"Ik voel me hier soms een echte entrepreneur"

  • Muriël en Bas
  • 27 mei 2019
Muriël

Met een technische opleiding zijn er meer potentiële werkgevers denkbaar dan een hippe start-up of een klassieke techreus. Muriël Kol en Bas van ’t Hooft, afgestudeerd aan respectievelijk TU Eindhoven en TU Delft, kozen voor Deloitte. "Als je zelf mogelijkheden ziet, zijn er bij Deloitte veel middelen en nieuwe technologieën die je helpen om écht iets voor elkaar te krijgen."

Muriël studeerde Technische Bedrijfskunde, gevolgd door de master Innovatiemanagement. Haar afstudeerstage, bij een eenmans gamingbedrijf, ging over de inzet van gamification om bewustwording en gedragsverandering in organisaties te creëren. Ze werkt nu drieënhalf jaar bij Deloitte. Bas studeerde Technische Natuurkunde, zowel bachelor als master. Hij is afgestudeerd in de topologische quantum computing binnen QuTech, een onderzoeksinstituut binnen TU Delft. Hij startte anderhalf jaar geleden bij Deloitte.

Wat doe je precies?

Muriël: “Ik werk bij het Programme Leadership team binnen de Technology tak van Deloitte Consulting. We houden ons onder meer bezig met het managen van complexe veranderprocessen binnen organisaties. In het bijzonder door het succesvol betrekken van de klant op een slimme en innovatieve manier zoals met serious gaming. Vanuit mijn persoonlijke interesse in gaming probeer ik het toe te passen in vraagstukken. Bijvoorbeeld om bewustwording voor de verandering te creëren of mensen te laten leren wat er in de nieuwe situatie anders gedaan wordt.” Bas: “De projecten die ons team doet zijn heel divers. Van bedrijven helpen om innovatiever te zijn tot het ondersteunen van grote transformaties. Ik werk nu aan een nieuwe strategie voor een kleine bank. We analyseren hun kansen in de markt en kijken hoe we de organisatie beter kunnen laten draaien.”

Bij Deloitte werk ik met zo veel verschillende mensen samen waardoor ik veel leer van hun expertise.

Waarom heb je voor Deloitte gekozen?

Muriël: “Ik twijfelde tussen een management traineeship bij een bedrijf zoals ProRail, of consulting om zo een kijkje in de keuken van organisaties te kunnen nemen. Tijdens 'Techniek op hakken', een carrière-evenement gericht op technische vrouwelijke studentes, had ik een leuk gesprek met Deloitte. Later is dat balletje gaan rollen.” Bas: “Ik zocht een bedrijf met een open cultuur dat mij een steile leercurve kan bieden, Deloitte past daar goed bij. Ik had ook kunnen doorgaan bij QuTech of meer in de techniek bij een bedrijf als ASML, maar ik kwam tot de conclusie dat ik mij breder wil ontwikkelen. Na een kijkje bij verschillende consultants was de culturele klik bij Deloitte ‘by far’ het best.”

Wil niet iedere technische student bij een hippe start-up werken?

Bas: “Tijdens mijn studie heb ik projecten gedaan via start-ups binnen incubator Yes!Delft. Dat vond ik erg leuk en interessant, en ik begrijp goed waarom studenten daar willen werken. Start-ups bieden veel ruimte aan werknemers om zelf initiatief te nemen en nieuwe ideeën uit te werken. Binnen Deloitte bestaat hier ook veel ruimte voor, maar is er veel meer begeleiding en ervaring aanwezig.” Muriël: “Bij Deloitte werk ik met zo veel verschillende mensen samen waardoor ik veel leer van hun expertise. Ik voel me hier soms een echte entrepeneur. Zo heb ik een interne game ontwikkeld voor mijn eigen team om nieuwkomers snel wegwijs te maken. Hierop voortbordurend heb ik games voor klanten ontwikkeld.”

Wat mij opvalt is dat je, ondanks het feit dat je nog weinig ervaring hebt, al snel veel verantwoordelijkheid krijgt.

Wat voor kansen krijg je?

Muriël: “Bij iedere opdracht krijg je ruimte om mee te denken over de beste oplossing. Bij het organiseren van een event voor een klant gaf ik aan een coördinerende rol fijn te vinden en werd mij die vrijheid geboden. Je kunt zelf aangeven wat je uit een opdracht wilt halen en wat je graag wilt leren.” Bas: “Helemaal mee eens. Wat mij opvalt is dat je, ondanks het feit dat je nog weinig ervaring hebt, al snel veel verantwoordelijkheid krijgt en daardoor hele leuke dingen kunt doen. Zo heb ik voor een starter veel contact met zeer ervaren mensen bij onze klanten, zelfs op het niveau van de raad van bestuur.” Muriël: “Via de Deloitte Impact Foundation kun je bovendien een bijdrage leveren aan de maatschappij. Zo ben ik in aanraking gekomen met een organisatie uit Ghana. Zij linken afgestudeerde IT-studenten aan het bedrijfsleven om hen aan een baan te helpen. We gaven hen training door middel van gaming, zodat zij straks naast hun IT-skills zelfstandig een project kunnen managen.”

Hoe is de werksfeer?

Bas: “De cultuur is open en iedereen is heel benaderbaar, dat heeft me positief verrast. De mensen bij Deloitte zijn erg ‘down to earth’, zeker vergeleken met mensen bij andere bedrijven hier op de Zuidas. Wat ik heel waardevol vind, is dat er goed naar je input wordt geluisterd ook als je nog niet zo hoog zit in de hiërarchie.” Muriël: “Open en sociaal, dat schiet mij ook als eerste te binnen. Er hangt een positieve energie.” Bas: “Na vier dagen bij de klant voelt vrijdag op kantoor echt als thuiskomen. Belangrijke mijlpalen vieren we vaak met een borrel of diner.

Muriël en Bas

Muriël studeerde Technische Bedrijfskunde, gevolgd door de master Innovatiemanagement. Ze werkt nu drieënhalf jaar bij Deloitte. Bas studeerde Technische Natuurkunde. Hij is afgestudeerd in de topologische quantum computing binnen QuTech, een onderzoeksinstituut binnen TU Delft. Hij startte anderhalf jaar geleden bij Deloitte.

Samen bouwen aan innovatie en duurzaamheid

  • Deloitte Nederland
  • 24 mei 2019
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven