Mijn jaar als Ideale Bijbaner bij Deloitte

  • Max van Boxel
  • 26 januari 2015

Aan het einde van de bachelorfase zal je merken dat je fiscale studie een verzameling lijkt van onderdelen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. Met een rugzak vol kennis van de verschillende belastingwetten is het dan wellicht tijd te gaan bekijken wat je hier nu uiteindelijk mee kunt. Waar liggen de adviesmogelijkheden? Wat gebeurt er allemaal in de praktijk?

Misschien heb je al eerder kennis gemaakt met Deloitte. Een mooie eerste stap in het opdoen van praktijkervaring is middels het Tax Ideale Bijbaan-traject. Word je geselecteerd, zal je een jaar lang met een vijftiental studenten uit het hele land alle hoeken van het bedrijf leren kennen.

De Ideale Bijbaan bestaat al vijftien jaar dus je collega’s zijn gewend aan je aanwezigheid en de begeleiding hiervan. Sowieso ben je niet de enige die regelmatig wisselt van afdeling, buiten een groep werkstudenten op elke afdeling beginnen ook de starters tegenwoordig met een Traineeship waarbij op meerdere afdelingen wordt gewerkt (het TOP-programma). Op elke afdeling krijg je een vaste begeleider die je wegwijs maakt en introduceert bij je nieuwe collega’s. Vanaf dat moment kun je binnenlopen bij wie je wilt, de deuren staan voor je open.

Mijn traject begon bij Indirect Tax in Rotterdam waar ik op dag 1 meteen begon met een klus voor een groot olieconcern. Verder heb ik daar meegewerkt met de ontwikkelaars van het btw-gerelateerde deel van Data Analytics en één en ander aan uitzoekwerk. Denk hierbij aan het verzamelen van relevante jurisprudentie of het kloppend maken van een aangifte. Enkele klantvragen worden jouw kant op gestuurd en wanneer een collega deze beantwoordt sta je in de CC om te zien dat een deel van de advisering van jouw hand is gekomen. Als Bijbaner ben je ook welkom bij de VTO’s (vaktechnisch overleg) waar actuele ontwikkelingen in het betreffende vakgebied worden besproken. Na elke periode heb je een bespreekmoment met je begeleider waarbij je een schriftelijke beoordeling ontvangt met feedback op het verrichte werk. 

Voordat je doorwisselt naar een volgende afdeling, wordt voor jou en je mede-Bijbaners een wisseldag georganiseerd. Deze bestaan uit een bespreking van ieders ervaringen van de afgelopen periode, collega’s van de Learning-afdeling komen langs om je ‘soft skills’ te trainen (presentatievaardigheden, gespreksvaardigheden en dergelijke), er is een vaktechnische casus in groepsverband om daarna af te sluiten met een diner en een borrel. Behalve dat je hier de andere Bijbaners (uit het verre zuiden danwel het verre noorden) steeds treft, ontmoet je tevens je begeleider voor de volgende periode alvast.

Mijn tweede periode werkte ik bij Global Business Tax. Met het tentamen vennootschapsbelasting pas net achter me, werd ik daar o.a. gevraagd een deel van het VTO te verzorgen. Op kantoor komt verder veel nieuws op je af, ik had nog nooit een aangifte dividendbelasting gezien en meteen diende ik er één op te stellen voor een vennootschap die deel uitmaakte van een internationaal opererend concern.

Zelf had ik door mijn woonplaats Leiden, behalve tussen de afdelingen, ook de mogelijkheid te wisselen van kantoor naar kantoor. Na vijf maanden in de Rotterdamse Maastoren ben ik, na een kleine periode aan het Amsterdamse Orlyplein meeverhuisd naar de Zuidas. De laatste week in het oude kantoor betekende uitzicht op verhuisdozen en lunchen van papieren bordjes, zelfs het servies was al ingepakt. Groot was het contrast dus met het splinternieuwe kantoorgebouw. Met de introductie van flexwerkplekken leer je steeds andere collega’s kennen en werk je vaak voor andere mensen. 

In Amsterdam startte ik op Tax Management Consulting, dat zich vooral richt op het adviseren en ondersteunen van de Tax Managers van multinationals. Deze afdeling is betrokken bij fusies en overnames, herstructureringen en het overnemen van rapportage- en aangifteprocessen waar dat complex wordt. Mijn Tax Accounting-skills waren aardig onderontwikkeld maar zelfs met die handicap heb ik de afdeling kunnen verlaten met wat kennis van het aangifteprogramma en een bijdrage aan een groot globaal onderzoek vanuit Deloitte US.

Buiten het serieuze deel, werk, ben je als Bijbaner welkom op alle evenementen die door Deloitte’s Tax & Legal afdeling worden georganiseerd. Van het kerstfeest in het Amsterdamse scheepsvaartmuseum (gelukkig zijn daar geen foto’s van) tot de teamuitjes van de afdelingen waar ik op dat moment werkzaam was: goede manieren om je collega’s ook eens te treffen met een slok op en de voetjes van de vloer.

Deze week is mijn laatste werkdag bij Global Employer Services, voor mij de laatste keer werken voor één dag in de week. Volgende maand loop ik twee weken fulltime mee met team Mergers & Acquisitions, deze ‘ministage’ betekent tevens het einde van mijn jaar als Bijbaner. Ik kijk terug op een mooie mogelijkheid om mijn eerste stappen te zetten binnen de belastingadviespraktijk. En, niet geheel onbelangrijk, er achter te komen dat ik toch de goede studie heb gekozen. Ben jij geïnteresseerd en word je één van mijn opvolgers? Dan treffen we elkaar tijdens de kick-off in Amsterdam! Meer informatie en de inschrijfpagina vind je op www.werkenbijdeloitte.nl/IBB.

 

Max van Boxel

Ideale Bijbaner

Mijn naam is Max van Boxel (23), student Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden en Ideale Bijbaner bij Deloitte.

Juffrouw, over zes jaar kom ik hier solliciteren

  • Deloitte Nederland
  • 23 januari 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven