Nienke over haar internationale werkzaamheden binnen Deloitte Legal

  • Nienke Roetert Steenbruggen
  • 06 augustus 2018
Nienke

Na ruim vijf jaar als kandidaat-notaris bij een groot advocaten- en notarissenkantoor te hebben gewerkt, heb ik de overstap gemaakt naar Deloitte Legal. De redenen dat ik voor Deloitte Legal heb gekozen zijn (I) het internationale netwerk (Deloitte Legal zit inmiddels in meer dan 80 landen), (II) de geïntegreerde juridische diensten samen met Tax, Consulting en Risk en (III) de focus op innovatie en legal technology.

Binnen Deloitte Legal ben ik senior manager in het Corporate team, een enthousiast en ambitieus team bestaande uit ongeveer 20 mensen afkomstig uit het notariaat, de advocatuur en het bedrijfsleven. Tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden focus ik me op cliënten in de Technology, Media en Telecom industrie en de Financial Services industrie. Mijn doel is om de Corporate Legal praktijk binnen deze beide industrieën te vergroten. Het is een interessante uitdaging om te werken aan de groeiende Legal praktijk van Deloitte.

Het is een interessante uitdaging om te werken aan de groeiende Legal praktijk van Deloitte.

Corporate Reorganizations en Corporate Compliance

Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het aansturen van projecten (meestal op het gebied van Corporate Reorganizations en Corporate Compliance) en het begeleiden van het Corporate team.

Corporate Reorganizations zijn internationale ondernemingsrechtelijke herstructureringen. Hierbij kan gedacht worden aan (grensoverschrijdende) fusies en omzettingen, splitsingen, aandelenoverdrachten, oprichtingen, ontbindingen etc. De achterliggende redenen zijn vaak gelegen in het “verkoop proof” maken van een onderneming of juist het integreren van een andere onderneming na een overname, het (kosten)efficiënter inrichten van de organisatie, maar kunnen ook fiscaal van aard zijn (bijvoorbeeld BEPS of US Tax Reform). Zo ben ik vorig jaar betrokken geweest bij de advisering over de carve-out van een deel van de onderneming van een Nederlands beursfonds in 25 landen.

Daarnaast houd ik me bezig met Corporate Compliance projecten. Wij kunnen wereldwijd in kaart brengen aan welke jaarlijkse verplichtingen een onderneming op ondernemingsrechtelijk vlak moet voldoen. Hierbij maken we gebruik van een webapplicatie genaamd Element. Element biedt een centraal beheerde corporate database, een kalender met vervaldata, een interactieve dashboard met statusoverzicht, een “bibliotheek” voor de opslag van documenten en structuuroverzichten. Daarnaast kan Element worden geïntegreerd in een platform met tax compliance en accounting, zodat we een end-to-end geïntegreerde compliance dienst aan onze cliënten kunnen aanbieden. Momenteel stuur ik een project aan waarbij we de corporate compliance van een Nederlands beursfonds in 19 landen verzorgen.

Learning

Verder ben ik verantwoordelijk voor het learning programma van het Corporate team. Wekelijks is er vaktechnisch overleg, waarbij een ondernemings- of vermogensrechtelijk onderwerp wordt besproken door een universitair docent of een collega. Voor starters organiseren we daarnaast een juridisch inhoudelijk programma om hen gelijk met onze praktijk bekend te maken. Ook biedt Deloitte per job level een gevarieerd programma om diverse (soft) skills verder te ontwikkelen. Al met al genoeg mogelijkheden om te kunnen groeien binnen een organisatie als Deloitte!

Internationale en geïntegreerde juridische diensten ondersteund door technologie

Deloitte Legal onderscheidt zich van de traditionele advocatenkantoren door het grote internationale netwerk met inmiddels een Legal praktijk in meer dan 80 landen.

Een ander onderscheid is dat we geïntegreerde diensten aan onze cliënten kunnen aanbieden samen met onze collega’s van Tax, Consulting en Risk. Een voorbeeld van geïntegreerde samenwerking binnen Deloitte is een project voor een grote Nederlandse verzekeraar, waarbij we de cliënt op het gebied van Consulting, Risk en Legal bijstaan. Voor dit specifieke project hebben we diverse due diligence onderzoeken naar een groot aantal contracten uitgevoerd en een impact-analyse gemaakt.

Tot slot is Deloitte Legal een voorloper op het gebied van legal technology, waarbij technologie onze juridische diensten ondersteunt. Naast Element is er onder meer tooling voor ontslagberekening in meerdere landen, voor due diligence van contracten, het wereldwijd in kaart brengen van intellectuele eigendomsrechten en een platform met internationale wet- en regelgeving.

Om al deze redenen verwacht ik dat Deloitte Legal een belangrijke speler op de juridische markt gaat worden. Het is erg leuk om daar een steentje aan bij te mogen dragen!

Nienke Roetert Steenbruggen

Senior Manager bij Deloitte Legal

Na ruim vijf jaar als kandidaat-notaris bij een groot advocaten- en notarissenkantoor te hebben gewerkt, heb ik de overstap gemaakt naar de Corporate praktijk van Deloitte Legal. Ik ben gespecialiseerd in ondernemingsrecht en houd me vooral bezig met Corporate Reorganizations projecten en Corporate Compliance projecten (met ondersteuning van legal technology) voor grote internationale cliënten. Mijn focus ligt daarbij op cliënten in de Technology, Media en Telecom industrie en de Financial Services industrie.

Bridging the gap between business & IT at Data & Reporting Advisory

  • Twan Houwers
  • 06 augustus 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven