Nieuwe technologieën toepassen op oude wetten

  • Marlieke Bakker
  • 26 februari 2021
Marlieke

Een virtual agent bouwen samen met een academisch ziekenhuis? Zorgen dat tools als nieuwe gezondheidsapplicaties voldoen aan alle wet- en regelgeving? Het klinkt misschien niet als het standaard werk van een jurist. Maar het is precies waar Marlieke Bakker (30), Senior Legal Consultant bij Deloitte Legal, zich dagelijks mee bezighoudt: het snijvlak van juridische mogelijkheden en de inzet van technologie.

“Inmiddels werk ik alweer vijf jaar bij Deloitte”, vertelt Marlieke. “Na mijn studie in Tilburg ben ik aan de slag gegaan als Legal Counsel bij een IT-bedrijf. Leuk werk, maar ik wilde weer terug naar de Randstad. Vandaar dat ik toen bij een aantal advocatenkantoren én Deloitte heb rondgekeken. Het eerste kennismakingsgesprek herinner ik me nog goed, er was direct een match. De inhoud sprak me aan, maar vooral ook de manier van samenwerken bij Deloitte. Het is een platte organisatie en als junior krijg je vanaf het begin veel vrijheid en klantcontact. Het was precies wat ik zocht. Mijn afdeling Digital Law stond nog in de kinderschoenen. Maar van start-up en scale-up zijn we de laatste jaren uitgegroeid naar een volwassen tak binnen Deloitte. Een leuke ervaring om dat van dichtbij mee te maken.”

Marlieke richt zich bij Digital Law op het gezondheidsrecht, de privacywetgeving en medische hulpmiddelenwetgeving. “Ons Digital Health-team bestaat uit gezondheidswetenschappers, IT’ers, bedrijfskundigen en juristen. Oftewel, een jong en gevarieerd team waarmee we klanten een geïntegreerde oplossing kunnen bieden. We werken bovendien veel samen met onze collega’s in het buitenland”, aldus Marlieke. “Het is erg leerzaam om met zoveel verschillende achtergronden te werken. Als jurist heb je soms een tunnelvisie, het kan dan verfrissend zijn om andere invalshoeken te zien. Zo is het de insteek van ons team om altijd naar de mogelijkheden, in plaats van de onmogelijkheden te kijken. Het is ons doel om nieuwe technologieën op oude wetten toe te passen. Kan het niet linksom, dan kan het wellicht wel rechtsom.”

‘Bij Deloitte krijg je volop de vrijheid om te doen wat jij leuk vindt.’

Zo bouwde het team van Marlieke onlangs een virtual agent in samenwerking met een academisch ziekenhuis. “Deze chatbot zorgt voor een afname van de compliancelasten van de juridische afdeling. Simpele, veel voorkomende vragen worden door de virtual agent beantwoord en het kan bovendien vragen interpreteren en naar de juiste afdeling doorsturen.” Daarnaast werkt Marlieke aan de ondersteuning van gezondheidsapplicaties. “Bepaalde software kwalificeert zich soms als medisch hulpmiddel, waardoor het aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen. Wij zoeken uit of dit inderdaad het geval is en zo ja, aan welke eisen de applicatie dan precies moet voldoen.” Ook is ze veel bezig met de inzet van data bij kwaliteitsregistraties. “Hoe kunnen de processen efficiënter? En met welke tools? Welke data mag worden gedeeld, hoe zijn de verantwoordelijkheden en welke contracten zijn er nodig?”

Het is een dynamisch werkveld, vertelt Marlieke. “Dit jaar gaat het kwaliteitsregistratieveld op de schop. Er komt een nieuwe Europese verordening op het gebied van medische hulpmiddelen en er zullen veel nieuwe eisen worden geïntroduceerd. Interessante ontwikkelingen! Ik merk dat de zorg echt mijn sector is. Ik ben graag maatschappelijk bezig en dat dit binnen een organisatie als Deloitte kan, vind ik geweldig. We streven met ons team naar het betaalbaar houden van de zorg. Door het toevoegen van technologie, wordt de zorgorganisatie ontlast en kunnen medewerkers blijven focussen op dat wat er echt toe doet: zorg verlenen aan mensen.”

Maar is de zorg niet jouw sector of wil je niet voor slechts één sector kiezen dan is dat geen probleem, benadrukt Marlieke. “Bij Deloitte krijg je volop de vrijheid om te doen wat jij leuk en interessant vindt. Je krijgt de ruimte om te werken aan je eigen proposities en een eigen klantenbestand op te bouwen. Je leert veel in korte tijd. Iedereen bij Digital Law volgt het Legal Technologist Program, een brede opleiding tot jurist met kennis van technologie. En daarna krijg je alle tijd om te ontdekken wat jouw interessegebied is. Vind je twee sectoren leuk of pin je jezelf liever niet vast? Dan is een hybride rol natuurlijk ook goed mogelijk. Bij Deloitte is alles mogelijk.”

Marlieke Bakker

Legal Consultant

'Business Model Transformation is in mijn optiek de ‘sweet spot’ tussen strategie en operatie'

  • Femke Kroes
  • 29 januari 2021
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven