Onderzoek in de VS naar do’s en dont’s voor de transformatie in de jeugdzorg

  • Channa Minke
  • 18 september 2012

Uitkijkend over de Potomac rivier vanuit het Deloitte kantoor in Washington, kijk ik terug op een geweldig jaar waarin ik startte met de ‘Master of Public Administration’. Naast mijn werk bij Deloitte als manager Public Strategy volg ik gedurende twee jaar elke vrijdag onderwijs aan de Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur. In een klas met achttien veelbelovende ambtenaren van diverse ministeries, provincies en uitvoeringsorganisaties participeren we in interactieve colleges over uiteenlopende onderwerpen, met betrekking tot het functioneren van het openbaar bestuur in Nederland en in Europa.

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is een onderzoek in het buitenland van acht weken. Het doel is om ervaring op te doen met het functioneren van de overheid in een andere culturele context. Ik besluit deze acht weken in de Verenigde Staten door te brengen en daarbij onderzoek te doen naar het functioneren van de overheid in relatie tot de jeugdzorg. Ik ben benieuwd of culturele aspecten als ‘uitgaan van eigen kracht van burgers’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’ een zichtbaar andere jeugdzorg creëren. Ook in Nederland komt er steeds meer nadruk te liggen op de eigen kracht van burgers. In mijn onderzoek in de VS wil ik kijken of ik ‘do’s’ en ‘dont’s’ kan ontdekken voor de transformatie van de jeugdzorg in Nederland wanneer de jeugdzorg gedecentraliseerd wordt naar gemeenten.

Het onderzoek start ik deze week vanuit Washington waar ik met verschillende ‘subject matter experts’ van Deloitte zal spreken. Bij het onderzoek word ik begeleid vanuit Harvard University in Boston. Met drie andere studiegenoten verblijf ik volgende week tien dagen in Boston voor lesdagen aan Harvard en interviews met wetenschappers over hoe beleid van de overheid kan bijdragen aan empowerment van kwetsbare gezinnen. In oktober keer ik terug naar Washington om met uitzicht over de Potomac rivier verder te werken aan mijn onderzoek. Ik zal dan in een nieuw blog mijn ervaringen met jullie te delen. Vragen, tips en suggesties voor mijn onderzoek zijn in de tussentijd van harte welkom!

Channa Minke

Manager - Public Strategy

Channa Minke is manager bij de serviceline Public Strategy van Deloitte Consulting. Channa heeft zes jaar werkervaring met het uitvoeren van strategische verkenningen, beleidsanalyses en –evaluaties bij zorginstellingen, de rijksoverheid en gemeenten. Channa volgt momenteel de Master of Public Administration, een executive master programma aan de Nederlandse School voor het Openbaar bestuur.

Deloitte brengt je (letterlijk) naar de top

  • Maaike Schakenbos
  • 17 september 2012
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven