Mijn eerste jaar @ Deloitte Staff Core Audit samengevat

  • Marc Mastenbroek
  • 31 juli 2012

Een jaar geleden begon ik mijn professionele carrière bij Staff Core Audit in de Financial Services Industry. Destijds heb ik mijn ervaringen rondom de Deloitte Accountancy Tour met jullie gedeeld. Hierin heb ik verteld dat ik onder de indruk was van de professionaliteit en down-to-earth mentaliteit van de medewerkers van Deloitte. Ik moet zeggen dat de Business Course een ontzettend goede indruk geeft van wat je op de werkvloer kan verwachten.

Klanten
De eerste weken stonden in het teken van training. Nadat je tijdens de landelijke introductiedag je laptop, iPhone en auto hebt opgehaald ga je samen met alle starters een week naar Noordwijkerhout voor een cursus waarin we de basis van Auditing in de praktijk leerden. En dan is het magische moment daar: de eerste klant. Enkelen hadden een klant vanuit kantoor, een ander mocht in zijn eerste week naar een klant in Curaçao! Voor mij persoonlijk kon het niet beter: de eerste dag mocht ik meteen met de grote jongens meedoen bij onze grootste Audit klant in de financiële sector: een grote internationale zakenbank die al een aantal jaren actief is in Nederland. Meteen al de eerste week tijdens de interim kreeg ik de verantwoordelijkheid over een aantal internal controls, die ik moest testen. Deze controls zorgen ervoor dat de informatie die wij krijgen betrouwbaar is, zodat wij hierop kunnen steunen tijdens onze verdere werkzaamheden. Hiervoor onderhield ik in mijn eerste week al meteen contact met de klant. Het feit dat Deloitte starters al zo snel klantcontact gunt laat zien hoeveel vertrouwen zij geven aan hun nieuwe werknemers.

Eind september werd ik door een senior gebeld met de vraag of ik voor hem een paar weken een opdracht wilde doen. Hij mocht er nog niet zoveel over vertellen, alleen dat deze klant in Duitsland zat en ik dus elke week heen en weer moest vliegen. Uiteraard, zonder te twijfelen, ja gezegd tegen deze uitdaging. Enkele weken later zat ik in een grote Duitse stad de opdracht uit te voeren samen met enkele andere collega’s.

Dan breekt januari aan: busy season. Busy season is het drukste seizoen voor een Auditor waarin de de jaarverslagen van de klant moet worden gecontroleerd zodat de partner deze kan aftekenen. Ik heb busy season gedraaid bij mijn eerste klant. Zelf heb ik bij deze klant drie maanden lang gemiddeld 12-13 uur op een dag gewerkt en af en toe in het weekend. Dit geeft je een hele andere definitie van de regel ’s avonds een vent, ’s ochtends een vent, omdat het wel eens erg laat werd op het werk en je de volgende dag weer vroeg moest beginnen. Gelukkig werd er goed op je gelet en werd het belang van je rust nemen goed gecommuniceerd. Al met al geeft deze periode je ontzettend veel voldoening, omdat er van je wordt verwacht om hoogstaand werk af te leveren onder enorme tijdsdruk.

De studie
Naast je werkzaamheden is je studie van groot belang bij Deloitte. Je wordt dan ook gemotiveerd en geholpen binnen Deloitte zelf en de voortgang van je studie wordt goed in de gaten gehouden. Een goed teken dat laat zien dat Deloitte zich echt inzet voor de ontwikkeling van haar medewerkers. Overuren krijg je niet uitbetaald maar krijg je terug in vrije tijd zodat je die kan gebruiken voor bijvoorbeeld je studie. En dat is mooi meegenomen aangezien je ontzettend veel werkt in de winter, je die tijd kan gebruiken om je tentamens goed voor te bereiden in een latere periode. Naast je normale studie is er ook de mogelijkheid extra trainingen te volgen, zoals Industrie specifieke trainingen die worden gegeven door Deloitters zelf en externe trainingen van NIBE-SVV.

Recap op de afgelopen negen maanden
De afgelopen negen maanden heb ik ervaren als enorm leerzaam. Ik heb ontzettend veel bedrijven en hun processen leren kennen. Meer industrie specifiek heb ik ook ingewikkelde financiële transacties waar ingewikkelde derivaten bij komen kijken moeten doorgronden en heb ik geleerd hoe je moet alle facetten van een financiële jaarrekening moet controleren. Dankzij de uitgebreide feedbackrapporten die je krijgt na elke engagement heb ik ook op persoonlijk vlak veel over mezelf geleerd.Ik heb daarnaast ook gemerkt dat je als starters heel serieus wordt genomen. Je bent niet zomaar iemand die even een financiële jaarrekening dicht vinkt, maar je bent een Auditor die de jaarrekening controleert op materiële zaken en dit hoop ik de volgende jaren bij Deloitte verder te ontwikkelen.

Marc Mastenbroek

Staff Financial Services Industry

Marc studeerde International Business Administration en Finance aan de VU. Naast werken bij Deloitte volgt hij momenteel de post graduate master ‘Accountancy’ aan de VU.

Verbreed je werkveld op de golfbaan

  • Pim Broere
  • 26 juli 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven