Lonneke en Jawad over werken bij Deloitte Audit in Rotterdam en Den Haag

  • Deloitte Nederland
  • 11 juli 2016
Deloitte

Lonneke: “Per 1 september ben ik gestart binnen de Audit afdeling Nationale Markt. Afgelopen jaar was een snel en bewogen jaar waar ik met veel plezier op terug kijk!”
Jawad: “Sinds februari 2014 ben ik in dienst bij de Nationale Markt praktijk in Den Haag. Na een meewerkstage, een ideale bijbaan en een scriptiestage ben ik per 1 september 2015 ‘officieel in dienst’ getreden. Ik kijk tevreden terug op mijn eerste officiële jaar bij Deloitte.”

Waarom accountancy?

Lonneke: “Net zoals andere studenten zat ik met het dilemma ‘waar wil ik werken?’ en ‘wat wil ik gaan doen?’ na mijn studie. Zelf heb ik Bedrijfseconomie gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam. Ik wist dat ik het leuk vond om met cijfers bezig te zijn maar daarnaast vond ik het belangrijk om met mensen in contact te staan. Tijdens mijn werkzaamheden in de Audit-praktijk Nationale Markt komen beide aspecten duidelijk naar voren waardoor ik snel mijn draai had gevonden!”

Jawad: “Menig persoon zal bij een accountant denken aan een saai persoon in een zwart pak, met bril en geen humor. Echter, het tegenovergestelde is waar. Of nou ja, in mijn geval klopt de bril dan weer wel.’’

  • Lonneke Machielsen

Accountantscontrole

Lonneke: “Wat ik gelijk erg leuk vond en wat kenmerkend is voor het werken binnen de Audit-praktijk is dat je veel in teamverband werkt met collega’s op alle functieniveaus binnen de afdeling. Hierdoor ben je gezamenlijk verantwoordelijk voor een accountantscontrole. Daarnaast heb ik destijds bewust gekozen voor de afdeling Nationale Markt. Omdat de organisaties waarvoor ik werk een ‘overzichtelijkere’ omvang hebben, sta je regelmatig dichter op het management. Ook geeft het de mogelijkheid om meerdere aspecten binnen de organisatie te zien en te beoordelen, denkende aan het controleren van meerdere balansposten. 

Jawad: “Wat het beroep zo leuk maakt, is dat geen enkele controle hetzelfde is. Wat vaak wordt gedacht bij het werk van een accountant dat wij de hele dag aan het vinken zijn. Dit is absoluut niet het geval. De werkzaamheden zijn juist heel divers. Naast de jaarrekeningcontroles (controleren of de jaarrekeningposten voldoen aan de relevante wet- en regelgeving) die wij uitvoeren, zullen begin september weer de interim controles (het onderzoek naar de kwaliteit van de interne beheersing van een organisatie) starten. Als Accountant houd jij je dus ook bezig met processen in kaart brengen en interviews afnemen. Momenteel ben ik bezig met een Europese subsidiecontrole bij een coöperatie die de belangen behartigt van ongeveer 900 leden. Dus aan variatie geen gebrek! Het contact met de klanten maakt het beroep erg leuk. Je hebt te maken met verschillende soorten klanten, van verschillende grootte, waar je verschillende controles uitvoert. Dat kan betekenen dat je de ene week bij een grote woningcoöperatie zit en de andere week bij een ICT-dienstverlenende organisatie voor overheidsklanten.”

Variëteit

Lonneke: “De variëteit aan bedrijven is erg leuk. Zo heb ik het afgelopen jaar meegeholpen bij de controle van een bekend mediabedrijf maar ook een zorgverzekeraar. Het leuke hiervan is dat deze twee bedrijven in een totaal andere branche zitten waardoor zij worden gekenmerkt door een andere bedrijfscultuur. Dit toont wel aan dat het werk van een accountant erg divers is. Het ene moment was ik een gesprek aan het voeren over fraude die plaatsvindt binnen de zorgsector en het andere moment was ik bezig met het schrijven van conceptrapporten van bevindingen die uit een accountantscontrole naar voren zijn komen. Wat ik erg graag wil overbrengen is dat je als accountant niet alleen maar met cijfers bezig bent!”

Uitdagingen

Jawad: “Kwaliteit leveren heeft Deloitte hoog in het vaandel staan. Dit brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. Uitdagingen die er voor zorgen dat je al vroeg in je carrière betrokken wordt bij belangrijke vraagstukken. Je hebt hierdoor een hele steile leercurve. Je krijgt de kans om door te groeien en de wat complexere zaken op te pakken. Hierbij kun je denken aan het meedenken over de controle-aanpak en input leveren voor de risicoanalyse. Dit zorgt er voor dat je je nooit verveelt en dat je het gevoel hebt dat je echt meetelt!”

Geen negen tot vijf

Jawad: “Door de flexibiliteit en het feit dat er geen negen-tot-vijf-mentaliteit heerst bij Deloitte, kun je je eigen dag indelen. Houd je er van om voor het werken te sporten? Dan kun je ervoor kiezen om wat later te beginnen. Moet je eerder weg om te trainen? Dan kun je er ook voor kiezen om later op de avond verder te gaan werken. Heb je geen zin om eerst naar huis te gaan en vervolgens naar de sportschool om te fitnessen? Elk Deloitte-kantoor heeft een fitnessruimte. Persoonlijk vind ik sporten belangrijk en bij Deloitte is het mogelijk om sporten en werken te combineren.”

Ontspanning en gezelligheid

Lonneke: “Naast het vele werken is en moet er uiteraard ook tijd voor gezelligheid zijn. Afgelopen weekend heb ik de jaarlijkse BBQ bij een partner in de tuin gehad. Ik kan alleen maar zeggen dat dit een zeer geslaagde avond is geweest.”

Jawad: “Naast de jaarlijkse barbecue worden er ook veel uitjes met de afdeling georganiseerd. Zo zijn we al verscheidene weekendjes weg geweest naar bijvoorbeeld Keulen, Groningen en Newcastle. Ook zijn wij laatst met collega’s naar een escaperoom geweest en hebben we de dag afgesloten met een etentje. Dit zijn enkele voorbeelden van uitjes waar we als afdeling veel waarde aan hechten. Gezelligheid ten top dus!”

Over Lonneke en Jawad

Lonneke Machielsen heeft vorig jaar haar bachelor Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Rotterdam behaald. Tijdens deze bachelor heeft zij werkervaring opgedaan en stage gelopen bij Aon Risk Services. Sinds 1 september 2015 is zij werkzaam op de afdeling Nationale Markt binnen de Audit-praktijk van Deloitte.

Jawad Ben Mimoun komt uit Rotterdam en heeft Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Rotterdam gestudeerd. Zijn hobby’s zijn kickboksen, reizen, voetballen en leuke dingen doen met vrienden. Momenteel studeert hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is opgegroeid met de mentaliteit van geen woorden maar daden, kan ook niet anders als trouwe Feyenoord supporter. Binnen Deloitte is hij naast accountancy werkzaamheden, ook betrokken bij recruitmentactiviteiten en vaktechniek.

Deloitte Nederland

Werkstudent bij Deloitte: een bijbaan met impact

  • Ingmar Haasdijk
  • 08 juli 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven