Met AI potentieel dierenleed beter monitoren

  • Vincent Bolwerk
  • 25 mei 2021
Vincent

Toen de Deloitte Impact Foundation mensen zocht voor een project om potentieel dierenleed beter te monitoren, twijfelde Vincent Bolwerk geen seconde. De Senior Consultant Artificial Intelligence raakte getriggerd door de uitdagende computer vision expertise die gevraagd werd, en door het feit dat hij dit kon inzetten met een maatschappelijk doel.

“Het project is een samenwerking met vleesproducent Vion en dierenwelzijnsorganisaties De Dierenbescherming en Eyes on Animals. Het doel? Met innovatieve videosoftware dieren in slachthuizen beter monitoren zodat potentiële misstanden sneller aan het licht komen”, vertelt Vincent. “Slachthuizen in Nederland hebben de afgelopen jaren veel camerasystemen geïmplementeerd. De camera’s draaien echter 24 uur per dag. Alle beelden handmatig bekijken, is dan ook een onmogelijke taak. In de praktijk werd daarom een willekeurige selectie bekeken, waarmee potentiële misstanden onzichtbaar bleven.”

Het team van Vincent werd betrokken bij de opzet van een pilot om te kijken of nieuwe software op basis van AI uitkomst kon bieden. “We zijn gestart met het uitlaadproces van varkens uit transportvrachtwagens. Dat is een situatie waarin veel mens-dierinteractie is, met een hoger risico op afwijkingen in het dierenwelszijnsprotocol. Het geeft bovendien een goed overzicht van alle varkens die bij een slachthuis aankomen”, legt Vincent uit. “We hebben duizenden uren aan videobeelden geanalyseerd om de relevante informatie te kunnen bepalen. Waar zijn dieren? Waar zijn mensen? Waar zijn objecten? Hoe is hun interactie? Wat is goed en wat is afwijkend? Blijft een varken achter op de groep, dan kan dat een indicatie van een blessure zijn.’’

'Het is onze missie om met de Deloitte Impact Foundation een bijdrage te leveren aan een betere maatschappij.'

“De dierenwelzijnsorganisaties hebben ons geholpen met hun expertise in dierenwelzijn, en Vion is vanaf begin af aan erg open geweest, door bijvoorbeeld videobeelden te delen en ons een rondleiding te geven in een slachthuis. Een samenwerking tussen deze partijen klinkt misschien als een onwaarschijnlijke combinatie. Maar er is natuurlijk een sterk gemeenschappelijk doel; het monitoren van potentieel dierenleed. Vanuit de verschillende kanten werd erkend dat verbeteringen het best gerealiseerd kunnen worden door samen te werken. En het resultaat mag er dan ook zijn”, zegt Vincent enthousiast. “Door het systeem veel voorbeelden mee te geven van situaties die ongewenst zijn, leert het patronen herkennen. En dat leerproces stopt niet. Komt het systeem een afwijkende en ongewenste situatie tegen in de videobeelden, dan verschijnt er een melding in een dashboard zodat medewerkers deze kunnen beoordelen. De feedback op observaties wordt vervolgens gebruikt om het model verder te verbeteren.”

“Ik vind het een ontzettend interessant project”, vertelt Vincent. “Het is onze missie om met de Deloitte Impact Foundation een bijdrage te leveren aan een betere maatschappij. Daar hoort ook streven naar minder leed bij; voor alle levende wezens, dus ook dieren. Bovendien richten we ons met het thema The Future of Food op voedselvoorziening die bij deze tijd hoort. Dus met een betere verdeling, minder verspilling en zo min mogelijk negatieve bijkomstigheden tijdens de productie, zoals uitbuiting van mensen of dieren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er vroeger niet echt bij stilstond, maar dit project is echt een eyeopener voor mij geweest. Zowel persoonlijk als professioneel heb ik er veel van geleerd. Ons team bestaat uit een interessante mix van disciplines. Zelf ben ik met een deel van het team met de ontwikkeling van de AI bezig geweest. Maar ook privacy en security van het systeem zijn belangrijk. En natuurlijk de vraag hoe we medewerkers overtuigen om met het nieuwe systeem te willen werken. Samen werken we toe naar het gemeenschappelijke doel. En ondanks dat we door corona nu al meer dan een jaar grotendeels vanuit huis werken, is de betrokkenheid zo groot dat het voelt alsof we gewoon in dezelfde ruimte aan het werk zijn.”

Dit initiatief wordt ondersteund met uren vanuit de Deloitte Impact Foundation.

Vincent Bolwerk

Senior Consultant Artificial Intelligence

Vincent is a senior consultant with 4 years of experience in the Analytics and Cognitive department of Deloitte Consulting. He focuses on bringing the tangible value of Artifical Intelligence to clients in the ER&I and Consumer industry. 

Vanuit India overstappen naar Deloitte Business Process Transformation

  • Abhik Banerjee
  • 03 mei 2021
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven