Oefening baart kunst, ook in IT-projecten!

  • Michiel De Vries
  • 20 februari 2014

Michiel de Vries, senior Consultant Online Solutions: ''Veel grote IT-projecten verlopen nog niet zoals je zou verwachten. De scope is vluchtig en technische details zorgen voor grote impact op de planning. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over het werk dat we bij Deloitte doen op het gebied van software ontwikkeling en grote IT-projecten.''


Bekijk deze video voor meer informatie over Online Solutions.

In het boek Outliers: The Story of Success wordt betoogd dat de sleutel naar succes op veel gebieden te vinden is in de hoeveelheid oefening die je uitgevoerd hebt voor die taak. 10.000 uur oefening zou voor een ieder voldoende zijn om een succesvol ijshockeyspeler, CEO of musicus te worden. Het boek opende de discussie rondom de vraag of oefening tot perfectie leidt. Bij IT-projecten zie ik in de dagelijkse praktijk dat een gebrek aan oefening in ieder geval tot grote risico's leidt. Tijdens Go live weekends zijn tientallen extra managers aanwezig, terwijl slechts enkelen het werk doen. Zij worstelen onder druk dikke documenten door met instructies voor belangrijke handmatige stappen in het Go live proces.

Continuous Delivery
IT-projecten zijn niet zo minutieus planbaar als bijvoorbeeld het bouwen van bruggen. Dat is waarom Agile projectmethoden steeds populairder worden. Naast flexibiliteit wordt binnen die methoden veel aandacht besteed aan structurele verbeteringen (retrospectives, impediment removal). Continuous Delivery is het logische vervolg op Agile methoden. Continuous Delivery focust op structurele verbeteringen in het gehele voortbrengingsproces, vanuit proces- en technisch perspectief.

Oefening baart kunst
Een goed voorbeeld zijn de eerder genoemde Go lives. Door na elke iteratie live te gaan met behulp van geautomatiseerde tests en deployment scripts, verlaag je het risico van handmatige fouten. En, belangrijker, je oefent in de activiteit die je later op het grote moment onder spanning moet uitvoeren. En met die oefening krijg je feedback, waarmee je kunt streven naar perfectie. En zo wordt dat grote moment een serie van kleine momenten en daarnaast een stuk minder risicovol, waardoor de verzekeringspremie in de vorm van extra managers naar beneden kan. Kortom, door te oefenen en structureel je proces te verbeteren, verlaag je het risico van je project en wordt het verloop van het project ook een stuk transparanter. Mijn ervaring is dat dat een stuk prettiger voelt als projectleider.


Ben jij mogelijk geïnteresseerd in een baan binnen Online Solutions bij Deloitte? Kijk dan eens naar deze vacatures:

Junior Web Specialist

Junior Software Developer

Junior Sharepoint Consultant

Senior Sharepoint Consultant

Senior Software Developer

Business Consultant Microsoft Dynamics AX

Business Consultant Microsoft Dynamics CRM

Michiel De Vries

Senior Manager - Consulting

Ik ben sinds 2007 werkzaam bij Deloitte Consulting en ben verantwoordelijk voor het Continuous Delivery team. Ik houd me samen met dat team vooral bezig met het het geven van advies om grote IT software projecten te optimaliseren. Binnen Continuous Delivery spelen Agile projectmethoden een grote rol. Naast het geven van advies vervul ik binnen deze grote trajecten vaak een project management rol.

Niet alleen werk!

  • Joep Ruiter
  • 19 februari 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven