‘Mentoring geeft vrouwen net dat duwtje’

  • 04 maart 2019

Bij Deloitte bestaat de nieuwe aanwas van personeel voor 50% uit vrouwen, en in de toekomst moet dat uiteraard voor de hele organisatie gaan gelden, inclusief de top. Om vrouwelijk talent  aan Deloitte te binden is het Female Mentoring Program opgezet waarin vrouwelijke managers worden gekoppeld aan partners en directors. Een aanrader, vinden mentee Esther Schagen-van Luit en mentor Emeric van Waes.

Esther, Junior Manager Cyber Security bij Risk Advisory, werkt nu vier jaar bij Deloitte. Ze helpt grote organisaties bij het aanpakken van veiligheidsrisico’s binnen hun digitale omgeving. Daarnaast zet ze zich in voor meer vrouwen in IT. ‘Ik doe mee met het Female Mentoring Program om een stap te zetten in mijn persoonlijke groei, maar ook om de consultants binnen mijn team beter te kunnen begeleiden.’

Ze kreeg een gids waarin wel 80 mentoren zich met een korte bio presenteerden. ‘Best lastig kiezen!’ zegt Esther. ‘Maar de tekst van Emeric sprong er voor mij uit – ik had het zelf zo geschreven kunnen hebben.’

"Ik doe mee om een stap te zetten in mijn persoonlijke groei, maar ook om de consultants binnen mijn team beter te kunnen begeleiden."

Kansen benutten

Emeric, partner Consulting, werkt sinds 2007 bij Deloitte. Hij adviseert grote banken bij hun strategische keuzes en is daarnaast verantwoordelijk voor alle Consulting dienstverlening in de financiële sector. ‘Ik heb me als mentor voor vrouwelijke managers opgegeven omdat ik het belangrijk vind dat we vrouwelijk talent goede kansen bieden om de carrièremogelijkheden bij Deloitte volledig te benutten.’

Het Female Mentoring Program loopt voor één jaar en bestaat, naast lezingen en netwerksessies, uit maandelijks een één-op-één gesprek van een uur met de mentor. ‘Werknemers hebben al een formele coach waar ze hun projecten, functioneren en trainingsbehoeften mee bespreken. De rol van mentor is veel vrijer. Je zit niet in elkaars team. De gesprekken gaan meer over de lange termijn, ervaringen en levenslessen,’ legt Emeric uit.

Levenslessen

‘Ik wilde bijvoorbeeld weten wat het betekent om partner bij Deloitte te zijn,’ vertelt Esther. ‘Er wordt vanuit gegaan dat je als Deloitte-medewerker de ambitie hebt om partner te worden, maar dat was voor mij niet zo vanzelfsprekend.’

Esther en Emeric hebben nu drie keer een mentoring-gesprek gevoerd, in combinatie met lunch, buiten kantoor. ‘Het loopt tot nu toe altijd uit, dus ik denk dat het goede gesprekken zijn,’ grinnikt Esther. ‘We hebben mijn performance review besproken, en naar aanleiding daarvan een carrièredoel gesteld, en een plan met concrete stappen om dat te bereiken.’

‘De gesprekken gaan helemaal niet over “vrouwenproblemen”, maar veel meer over de uitdagingen die alle jonge managers ondervinden,’ zegt Emeric. ‘Het Female Mentoring Program geeft vrouwen net het duwtje dat ze misschien nodig hebben om hobbels in hun carrière te kunnen nemen, gesteund door de expertise en levenslessen van ervaren partners.’

"Het Female Mentoring Program geeft vrouwen net het duwtje dat ze misschien nodig hebben om hobbels in hun carrière te kunnen nemen, gesteund door de expertise en levenslessen van ervaren partners."

Aanrader

Beide vinden het Female Mentoring Program een echte aanrader. ‘Ik heb gemerkt dat het me veel voldoening geeft om met jongere collega’s te sparren,’ zegt Emeric. ‘Ik heb een aantal mentees, en de uitdagingen zijn heel verschillend. Ik ontdek hoe waardevol mijn ervaring is voor anderen en vind het leuk om dat te delen, zonder belerend te zijn.’

‘Naast het advies van mijn coach, gegeven vanuit zijn perspectief, kan ik nu ook de feedback van Emeric leggen, die vanuit een heel ander perspectief naar situaties kijkt. Daardoor krijg ik een bredere en evenwichtigere kijk op dingen waar ik tegenaan loop,’ vertelt Esther. ‘Daarnaast hebben de verhalen van Emeric me overtuigd dat een lange carrière bij Deloitte heel boeiend is. Ik zal nog genoeg uitdagingen op mijn pad tegenkomen, maar met goed advies van collega’s, coaches en mentoren is de weg naar de top een stuk gemakkelijker.’ 

Door diversiteit een beter team

  • 03 maart 2019
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven