor mij. Deze balans heb ik hier absoluut gevonden. We gaan regelmatig met elkaar een drankje doen op vrijdag en vaak zijn er uitjes zoals skiën, bowlen, zeilen, BBQ, etc. Intern ben ik ook nog bezig een uitje te organiseren. Zo organiseren we in oktober voor alle Young Deloitters een golftoernooi, met uiteraard een afsluitende borrel. Kortom, ik heb mijn plek wel gevonden!

Philip Visser

Business Analyst

Philip is Junior Consultant binnen het Real Estate Finance & Transactions team sinds 2011.

Halfvol, halfleeg of een ontwerpfout?

  • Ronald van Etten
  • 03 augustus 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven