Never a dull moment bij TP!

  • Ymkje van der Veen
  • 06 februari 2014

De meeste afgestudeerde studenten fiscaal recht denken niet meteen aan transfer pricing (TP) bij het zoeken van een baan. Dit komt voornamelijk omdat er weinig aandacht aan TP wordt besteed tijdens de colleges/vakken op de universiteit en het is voor tax begrippen relatief ‘nieuw’ in de wetgeving. Het arm’s-length beginsel staat namelijk nog maar sinds 2002 verankerd in de wet, artikel 8b Wet Vpb. Sindsdien zijn er 3 ‘Verrekenprijsbesluiten’ uitgegeven door de Staatssecretaris en er is nagenoeg geen jurisprudentie. En dus nog heel veel te ontdekken!

Ondanks dat ik op de universiteit nauwelijks te maken kreeg met TP, heb ik hier toch voor gekozen. Dit komt voornamelijk omdat ik m’n scriptie tijdens het afronden van m’n master over TP heb geschreven met als onderwerp ‘Een vergelijking tussen Nederland en Duitsland, onder andere met betrekking tot sluiting of verplaatsing van bedrijfsactiviteiten naar een ander land’. Ik werd enthousiast door een gastcollege dat gegeven werd op de universiteit (het enige TP waar ik in 6 jaar studeren mee in aanraking ben gekomen) door een TP partner van een big 4 kantoor. Hij gaf het volgende voorbeeld: stel jij koopt een iPhone voor een X bedrag en op deze iPhone zit 100 euro marge. De iPhone is bedacht in de US, gefabriceerd in India en aan jou verkocht in Nederland. Alle drie landen zullen hun best te doen om deze 100 euro marge per telefoon te belasten. Dit zou natuurlijk ontzettend zielig voor Apple zijn dat ze in drie verschillende landen belasting moeten betalen. En hier komt een TP specialist om de hoek kijken die voor Apple dan documentatie opstelt en een financiële analyse uitvoert en op die manier beargumenteert in welk land volgens hem/haar de meeste functies, activa en risico’s aanwezig zijn. Aan de hand hiervan wordt namelijk een ‘fair share’ toegewezen aan een land en een vergoeding bepaald voor de verschillende functies/activiteiten en onderlinge transacties die plaatsvinden binnen een internationaal concern.

Bij TP gaat het dus altijd om een transactie die grensoverschrijdend is en plaatsvindt binnen hetzelfde concern. Dit maakt mijn baan ook extra leuk, want ik mag, ondanks dat ik nog maar analyst ben, regelmatig mee naar een klant in Nederland of in het buitenland. Zo zit ik ‘as we speak’ op het vliegveld van Hamburg deze blog te schrijven wachtend op de vlucht terug naar Amsterdam. Samen met een collega ben ik afgelopen twee dagen bij een klant op bezoek geweest in het noorden van Duitsland om in kaart te brengen welke functies, activa en risico’s zich in deze entiteit van het concern bevinden omdat ze graag hun structuur in Europa willen optimaliseren.

Never a dull moment bij TP!

Ymkje van der Veen

Transfer Pricing - Analyst

Ymkje heeft Fiscaal Recht gestudeerd op de Rijksuniversiteit Groningen waar ze in 2012 afstudeerde. Vervolgens is ze naar Amsterdam verhuisd en sinds oktober 2012 is ze in dienst bij Deloitte. Ymkje is werkzaam op kantoor Amsterdam, maar ze is ook 1-2 dagen per week in Rotterdam te vinden.

This is how we roll-(out)

  • Carlo de Jonge
  • 30 januari 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven