Met een PhD in de systeembiologie werken bij Deloitte

  • Maren Diether
  • 02 december 2020
Maren

Bij Deloitte lopen steeds meer wetenschappers rond: collega’s die na een wetenschappelijke carrière de overstap maken naar de praktijk. Zo ook de Duitse Maren Diether. Ze promoveerde in de systeembiologie — geen zorgen, nadere uitleg volgt — deed nog een postdoc en werkt sinds begin 2020 als Senior Consultant Artificial Intelligence bij Deloitte Nederland.

Weg uit de wetenschap, maar toch niet helemaal: binnenkort prijkt Marens naam op een wetenschappelijk artikel. “Dat had ik inderdaad ook niet gedacht toen ik hier kwam werken”, vertelt Maren lachend.

In het voorjaar en de zomer werkte ze mee aan een bijzonder project bij het Erasmus MC. Mede op basis van haar data-analyses gebruiken IC-artsen daar nu een model om de gezondheidstoestand van COVID-19-patiënten beter te monitoren. En dat model is de basis van het artikel. “Ik vind het heel tof dat we die artsen daar hebben geholpen én dat we met het artikel bijdragen aan de verdere ontwikkeling van kennis over COVID-19.”

Pipetteren en data-analyses

De Duitse Maren studeerde Moleculaire Biotechnologie in Heidelberg om vervolgens in Zurich promotie-onderzoek te doen en ook nog zes maanden te werken als postdoc in de systeembiologie. Wat dat precies is? “Waar biologie vaak gaat over geïsoleerde onderwerpen gaat systeembiologie over de interacties tussen al die dingen. Ik onderzocht het metabolisme, dus het stofwisselingssysteem van microben, hele kleine organismen. Hiervoor was ik veel aan het pipetteren in het lab en deed ik daarnaast veel data-analyses.”

En vooral dat laatste gebruikt ze nu in haar werk bij Deloitte. “Na zoveel jaren in de wetenschap was ik toe aan verandering”, vertelt Maren. “Een verandering waarbij ik een steile leercurve zou hebben en waarbij mijn werk veel meer aan de praktijk gelinkt zou zijn. Ik had nog nooit data-analyses gedaan voor praktische toepassingen.”  

Verschillende sectoren ontdekken

Bij Deloitte kwam daar snel verandering in. Naast het project bij het Erasmus MC deed ze onder meer een opdracht bij een chemische raffinaderij. “De zorg vind ik interessant, maar de komende jaren wil ik het liefst in verschillende sectoren een keer meekijken om er zo achter te komen waar ik het meeste waarde kan toevoegen.” 

“Bij deze chemische  raffinaderij onderzochten we hoe we het energieverbruik konden verminderen. We analyseerden daarvoor hoe chemische deeltjes en producten door de raffinaderij bewogen, in relatie tot de druk en temperatuur. We deden daardoor een aantal interessante bevindingen die ertoe leidden dat de raffinaderij nu energie-efficiënter kan werken, resulterend in een lagere uitstoot, lagere kosten en een mooie bijdrage aan de “Future of Energy”. Dit was precies het soort opdrachten waar ik naar op zoek was.”

In de academische wereld zit iedereen op z’n eigen eilandje, maar hier is het veel interactiever.

Meer samenwerken

Nee, de systeembiologie mist Maren dus nog niet echt. En de wetenschappelijke wereld ook niet. “Wat ik vooral fijn vind is dat ik hier bij Deloitte veel meer samenwerk. In de academische wereld zit iedereen op z’n eigen eilandje, maar hier is het veel interactiever. Ik werk met partners, senior managers, business consultants en collega’s uit ons analytics-team om een opdracht zo goed mogelijk uit te voeren.

Nu werk ik bijvoorbeeld met andere data scientists aan een project rondom natural language processing. We hebben de taken verdeeld: een collega kijkt naar de front-end, dus naar wat gebruikers te zien krijgen en ik richt me samen met een andere collega op het algoritme dat we hiervoor gebruiken. Een manager die gespecialiseerd is in NLP coördineert het project en dat werkt goed. Ik vind het fijn dat ik hierbij op anderen kan bouwen.”

Maren Diether

Senior Consultant Artificial Intelligence

Maren has a Ph.D in systems biology as well as a postdoc. Since the beginning of 2020 she has been working at Deloitte Netherlands as a Senior Consultant Artificial Intelligence.

Van Drop-Out naar Jump-In

  • Thomas van der Velden
  • 27 november 2020
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven