'Omarm nieuwe uitdagingen'

  • Vittorio Maio
  • 02 juni 2020
Vittorio

Vittorio Maio is alumnus van de TU Delft en een enthousiast wiskundig ingenieur met een passie voor finance. Teamwork en toewijding zijn belangrijke waarden voor hem. Hij werd geboren in Rome, maar voelt zich nu thuis in Amsterdam en als senior consultant bij Deloitte. Hij stelt: "Ik geloof in een werkomgeving met enthousiasme, passie en empathie".

Wat heb je gestudeerd?

"Nadat ik de middelbare school had afgerond, dacht ik dat ik dokter wilde worden, maar de grote passie die ik altijd voor wiskunde heb gehad, nam de overhand. Uiteindelijk koos ik ervoor om pure wiskunde te studeren aan de Sapienza Universitá di Roma. Na het afronden van mijn Bachelor heb ik mijn Master of Mathematical Engineering aan de Politecnico di Milano gedaan, waarbij ik de track Quantitative Financial heb gekozen. Hier werd achteraf mijn passie voor financiën voor het eerst duidelijk.

In het laatste jaar van mijn master ben ik naar de TU Delft verhuisd en nam ik deel aan een Erasmus + uitwisselingsprogramma. Tijdens deze periode kreeg ik de kans om een les bij te wonen van Pasquale Cirillo, universitair hoofddocent Toegepaste Probability en coördinator van de specialisatie Financial Engineering aan de TU Delft. Ik voelde meteen iets tijdens zijn colleges, dus benaderde ik hem voor een afstudeerproject en hij stelde me voor om in contact te komen met Deloitte, waarmee hij samenwerkt voor een online cursus. Zo kwam ik na het standaard wervingsproces bij het team van Financial Risk Management (FRM) bij Deloitte Amsterdam. Daar schreef ik mijn afstudeerscriptie over kredietrisico ‘Modeling the Dependence between PD and LGD’ (waarvan een artikel beschikbaar is gesteld op www.ssrn.com).

Op het moment dat ik bij FRM kwam, was ik behoorlijk nerveus voor mijn eerste echte baan. Ik wilde mezelf bewijzen en begrijpen of dat voor mij de juiste plek was. Maar tegelijkertijd was ik een beetje bang dat mensen mijn ‘overmatige passie’ misschien niet zouden waarderen en dat ik me een beetje geïsoleerd zou kunnen voelen. Gelukkig vond ik een groep fantastische collega's (en vrienden) die altijd klaar stonden om te helpen en me thuis te laten voelen. Dus na het afronden van mijn scriptie en voordat ik officieel afstudeerde, besloot ik om als werkstudent bij het team te komen en de studie te combineren met de werkervaring. Ik heb er echt van genoten, dus na mijn afstuderen ben ik meteen begonnen als consultant. ”

Vertel eens over je werk?

“Sinds ik in 2018 bij Deloitte kwam, heb ik aan veel verschillende projecten deelgenomen. Ik heb kredietrisicomodellen ontwikkeld voor verschillende grote banken in Nederland. Dat is direct gekoppeld aan mijn studie en het maakte het opdoen van kennis uit de praktijk mogelijk. Tijdens deze projecten realiseerde ik me dat ik een punt bereikte waarop ik niet alleen aan het leren was, maar ook mijn ervaring met andere collega's en klanten deelde - dat is absoluut een extra motivatie die me enorm heeft geholpen!

Ik ben ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van verschillende tools met artificial intelligence en machine learning, die kunnen worden gebruikt om het werk van een financiële risicomanager te verbeteren. Mijn favoriet is verreweg RegMiner: een innovatief regelgevingsinstrument dat gebruik maakt van AI om toezicht te houden op de enorme hoeveelheid financiële wet- en regelgeving.

Vittorio Maio
‘In het begin was ik ‘gewoon een wiskundige’, nu ben ik een credit risk expert geworden’

Bij al deze bovenstaande gevallen begreep ik voor het eerst echt het verschil tussen ‘spelen met getallen’ (zoals ik graag zeg) en het effectief toepassen van de methodologie die ik heb bestudeerd in het echte leven - een gevoel dat ik waarschijnlijk nooit zal vergeten. Dat is in een notendop het pad dat ik heb gevolgd om echt een kredietrisico-expert te worden.

Tegelijkertijd kreeg ik de kans om deel uit te maken van het recruitmentteam binnen FRM. Ik ben in de eerste plaats verantwoordelijk voor het werven voor evenementen en gastcolleges, omdat ik altijd al graag interactie heb gehad met jonge briljante geesten en hen hielp bij het vinden van hun eerste baan waar ze dol op zullen zijn. Het geeft me de kans om een soort ondernemer te zijn. In deze rol heb ik de FRM InhouseDay en de KnowlEDGE Masterclass georganiseerd bij The Edge, ons kantoor in Amsterdam. Momenteel ben ik ook bezig met het organiseren van een serie Online Financial Risk Masterclass sessies voor studenten, met als doel een brug te blijven slaan tussen ons werk en de universiteit, ook bij thuisblijven. COVID-19 is op veel gebieden een 'disrupter' en we weten dat verschillende tijden verschillende oplossingen vereisen. We willen aan het publiek laten zien dat we er nog zijn, klaar om hen te helpen en te motiveren.

Last but not least ben ik ook een facilitator van de zogenaamde ‘Pre Manager Journey’, waarin ik trainingen faciliteer op het gebied van Project Management en andere soft skills. Onlangs werd ik ook een Business Chemistry-facilitator, waardoor ik professionals kon begeleiden om inzicht te krijgen in hun eigen en andermans werkstijlen en houdingen. "

Hou je echt van Nederland?

"Ja zeker! Ik woon in De Pijp in Amsterdam, een geweldige en extreem internationale stad, maar tegelijkertijd Nederlands als het maar kan zijn. Dat ik met de fiets of het openbaar vervoer gemakkelijk elk punt kan bereiken, daar geniet ik enorm van. Mijn vader was een professionele wielrenner en probeerde me altijd wat meer te laten fietsen. Maar om eerlijk te zijn, in Italië fietste ik niet zoveel als hier. Mijn favoriete buurt in Amsterdam is precies waar ik woon, maar ik vind het altijd leuk om nieuwe lokale plaatsen te ontdekken samen met leuke vrienden, ook echt internationaal. We zijn een hechte groep en we eten graag samen: de ene avond hebben we misschien een Spaans diner, de andere avond Italiaans of Nederlands. Ik ben een grote fan van de ‘stamppot’! "

Hoe zit het met je work-life balance bij Deloitte?

“Wat ik fijn vind aan mijn team, is dat we extreem efficiënt zijn. Natuurlijk werken we hard, maar als het niet nodig is om extra uren te werken, doen we dat gewoon niet. Op deze manier kunnen mensen andere belangrijke dingen in het leven volledig combineren met hun carrière - iets dat in sommige functies en in enkele culturen vaak wordt verwaarloosd!

  • Vittorio Maio

De reden waarom ik consultant ben geworden, is dat ik graag flexibel ben en niet elke dag precies dezelfde routine heb. Dit is iets dat Deloitte zeker biedt en ik geniet er echt van.

Toen ik mijn carrière als Financial Risk Manager begon, greep ik de kans om te praten met experts, partners en directeuren binnen ons team. Het was geweldig voor mij dat ze echt tijd hadden om bij mij te zitten en onderwerpen te bespreken die ik relevant vond. Gesprekken kunnen gaan over zeer technische onderwerpen (bijv. hoe een PD-model te valideren, wat de sleutel was voor mijn proefschrift), maar ook over hoe ik mijn soft skills kon verbeteren, die cruciaal zijn voor het leveren van uitstekende resultaten. Goede presentaties en rapporten zijn onderdeel van wat klanten willen, maar je moet ook in staat zijn om de resultaten te communiceren en te socializen met de rest van het team. Je werkt tenslotte een groot deel van de week met ze samen! "

Hoe houd je focus?

"Ik heb er altijd van genoten om buiten te zijn, mijn koptelefoon te pakken, een boek te pakken en te studeren voor een examen in het park in plaats van binnen. Het helpt me echt om me te concentreren. Ik ga nog steeds naar buiten als dat mogelijk is. Ik studeer nu bijvoorbeeld voor het GARP FRM-examen en probeer altijd te studeren in een park (als het weer het toelaat). Ik hou er gewoon van om naar buiten te gaan en van de zon te genieten en dat herken ik ook bij de meeste Nederlanders. Wanneer er een beetje zon is, gaat letterlijk iedereen naar buiten. In Italië was ik zo gewend aan mooi weer, dat ik het niet eens merkte. Nederlanders genieten echt van de zon.

  • Vittorio Maio

In mijn vrije tijd heb ik nog steeds de mogelijkheid om veel sporten te beoefenen, zoals Spartaanse trainingen en kickboksen. Ook daag ik mezelf graag uit met wedstrijden in het weekend, bijvoorbeeld met een Spartan Race, Mud Masters en Strong Viking wedstrijden. De competitie en beweging geeft me veel energie. ”

Vittorio Maio
'Dat is mijn ultieme doel, echt coach worden om andermans carrière te bevorderen.'

Wat zijn je doelen?

“Ik wil hier zeker blijven en mijn team helpen groeien, niet alleen in cijfers maar ook in kennis. Daarom combineer ik om deel uit te maken van het kredietrisico-leerteam met werving. Op de lange termijn zou mijn doel zijn om een facilitator te worden op verschillende gebieden, die meer numeriek en financieel risicobeheer gerelateerd kunnen zijn, maar ook vanuit het oogpunt van soft skills. Mensen trainen in het begrijpen hoe ze impact kunnen maken op de samenleving, hoe ze die verandering kunnen aanbrengen. Dat is mijn ultieme doel, echt coach worden om andermans carrière te bevorderen. "

Vittorio Maio

Senior Consultant Financial Risk Management

Vittorio Maio is an alumnus of TU Delft, enthusiastic Mathematical Engineer with a passion for finance. His driving values are teamwork and commitment. Born in Rome he now feels at home in Amsterdam, working as a senior consultant at Deloitte. He claims: “I believe in a working environment governed by enthusiasm, passion and empathy”.

Culturele diversiteit vieren in een virtueel jasje?

  • Emel Güngör
  • 25 mei 2020
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven