Nog een klein beetje student…

  • Aart Bijkerk
  • 23 februari 2012

In februari waren we met Deloitte Corporate Finance weer aanwezig bij een aantal carrière events, waaronder de Finance Inhousedag op ons kantoor in Amsterdam en de Amsterdamse Carrière Dagen in het World Trade Center. Bij de afsluiting van zo’n event vind ik het altijd leuk om even aan te haken bij de borrel. Nu sta ik aan de andere kant van de tafel, een grappige ervaring, zeker als je bedenkt dat ik nog maar zes maanden geleden mijn eigen scriptie afrondde.

Sommige dingen worden tijdens borrels regelmatig gevraagd. Vragen als: “Maak je nu echt zulke lange dagen?” / “Kun je makkelijk naar het buitenland?” / “Mis je het studentenleven?” laten zich dan ook eenvoudig beantwoorden*. Maar er zijn ook lastigere vragen. Iemand vroeg me onlangs waarom hij bij Deloitte moest solliciteren en wat goede argumenten zijn in een sollicitatiebrief. Mijn antwoord was even vanzelfsprekend als nietszeggend: “dat is voor iedereen anders”. Maar de vragensteller heeft waarschijnlijk de belangrijkste stap al gezet om de vraag zelf te kunnen beantwoorden. Inhousedagen zijn volgens mij namelijk een goede manier om bedrijven te leren kennen. Je kunt een goed beeld van het bedrijf vormen en, minstens zo belangrijk, een gevoel krijgen bij de organisatie.

Net als de meeste starters bij Corporate Finance ben ik ook door middel van een inhousedag in aanraking gekomen met Deloitte. Tijdens die inhousedag merkte ik dat er bij de afdeling een leercultuur heerst. Dat was voor mij erg belangrijk, want uiteindelijk leer je het vak pas echt in de praktijk, van collega’s die hun ervaring met je willen delen. Het is daarom ook een groot voordeel om regelmatig te kunnen samenwerken met specialisten uit verschillende vakgebieden. Deloitte is namelijk één van de meest veelzijdige aanbieders van M&A-gerelateerde diensten. Niet alleen bij de afdeling Corporate Finance, maar ook bij andere afdelingen wordt gewerkt aan M&A projecten. Onze collega’s van Transaction Services adviseren bij de grootste Nederlandse overnames. En ook collega’s van Real Estate, Tax en Consulting adviseren vaak bij overname strategie of bij de integratie van twee fusiebedrijven.

Bij Deloitte Corporate Finance helpen we bedrijven met investerings- en financieringsvraagstukken. In het Business Modelling team, waarvan ik deel uitmaak, werk je vaak samen met andere teams binnen Corporate Finance. Zo hebben we recent met het team van Debt Advisory een klant geadviseerd die vanwege de aanhoudende crisis niet meer aan de financieringsverplichtingen kon voldoen. Ik heb toen meegewerkt aan een liquiditeitsmodel en een investeringsmodel. Met behulp van deze modellen kon het bedrijf de rente- en aflossingsvoorwaarden heronderhandelen met de bank. Hierdoor zijn ze nu in staat om weer naar de toekomst te kijken. En wellicht kunnen ze binnenkort zelfs in nieuwe projecten investeren.

En of ik het studeren wel eens mis? Natuurlijk drink ik nog steeds biertjes met mijn vrienden en als ik eerlijk ben leer ik nu meer dan ooit. Bovendien stond de postbode vorige maand voor de deur. Met 8 kilo boeken die ik voor 2 juni uit mijn hoofd moet kennen. Dan is het examen voor CFA, de post graduate opleiding die ik nu volg. Tot die tijd voel ik me echt nog wel nog een beetje student.

* Benieuwd naar het antwoord? Er zijn het hele jaar inhousedagen en andere events. Kijk op de website voor een overzicht.

Aart Bijkerk

Business Analyst

Sinds september 2011 werk ik bij Deloitte Corporate Finance. Hiervoor studeerde ik Financial Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar ik afstudeerde op de toegevoegde waarde van M&A adviseurs. Naast mijn werk studeer ik voor de CFA titel.

Back-up, Back-up, Back-up

  • Paul de Nooijer
  • 21 februari 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven