Nach Deutschland

  • Erik van Dijk
  • 02 september 2013

Na jaren werken in Nederland doet de kans zich voor om in Duitsland aan de slag te gaan. Niet Duitsland voor beginners, maar het Walhalla van alles wat voor ons Nederlanders Duits is; Dirndl, Lederhosen, Weisswurst, Franz Beckenbauer, bier in enorme glazen en Kaiserschmarrn toe. München dus.

Deloitte helpt in München en Berlijn een klant die hardware en software voor optische netwerken maakt. Het project omvat van alles; van het inrichten van een nieuw SAP ERP systeem tot en met een Salesforce CRM. Er zijn tientallen collega’s van Deloitte Duitsland en India bij betrokken en ik geloof één Belg en met mij erbij nu ook één Nederlander.

Het CRM deelproject mag ik opstarten met een Duits Deloitte team en een aantal medewerkers aan de klantkant. Dat doen we op basis van ‘Scrum’. Een methode waarbij er in heel korte cycli van twee weken werkende functionaliteit wordt opgeleverd in nauwe samenwerking met de klant. De klant kent de methode nog helemaal niet, dus er gaat in eerste instantie veel tijd zitten in uitleg en presentaties over de methode. Maar al met al gaat de introductie soepel. Cultuurverschillen zijn er trouwens wel, of misschien zijn het gewoon mijn vooroordelen, maar die Duitsers lijken wel een stuk gezagsgetrouwer dan Nederlanders. Wel handig aan een kant, aan de andere kant soms lastig als je Nederlandse directheid gewend bent.

Na de introductie doorloop ik met het team twee intensieve oplever-cycli van twee weken en vijf weken later zijn het project en de methode goed up-and-running. Met een blije klant, een Deloitte ‘Scrum’ development team en een mooie ervaring als resultaat. En dan ook nog geregeld van het mooie weer en de welhaast Mediterrane sfeer kunnen genieten. Was will man mehr? Nog een project in München?

Erik van Dijk

Senior Manager - Consulting Technology

Erik is senior manager binnen de Customer Solutions service line van Deloitte. Erik is gespecialiseerd in het leiden en aansturen van complexe IT-projecten op basis van het Agile/Scrum framework, onder andere op het gebied van Salesforce/CRM en IT-ontwerp, -development en –achitectuur.

Van Business Course deelnemer tot starter!

  • Wouter van den Elzen
  • 29 augustus 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven