Lunch Lectures volgen over de Future of Energy

  • Oscar Kraan
  • 08 april 2021
Oscar

Rebecca Visser, Senior Manager Industry Development Energy, Resources & Industrials en Oscar Kraan, Manager Strategy houden zich intensief bezig met de Future of Energy binnen Deloitte. Samen geven zij Lunch Lectures over dit thema aan studenten van universiteiten. Beiden zijn gepassioneerd om hierover met de nieuwe generatie in gesprek te gaan.

De Future of Energy is een hot topic bij veel bedrijven waar gesprekken steeds vaker gaan over de energietransitie. “Het is voor onze klanten een echte transitie, ook voor hun businessmodel”, vertelt Rebecca. “Daarom is het voor Deloitte een belangrijk speerpunt”.

Vorig jaar publiceerde Deloitte een global flagship report over de diverse Future of Energy scenario’s. Deloitte Nederland had een leidende rol in het ontstaan van dit rapport. Soms verschijnen er rapporten over specifieke sectoren met klanten, zoals met Shell over de decarbonization van ‘hard to abate’ sectoren waaronder Shipping en Road Freight. “Het zijn goed onderbouwde studies waarmee we naam maken in de markt en graag met onze klanten in gesprek gaan’’, aldus Rebecca.

‘Studenten hebben veel innovatieve ideeën waarmee we onze eigen blik kunnen verruimen’

Maar niet alleen klanten zijn gesprekspartner; een groeiend aantal studenten voelt zich ook verantwoordelijk voor duurzaamheid. Universiteiten zijn op allerlei gebieden bezig met de energietransitie en via Lunch Lectures gaan Oscar en Rebecca in gesprek hierover met studenten. “Studenten hebben veel innovatieve ideeën waarmee we onze eigen blik kunnen verruimen. Bovendien hebben we in de toekomst veel meer mensen nodig die diensten op het gebied van de Future of Energy kunnen verlenen, dus is het ook voor recruitment van belang”, aldus Rebecca.  

Oscar: “Het is interessant om onze ideeën te testen met de nieuwe generatie, de toekomstige ‘Future of Energy’ leaders. Studenten vinden op hun beurt de ‘business side of the challenge’ interessant. Ze horen op de universiteit het academische verhaal, maar met welke vragen bedrijven zitten en hoe zij kunnen inspelen op de energietransitie, daar komen ze niet elke dag mee in aanraking.”

Met de Lunch Lectures richten Rebecca en Oscar zich op universiteiten met een eigen ‘energy-club’, zoals de Delft Energy Club of de Erasmus Sustainability Hub. “Met een QR code op posters kunnen geïnteresseerde studenten zich na de Lectures aanmelden voor onze eigen Future of Energy community, om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op dit thema binnen Deloitte”, vertelt Rebecca. De sessies worden op dit moment online gegeven en fysiek zodra dat weer mogelijk is.

Tijdens de Lectures worden goede inhoudelijke vragen gesteld, zoals over de rol van kernenergie in Nederland en die van de olie- en gasbedrijven in de energietransitie. “Maar ook wat de rol van biomassa zal worden, gelet op de balans tussen voedsel en energieproductie”, vertelt Oscar. “En is waterstof een hype of zal het een substantiële rol spelen in de Nederlandse energietransitie? NortH2, het grootste groene waterstofproject in Europa, is een prachtig voorbeeld van een megaproject op dit gebied waarbij ook Deloitte betrokken is.”

‘Het is interessant om onze ideeën te testen met de nieuwe generatie, de toekomstige ‘Future of Energy’ leaders’

“Studenten vinden niet alleen ons perspectief op de Future of Energy interessant, ze willen ook graag weten hoe het is om te werken bij Deloitte als consultant op dit thema’’, aldus Oscar. “Veel studenten hebben niet zo’n goed beeld van het soort vragen waar bedrijven mee zitten en hoe Deloitte ze daarbij helpt. Ze weten vaak niet hoe groot we zijn en vragen ook waarin Deloitte zich op het gebied van de Future of Energy onderscheidt van andere partijen. We vertellen hen dan onder meer over onze market research, ons center of excellence, en over de invloedrijke projecten met klanten.”

De Future of Energy heeft niet alleen een grote impact op de klanten van Deloitte maar ook op de economie, de maatschappij en werkgelegenheid. “Het vergt niet alleen meer mensen, maar ook kennis en kunde op een ander vlak”, vertelt Rebecca. “De hele asset heavy industrie wordt veel digitaler en innovatiever. Bedrijven verbinden zich aan startups en scale-ups die gespecialiseerd zijn in die nieuwe technologieën. Dat spreekt ook studenten aan, die hiermee vaak al erg innovatief bezig zijn. Het is interessant om hun visie te horen en waar zij juist van wakker liggen.”

‘Dit is de eerste generatie die daadwerkelijk iets gaat merken van klimaatverandering en de laatste generatie die daar iets aan kan doen’, is een beroemde ‘Obama-quote’ die Oscar graag onderstreept. “Aan het einde van mijn carrière hoop ik zelf een bijdrage te hebben geleverd aan het doel van CO2-neutraliteit in 2050. De doelen worden steeds ambitieuzer, de generatie die aan de Lunch Lectures deelneemt, gaat een enorme bijdrage leveren aan het meest ingewikkelde gedeelte van de energietransitie. We hebben hen hard nodig om dat voor elkaar te krijgen en ik hoop dan ook veel studenten te inspireren om hun carrière daaraan te wijden.”

Dit initiatief wordt ondersteund met uren vanuit de Deloitte Impact Foundation. 

Lees hier meer over Future of Energy

Oscar Kraan

Manager Strategy

Oscar is a Manager at Monitor Deloitte, the strategy practice of Deloitte Consulting in the Netherlands. He joined the firm November 2018 and since then helped various clients in the energy sector navigate the future of energy. Before Deloitte, Oscar obtained his PhD on the topic of energy transition scenarios in collaboration with Shell. During this time Oscar worked with Shell’s Scenario Team and Shell’s New Energies Strategy Team on developing strategic insights around the energy transition. Next to his work Oscar is a professional ballroom dancer, competing around the world, so please ask him for a quickstep!

Verbind je collega’s en doe iets goeds voor de maatschappij

  • Marloes van Poele
  • 06 april 2021
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven